Dodaj do ulubionych

Dzieci i dekorowanie

18.11.11, 11:45
Jako że zbliża się czas pierniczkowania, czynię już przymiarki. W tym roku postanowiłam zaprząc do pracy w ozdabianiu dwoje pomocników - 4 i 6 lat.
Zwykle dekoruję lukrem używając do tego wykałaczki i tutki z pergaminu. Dzieci nie dadzą rady, potrzebujemy czegoś bardziej poręcznego. Zwróciłam uwagę na pisaki cukrowe dr. Oetkera, ale natykam się na opinie, że bardzo długo schną i kiepsko się trzymają:(
Może pozostać przy lukrze, tylko jakoś ulepszyć sposób nakładania?
Obserwuj wątek
    • gingers73 Re: Dzieci i dekorowanie 18.11.11, 11:52
      Tez się dowiem jakie są pomysły
      mój 4 latek sam wałkował i wycinał ale i przy dekorowaniu chciałby się wykazać
      pewnie część poleję polewą z białej i mlecznej czekolady a on będzie dekorował jakimiś serduszkami itp ale coś do robienia zawijasków fajnego by nam się przydało
    • gingers73 Re: Dzieci i dekorowanie 18.11.11, 11:58
      allegro.pl/dekorator-do-dekorowania-ciast-cuisipro-i1918595197.html
      • houhou Re: Dzieci i dekorowanie 18.11.11, 12:52

fajne to urządzenie, tylko trochę drogie jak na jednorazową akcję:(

---------------
        "Bo Czesio śpiewa sobie w środku. W Czesiu."
        • Gość: anda Re: Dzieci i dekorowanie IP: 212.160.148.* 24.11.11, 15:18
          i strasznie tandetne :(
          dla mnie lukier wciaz najlepszy
    • toya666 Re: Dzieci i dekorowanie 18.11.11, 12:05
      Mogą polać polewą czekoladową / lukrem i oprószyć:
      - wiórkami kokosowymi
      - wiórkami czekoladowymi
      - płatkami migdałowymi
      - kolorowymi kuleczkami (nie wiem jak one się nazywają, takie bardzo drobniutkie, gotowe są do kupienia w sklepach)
      - innymi gotowymi dekoracjami, które pojawiają się teraz w sklepach w okresie świątecznym (z motywami świątecznymi, np. płatki śniegu, gwiazdki)

Udanej zabawy :D
      • Gość: ja w kuchni Re: Dzieci i dekorowanie IP: 149.156.37.* 18.11.11, 12:30
        my używamy pędzelków takich jak do malowania farbkami (sprawdź tylko czy im włosie nie wychodzi)

Pisaki dr O nie polecam kiepsko się nakładają
    • alinka_li Re: Dzieci i dekorowanie 18.11.11, 12:32
      Podobno sprawdza się gruba strzykawka, bez igły, mam zamiar przetestować w tym roku
      • mhr2 masz zamiar ja sprzedawac? 18.11.11, 12:38
        alinka_li napisała:

> Podobno sprawdza się gruba strzykawka, bez igły, mam zamiar przetestować w tym
        > roku
        osobiscie polecam plastykowa torebke,
      • gingers73 Re: Dzieci i dekorowanie 18.11.11, 12:38
        o super pomysł z tą strzykawką
        że też ja - córka pielęgniarki - na ot nie wpadłam !!!!!!!!
    • houhou Re: Dzieci i dekorowanie 18.11.11, 12:54

Strzykawa i pędzelki, super! Wiedziałam że coś wymyślicie;)

---------------
      • hd_vision Re: Dzieci i dekorowanie 18.11.11, 13:23
        Strzykawka się nie sprawdza, jest najtrudniejsza ze wszystkich urzadzen (trzeba naciskac i robic wzor). Polecam tylki (koncowki dekoratorskie) + worki cukiernicze. Ceny: od profesjonalnych tylki po 5-8 zl, po wzykle z marketu za 3 za kilka szt. Woreczki tez sa w marketach. Sa tez specjalne plastikowe butelki z koncowkami zobacz w tortowni.pl
        • mhr2 tak juz napisalam, nie kazdy rozumie 18.11.11, 13:29
          hd_vision napisała:

> Strzykawka się nie sprawdza, j
          • kocia_noga Re: tak juz napisalam, nie kazdy rozumie 18.11.11, 14:02
            Dla dzieci się nie sprawdza.
            Moje dzieci, kiwedy były w podobnym wieku dekorowały ze mną ciasteczka w ten sposób, że kładły plamy lukru a do tego przylepiały wzory z:
            kandyzowanych skórek własnoręcznie zrobionych i pokrojonych w paseczki, kwadraciki itp,
            połówek orzechów różnych
            pokrojonych suszonych owoców
            wiórków czekolady
            płatkówe migdałowych (fajnie można zrobić z nich ptaszki, ważki i motylki z paskiem ze skórki pomarańczowej w środku)
            Nie wiem, czy wszystko wymieniłam.
            Kiedyś zrobiliśmy całą masę takich ciasteczek idąc w gości i miały niesamowite branie, właśnie ze wzglkędu na dekorację.
            Tylko nie hamuj dziecięcej wyobraźni, nie narzucaj schematów, poprawnej estetyki, ani ornamentyki. Dzieci są genialne same z siebie, chociaż podobno najbardziej twórcze w wieku 4-5 lat.
            • houhou Re: tak juz napisalam, nie kazdy rozumie 18.11.11, 15:16
              Niestety oba przypadki uczulone są na wiele rzeczy, cytrusy i orzechy odpadają. Będziemy musieli ograniczyć się do lukru i gorzkiej czekolady.
              Kocia_nogo, nie obrażaj mnie:) Nie kombinuję po to, żeby później kazać dzieciom malować wg wzoru. Ma być zabawnie, niekoniecznie ładnie:) W zeszłym roku okazało się, że piernik-bałwanek do góry nogami wygląda jak kosmita wiec mieliśmy na choince kilku Alienów...

---------------
              • Gość: WTF???? Re: tak juz napisalam, nie kazdy rozumie IP: *.Red-81-39-218.dynamicIP.rima-tde.net 20.11.11, 09:52
                Masz dzieci 4i 6 lat i nie piekły jeszcxze pierniczków? Były rozumiem zahibernowane do tego roku???
                Moi (7, 6 i 4) wałkują, wycinają i ozdabiaja odkąd skończyli jakieś 1,5 roku.
                • Gość: kasia Re: tak juz napisalam, nie kazdy rozumie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.11, 09:55
                  > Moi (7, 6 i 4) wałkują, wycinają i ozdabiaja odkąd skończyli jakieś 1,5 roku.

Nie masz dzieci.
                  • kocia_noga Re: tak juz napisalam, nie kazdy rozumie 20.11.11, 10:13
                    Moi kuzynowie w wieku lat 7. zrobili familii niespodziankę, sami znaleźli w książce przepis, zrobili i upiekli ciasto piernikowe. Sama jadłam.
                    Czterolatka może dekorować, można dać trochę powałkować i powykrawać, ale raczej nie więcej, natomiast sześciolatka faktycznie może współtworzyć kulinarne cuda.
                    Gdzieś n ajakimś kanale TV widziałam program m'mali mistrzowie kuchni' czy coś w ten gust i albo cały program to fejk, a nie sądzę, albo niektóre dzieci w sprzyjających warunkach i ze zdolnościami w tym kierunku potrafią coś, co wielu dorosłych nie jest w stanie.
                    • houhou Re: tak juz napisalam, nie kazdy rozumie 24.11.11, 15:24
                      Widziałam odcinek tego programu... Niesamowite. Jak się dochowam własnej pociechy, na urodziny i pod choinkę będzie dostawała książki z przepisami i utensylia kuchenne:)

---------------
                • houhou Re: tak juz napisalam, nie kazdy rozumie 24.11.11, 15:22
                  Napisałam gdzieś, że mam dzieci?

---------------
    • 1katarynka Re: Dzieci i dekorowanie 24.11.11, 14:59
      My pierniki dekorujemy lukrem i perełkami doktora Oetkera, wyglądają bardzo ładnie na choince i podjadamy w czasie świąt pierniczki prosto z krzaczka :D
    • mari_bienia Re: Dzieci i dekorowanie 24.11.11, 16:12
      Ja proponuję lukier, ale...plastyczny!:) można go kupić na allegro w małych paczkach i różnych kolorach. Wałkować można go wałkiem i wycinać z niego takie same kształty jak np. pierniczki, albo różne inne:) a przy okazji ulepić np. jakiegoś zwierzaka i zjeść:)
    • rozyczko Re: to sprawdza sie rewelacyjnie 24.11.11, 19:39
      trocheinnaspizarnia.home.pl/pl/p/Butelka-do-dekoracji-harmonijka/321
      znajoma 4latka uzywa tego z wielkim powodzeniem
    • kaja_mach Re: Dzieci i dekorowanie 01.12.11, 14:17
      Ja dekoruje pierniczki lukrem lub polewą czekoladową i świątecznymi posypkami właśnie oetkera śnieżynkami, gwiazdeczkami cukrowymi, perełkami w różnych kolorach, są jeszcze takie kolorowe kropeczki z czekolady w polewie super wyglądają na pierniczkach w kształcie choinek zastępują bombki. Kiedy pieczecie pierniczki, chyba już czas?
    • agpagp Re: Dzieci i dekorowanie 01.12.11, 15:54
      wypatrzyłam w Netto dwie plastikowe butelki zakręcane prostą końcówką do dekorowania - właśnie z myślą o córce kupiłam . 2 sztuki kosztowały 5 zł. teraz tylko zabarwię lukier i jedziemy :)
    • bene_gesserit Butelkowy dyspenser do sosow. 01.12.11, 20:41
      Najbardziej poręczny jest butelkowy dyspenser do sosow - czegos takiego uzywalismy w zeszlym roku i sprawdzilo sie doskonale; oczywiscie im wiecej pojemnikow, tym wiecej kolorow (postawilismy na naturalne: bialy, brązowy, rozowy i zolty). Bez tloczka jak strzykawki i inne niby-to praktyczne dekorowalnice - wystarczy w trakcie ozdabiania z wyczuciem naciskac.

Oczywiscie - im mniejszy taki dyspenser, tym bardziej poręczny. Najmniejsze mozna kupic chyba o pojemnosci 0,2l - troche duze, ale przeciez wystarczy wlac troche lukru, 1/4 buteleczki i wystarczy. Tu masz linka do tanich jak barszcz dyspenserow - najlepiej kupic przezroczyste:

gastronomy.com.pl/Dyspenser_do_sosow_KITCHEN_LINE_przezroczysty_02l-1585.html

A po swietach mozna uzywac tego do dekorowania salatek sosami - beda wygladac naprawde profesjonalnie :)
    • Gość: kwaśna śmietana Re: Dzieci i dekorowanie IP: *.home.aster.pl 02.12.11, 08:38
      W necie jest mnóstwo "ułatwiaczy" do dekorowania ciastek, kilka pomysłów:
      www.mniammniam.com/sklep/index.php?act=search&co=lukier+wilton&ko=
      http://allegro.pl/wilton-lukier-do-ciasteczek-bialy-704-481-i1966790003.html
      allegro.pl/wilton-lukier-do-ciasteczek-zolty-704-487-i1968553996.html
      allegro.pl/listing/user.php?string=wilton+lukier&description=1&us_id=6124133
      www.tortownia.pl/dzial,34,do_dekoracji_polewy_lukry.html?str=1 -> w tym sklepie są też różne przyrządy do wyciskania lukru czy innych "ozdób płynnych" ;).
    • Gość: Maj Re: Dzieci i dekorowanie IP: *.finemedia.pl 02.12.11, 14:45
      Ja mam 5 latka i w tym roku już trzeci raz będzie dekorował pierniczki. Co sie sprawdziło to - strzykawka ale nie do zastrzyków tylko taka od nurofenu dla dzieci - ma szerszy wylot, oraz woreczki strunowe, takie w jakie pakują koraliki. Można je zamknąć więc lukier nie ucieka gorą. A do tego gwiazdki, perełki i cukrowe posypki
    • ladyjm Re: Dzieci i dekorowanie 07.12.11, 09:05
      Są takie specjane pisakiz lukrem, do kupienia w kazdym supermarkecie. Jest też cala masa ślicznych posypek ale wszystko oczywiscie jest ze sztucznymi barwnikami.
      • alpio23 Re: Dzieci i dekorowanie 07.12.11, 10:31
        A jak zafarbować domowymi sposobami lukier - na sok buraczany wpadłam, a inne kolory?
        • kocia_noga Re: Dzieci i dekorowanie 07.12.11, 12:46
          Kurkuma - żółty. Jakbyś gdzieś znalazła pandan, to mała buteleczka starczy ci na wiele lat barwienia na zielono. Może jest w kuchniach świata?
    • Gość: aniko Re: Dzieci i dekorowanie IP: 193.109.212.* 07.12.11, 13:16
      u nas tradycyjnie - kajmak czekoladowy albo lukier cytrynowy, dzieci nakładają "jak leci" a na to orzechy, rodzynki, migdały suszone morele ... Najwięcej jednak frajdy i artystycznego "wyżycia się" sprawia dekoracja ogromnego piernika czy mazurków wielkanocnych, tam można puścić wodze fantazji ... Syn jest mistrzem a jego wzory tak piękne, że robię im zdjęcia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka