Dodaj do ulubionych

kolory na talerzu

01.06.04, 23:00
zrobiłam sobie dziś obiad:
- fasolka szparagowa z bułką tartą
- ziemniaki pieczone (krojone w kostkę, pieczone z rozmarynem).

Zrobiłam, nałożyłam na talerz i... myślę sobie 'ależ to brzydko wygląda, wszstko takie... żółte'. Na szczęscie było dobre:))

Czy myślicie o wyglądzie swoich obiadów, tak na codzień?
Obserwuj wątek
    • dafni Re: kolory na talerzu 01.06.04, 23:03
      Nie tylko obiadów:) Nie wiem jak to jest, ale kolorowe, estetyczne posiłki
      smakują o wiele lepiej.
      • amused.to.death Re: kolory na talerzu 01.06.04, 23:08
        fakt:) ale przygotowując te ziemniaki (a ziemniaki uwielbiam w każdej postaci) i fasolkę, którą też uwielbiam, jakoś o tym nie pomyślałam.

A ta refleksja naszła mnie dopiero 'po'... chyba dlatego, że mój obiad dawno tak źle nie wyglądał:)
    • Gość: Camille Re: kolory na talerzu IP: *.snvacaid.dynamic.covad.net 01.06.04, 23:11
      Na drugi raz kup zielona fasolke....I bedzie bardziej kolorowo!
    • Gość: Liska Re: kolory na talerzu IP: 81.210.125.* 01.06.04, 23:14
      Oj, ja zawsze lubię kolorowo i kontrastowo.
      Załatwiam to tym, że kupiłam kilka rodzajów talerzy i w zależności od potrawy,
      podaję je na takim czy innym talerzu. Bardzo lubię moje czarne kwadratowe
      talerze, lubię podawać na nich np. takie danie: różowy łosoś z grilla obok
      kupka dzikiego ryżu, salsa z kolorowej fasolki z czymś jeszcze i listek
      zielonego ziółka. Lubię wielkie talerze, a na nich malutkie porcyjki różnych
      składników tworzących kompozycje.
      Rano nie podałabym śniadania na czarnym talerzu, a np. na zielonym. Mam takie
      seledynowe - naleśniki polane musem z truskawek i udekorowane świeżą miętą i
      sosem brzoskwiniowym wyglądają na tym przyzwoicie...
      Ja uwielbiam dopasowywać dania do talerzy. To jak ubieranie ich w piękne
      stroje:-)
    • Gość: Darek Re: kolory na talerzu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.04, 23:19
      Listek sałaty z pokrojonym, przyprawionym pomidorem, trochę zieleniny
      uszczypanej lub pokrojonej, czerwone i zielone zawsze ożywia talerz.
      nawet na codzień staram się mieć kolorowy talerz.
      To mi poprawia humor, albo go polepsza ...
    • borgia1 Re: kolory na talerzu 02.06.04, 08:45
      Od dawna wiadomo, że je się także oczami... Gdzieś kiedyś czytałam, że podobno
      niebieski kolor zniechęca do jedzenia. I dlatego odchudzający się powinni jeść
      z niebieskich talerzy. Ale nie mam pojęcia jak się to ma w praktyce. Jedno jest
      pewne - coś co ślicznie wygląda daje niejaką gwarancję, że jest pyszne. Choć
      też różnie z tym bywa...
      • giezik Re: kolory na talerzu 02.06.04, 08:48
        wczoraj takie ładne zdanie przeczytalem o jedzeniu (przez byłą anorektyczke wypowiedziane)
        "nauczyłam sie liczyć kolory nie kalorie" (w oryg - ang. brzmienie jest jeszcze "mocniejsze")

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka