Dodaj do ulubionych

Orzechy pini

07.12.11, 13:05
Mam przepis na makaron ze szpinakiem i serami fetą oraz parmezanem. Danie ma być posypane prażonymi orzechami pini. Czy będą zamiast nich bardziej pasowały nerkowce czy włoskie?
Obserwuj wątek
    • kosmopolitesiorbut Re: Orzechy pini 07.12.11, 13:26
      A posyp jakimi chcesz. Mogą nawet być fistaszki.
      • tysia77 Re: Orzechy pini 07.12.11, 13:32
        Dzięki:-) Nie jadłam orzechów pini i nie wiem jak smakują,stąd może to trochę głupie pytanie.
        • dzioucha_z_lasu Re: Orzechy pini 07.12.11, 13:40
          Mają taki słodko - żywiczny smak. Zupełnie nie przypominają innych orzechów :)
          • ewa9717 Re: Orzechy pini 07.12.11, 21:14
            dzioucha_z_lasu napisała:

> Mają taki słodko - żywiczny smak. Zupełnie nie przypominają innych orzechów :)
            Podobno niezłe na kaszel ;)
            >
            • doral2 Re: Orzechy pini 07.12.11, 21:57
              podpraż lekko na suchej patelni, wtedy też zmienią smak
              • qubraq Re: Orzechy pini 08.12.11, 12:24
                No bo to nie są orzechy tylko nasiona sosny Pinus Pinea czyli pinii; jeszcze kilka innych sosen ma takie nasionka bezskrzydłowe w szyszkach m.in. moja sosna tajwańska 'Hyata' - wielkie szyszki i całkiem wielkie te "orzeszki"... Którejś jesiennej nocy wszystkie sie otworzyły i nasionka sie wysypały na ziemię ale troche z nich udało mi sie odzyskać - chce je oddać do Ogrodu Botanicznego w Powsinie bo oni nie mają takiej sosny; ona jest bardzo rzadkim okazem i nie wiem czy ktoś jeszcze w Polsce ma taką sosnę w kolekcji;
      • Gość: gig Re: Orzechy pini IP: *.fbx.proxad.net 07.12.11, 13:56
        Posypac mozesz jakim chcesz, ale piniowe maja bardzo specjalny smak. Beda najlepsze, jednak inne tez moga ci bardzo smakowac.
    • tysia77 Re: Orzechy pini 07.12.11, 15:01
      Będę dzisiaj w sklepie,może się skuszę na te orzechy chociaż z tego co pamiętam mają zabójczą cenę.
      • aka10 Re: Orzechy pini 07.12.11, 15:29
        Wg. mnie tylko piniowe do tego dania.
        • tysia77 Re: Orzechy pini 07.12.11, 20:19
          Dziękuję za odpowiedzi,kupiłam piniowe. Faktycznie mają inny smak.
          • znana.jako.ggigus zamknij je szczelnie i do lodowki 07.12.11, 23:00
            ( i bedziesz myslec, ze masz robaki w sloiku, hehe). Zuzyj je szybko do innych dan, np. pesto, bo traca szybko aromat i moga zjelczec.
            • tysia77 Re: zamknij je szczelnie i do lodowki 08.12.11, 10:43
              Kupiłam małą porcję,więc zużyję dzisiaj do makaronu.Mam nadzieję,że będzie smakowało moim gościom:-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka