07.11.11, 22:23
Podobno bardzo zdrowy, ale brakuje mi pomysłów jak go fajnie zjeść. Macie jakieś przepisy?
Obserwuj wątek
    • squirk Re: Jarmuż 07.11.11, 22:26
      Kupiłam i zrobiłam wg tego przepisu www.dietawarzywnoowocowa.pl/2010/10/duszony-jarmuz.html, wyszedł przyzwoity, ale chyba miałam niezbyt młode i za grube liście, bo wolałabym, żeby był delikatniejszy. Niemniej udany przepis i będę jeszcze z jarmużem eksperymentowała.
    • roseanne Re: Jarmuż 08.11.11, 00:20
      odciac od glownego twardego nerwu wzdluz liscia, usunac lodyzke
      dokladnie umyc i osuszyc , nawygodniej w suszarce do salaty

      pokroic w male kawalki, skropic oliwa i posolic
      piec w 200C przez 10-15 minut, plasko rozlozone na blaszcze - nie dopuscic do zbrazaowienia

      bardzo dobre i solo i z ryba i miesem, ktorego nie jadasz
      • yuka66 Re: Jarmuż 08.11.11, 10:24
        Zrobilam raz cos podobnego, tylko najpierw sie te liscie obtaczalo w marynacie z siemienia lnianego, oliwy itp, a potem do suszarki i wyszly takie chipsy jarmuzowe.
      • pani.cogito Re: Jarmuż 09.11.11, 20:09
        Czy jesteś pewna, że caldo verde jest z jarmużu? Wydawało mi się, że to couve galega/couve portuguesa (collard greens, kapusta warzywna pastewna).
      • yuka66 Re: Jarmuż 08.11.11, 10:17
        Super przepis na ta zupe, sprobuje zrobic z kielbasa z fasoli albo po prostu z fasola i doprawic troche hiszpanska papryka, zeby dac posmak wedzonki. Co myslisz?
          • mel.la Re: Jarmuż 08.11.11, 10:46
            Typowo holenderska potrawa z jarmuzem - gotuje ziemniaki, osobno gotuje posiekany jarmuz ( kupuje gotowy worek), odsmazam na patelni pokrojony w kostke wedzony boczek z cebulka i na koniec to wszystko mieszam w jednym garze i ubijam tluczkiem. Do tego podaje sie wedzona kielbaske, tak to wyglada:

            Ziemniaki z jarmuzem

            Ziemniaki z jarmuzem i kielbaska

            ------
            forum.gazeta.pl/forum/f,100295,Forum_nadwrazliwych.html
            Forum dla osob nadwrazliwych.Zapraszam
              • mel.la Re: Jarmuż 08.11.11, 12:59
                yuka66 sprobuj, kazdy lubi co innego, tu akurat cebula jest nieobowiazkowa, boczek z kolei obowiazkowy, czasem zastepowany jest przysmazonymi skrawkami szynki lub bekonu.
                Tak przy okazji wspomne, ze w ten sposob jadamy ziemniaki gniecione z gotowana marchwia i gotowana cebula, do tego duszona wolowinka lub duszony mielony albo ziemniaki tluczone z posiekana endywia z tym ze surowa, oczywiscie obie te wersje ze smazonym boczusiem :

                Ziemniaki z marchwia i cebula

                Ziemniaki z endywia

                Idealne jedzenie na zime a przede wszystkim dla dzieciakow :-)

      • yuka66 Re: Jarmuż 09.11.11, 09:01
        Dziekuje bardzo wszystkim, sporo przepisow uzbieralam. Mysle, ze w przyszlym roku zasieje jarmuz w ogrodku, bo nie zawsze jest w sklepach.
    • pani.cogito Re: Jarmuż 09.11.11, 20:07
      Właśnie gotuję jarmuż. Poszatkowałam 4 główki, 2 zielone, 2 fioletowe. Część będzie do zjedzenia dziś, część rozdzielę do małych pojemników i zamrożę. Zawsze mam w domu zapas, gdy się końcy, kupuję kolejne 4 główki (dlatego, że tyle mieści mi się w garnku) i go uzupełniam.

      Do poszatkowanego warzywa dodaję cebulę (dużo), czosnek (również dużo), ostre papryczki i zioło, najczęściej tymianek, ale możesz dodać, jakie lubisz. Duszę do miękkości i gotowe.

      W ten sam sposób przyrządzam kapustę warzywną pastewną (taką nazwę podaje mi wikipedia na collard greens) i liście buraków. Jadamy to z ryżem lub kaszą i fasolą. Do collard greens można też dodać fasoli, w ilości mniejszej niż ilość liści, jako dodatek.

      Moja kolejna wersja jarmużu czy innego ziela nie dla wszystkich brzmi apetycznie, ale pozwolę sobie podać. Do fasoli dodaję sos pomidorowy jak do makaronów i niewielką ilość jarmużu. Jemy to danie samo lub z chlebem.

      Kolejny pomysł na jarmuż to sałatka - poszatkować, dodać pokrojone pomidory, paprykę w jakimkolwiek kolorze i/lub rzodkiewki. Uwaga - aby to zjeść trzeba mieć dużo czasu. Surowy jarmuż jest twarty i jedzenie go długo trwa.
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka