Dodaj do ulubionych

przechowywanie dynii

IP: *.ghnet.pl 18.10.11, 17:28
Mam takie pytanie. Kupiłem dzisiaj dynię ( planuję zrobić z niej lampion na halloween, przy okazji może miąższ wykorzystam do czegoś ). Czy dynia może się jakoś zepsuć? Do halloween zostało 12 dni i nie wiem czy się może z nią coś stać, ewentualnie czy przechowywać ją w jakimś specjalnym miejscu?
Obserwuj wątek
    • squirk Re: przechowywanie dynii 18.10.11, 17:33
      Jeśli jest cała, zdrowa i bez uszkodzeń, to gdzieś ją połóż, w piwnicy np, i niech sobie poczeka, dynię można przechowywać miesiącami, moja czeka na mój atak weny już kilka tygodni. Jak już zrobisz lampion to z reszty zrób karaibską zupę dyniową albo zamarynuj :)
      • Gość: genny Re: przechowywanie dynii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.11, 17:47
        Zupę dyniową robię często. A jaka to jest "karaibska"?
        • squirk Re: przechowywanie dynii 18.10.11, 17:50
          Robię wg przepisu stąd (acz pojawił się tez na innych blogach):
          majanaboxing.blox.pl/2009/10/Karaibska-zupa-dyniowa.html i bardzo polecam, naprawdę świetna i rozgrzewająca.

• mhr2 albo lampion, albo jedzenie(sa rozne dynie), 19.10.11, 12:19
      Gość portalu: gość napisał(a):

> Mam takie pytanie. Kupiłem dzisiaj dynię ( planuję zrobić z niej lampion na hal
      > loween, przy okazji może miąższ wykorzystam do czegoś ). Czy dynia może się jak
      > oś zepsuć? Do halloween zostało 12 dni i nie wiem czy się może z nią coś stać,
      > ewentualnie czy przechowywać ją w jakimś specjalnym miejscu?
    • roseanne Re: przechowywanie dynii 19.10.11, 16:52
      dynia w calosci postoi spokojnie i tygodniami w chlodnym miejscu
      pokrojona w lodowce z tydzien

co do lampionu - pestki jak najbardziej do uprazenia, miazsz, ile wyjmiesz przed "podpaleniem" rowniez jadalny

taka postala, zwlaszcza z swieczka w srodku jest juz nie jadalna,
      jesli chcesz by lampion postal troszke dluzej mozesz srodek podsmarowac wazelina- spowolni psucie sie
    • Gość: X Na marginesie IP: *.54.173.232.tvksmp.pl 19.10.11, 18:41
      Nie "dynii" a "dyni".
      • squirk Re: Na marginesie 19.10.11, 20:22
        Gość portalu: X napisał(a):

> Nie "dynii" a "dyni".

Może ma dwie ;-))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka