Dodaj do ulubionych

Papier ryżowy

IP: 212.160.152.* 29.05.04, 00:18
Witam

Robiąc porządki w kuchni natknęłam się na zachomikowany papier ryżowy. Do
czego mogłabym go wykorzystać (oprócz oczywiście tradycyjnych sajgonek, czy
naszych krokietów z mięskiem lub kapustą)?
Będę wdzieczna za jakieś sugestie - może ktoś z Was próbował?
Obserwuj wątek
    • Gość: ~KASIA~ Re: Papier ryżowy IP: 212.160.152.* 30.05.04, 17:36
      no nikt zupełnie nie używa paieru ryżowego?.....
      • Gość: Cynamoon Re: Papier ryżowy IP: *.it / 62.233.189.* 30.05.04, 17:41
        ja kiedys o to pytalam. Poszukaj w archiwum ;-)
        • roseanne Re: Papier ryżowy 30.05.04, 19:50
          w archiwum znalazlam wiecej pytan niz odpowiedzi :)
          jakoes sajgonki ze dwa razy wystepowaly

wlasnie mnie napadlo przy ostatnich zakupach i tez kupialm

bede eksperymentowac....
    • Gość: ~KASIA~ Re: Papier ryżowy IP: 212.160.152.* 31.05.04, 12:34
      no właśnie!! prawie nic nie ma.
      ja nie z tych, co to odrazu blagają w necie o pomoc. Najpierw szukam sama, a
      jak nie znajde, albo znajdę za mało lub też to ,co mi niekoniecznie odpowiada,
      dopiero piszę.
      W tym wypadku naprawdę praktycznie nic nie znalazłam. Sajgonki i owszem, ale co
      poza nimi?????
    • literki sakiewki z krewetkami 03.06.04, 07:19
      8 placków ryżowych
      15 krewetek
      1 por (biała część)
      garść kiełków soi
      po 1 pęczku szczypiorku i kolendry
      szczytpa kminku, sól, pieprz
      2 łyżeczki sosu sojowego
      SOS: 1 duży pomidor
      1 ostra czerwona papryczka
      2 łyżki oliwy
      1 łyżka octu balsamicznego
      sól

Kiełki sojowe wrzucić na 1 min. do wrżatku i odcedzić. Dodać krewetki pokrojone na grube kawałki, drobno posiekanego pora, sos sojowy i posiekaną kolendrę; sól, pieprz; wymieszać. Szczypiorek wrzucić na 10 s do wrzątku, odcedzić. Placki sojowe ułożyć między dwoma wilgotnymi ściereczkami, żeby zmiękły. Na środku każdego ułożyć trochę farszu, podnieść boki i związać szczypiorkiem, formując sakiewkę. Sakiewki ułożyć w koszyczku do gotowania, posypać kminkiem i gotować pod przykryciem 8 min.
      Sos: pomidor i oczyszczoną paprykę drobno pokroić, pomieszać, przyprawić oliwą, octem, octem i solą.
      • Gość: senin przepraszam, ze sie wtrace. IP: *.193.220.203.acc01-lord-gla.comindico.com.au 03.06.04, 09:43
      • Gość: senin przepraszam, ze sie wtrace. IP: *.193.220.203.acc01-lord-gla.comindico.com.au 03.06.04, 09:43
      • Gość: senin przepraszam, ze sie wtrace. IP: *.193.220.203.acc01-lord-gla.comindico.com.au 03.06.04, 09:53
        Pisalam kiedys o uzywaniu papieru ryzowego. Moim zdaniem nadaje sie tylko do
        wietnamskich "spring rolls" tzn> przygotowuje sie posiekane w zapalki warzywa
        (marchewka, ogorek, salata, szczypiorek....) i mieso z kurczaka (gotowane) lub
        krewetki)
        Podaje sie to ladnie zaaranzowane na polmisku. Papier ryzowy zanurza sie na
        chwile w ustawionym na stole(w miskach) wrzatku. Rozklada sie na talezu,
        naklada warzywa i mieso, polewa sosem imbirowo, chili, sojowym, zawija w rolki
        i zajada.

co do przepisu powyzej: moze zamiast gotowaia w wodzie, ugotowac na parze???
        Polecam, ja tak z reguly przyrzadzam dim sum. Lepsze niz smazenie,
        bezpieczniejsze niz gotowanie.

A jak nie masz specjalnego urzadzenia do gotowania na parze, to babcina,
        pieluchowa metoda tez jest dobra :)))

• literki oczywiście że na parze! 03.06.04, 21:09
        było wcześnie rano (((:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka