Dodaj do ulubionych

pierogi pieczone - pytanie

15.12.11, 12:46
Ostatnio popełniłam pierogi pieczone z następujących składników:500 g mąki pszennej pełnoziarnistej, 250ml mleka, 10g świeżych drożdży, 1 łyżka oleju, 1 łyżeczka soli. Wyszły super :) Chciałabym teraz zrobić takie same ale ze zwykłej mąki (białej). I tu mam pytanie - czy będzie to miało jakiś wpływ na ciasto, tzn. na konsystencję? Jak sprawdzałam przepisy z wykorzystaniem białej mąki to wszędzie są jajka. Ja chciałabym się trzymać tego wypróbowanego przepisu bo pierogi były naprawdę smaczne, tylko się zastanawiam, czy wyjdą też dobre, czy jednak dodawać te jajka. Z góry dziękuję za odpowiedź :)
Obserwuj wątek
    • apapon Re: pierogi pieczone - pytanie 15.12.11, 12:54
      Ja robię pierogi pieczone na bazie caista drożdżowego bez jajek. Wychodza super. Mój przepis to 2 szkl mąki, 2,5 dkg drożdży, 1 łyżeczka cukru (da zaczynu), sól + pieprz, 1 szkl mleka. To ciasto wykorzystuję róznież do pizzy.
      • dagg Re: pierogi pieczone - pytanie 15.12.11, 15:07
        a jak się je piecze?
        • aqua48 Re: pierogi pieczone - pytanie 15.12.11, 15:25
          Bez znaczenia, jajko możesz dać, ale nie musisz, da tylko kolor.
          • Gość: xzy Re: pierogi pieczone - pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.11, 19:51
            oj nie, jajko zmienia strukturę ciasta.

• aqua48 Re: pierogi pieczone - pytanie 15.12.11, 20:31
              Gość portalu: xzy napisał(a):

> oj nie, jajko zmienia strukturę ciasta.

To prawda, ale w cieście drożdżowym na słono dodatek (lub brak) jednego jajka struktury nie zmieni. Jeno kolor poprawi.

• Gość: kizia niekoniecznie IP: *.dip.t-dialin.net 16.12.11, 06:32
                jajko, bialko, powoduje, ze ciasto jest twarde. Kolor ciasta mozna podbystrzyc szczypta kurkumy.

ale pytanie wazne bardzo: jak smazyc pierogi drozdzowe, raz probowalam na patelni i byly b. takie sobie.
                • Gość: pies-li-kot Re: niekoniecznie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.11, 08:32
                  Albo w głębokim tluszczu (raczej małe pierożki), albo piec w piekarniku.
                  Ciasto (przepis z książki "Pierogi i pierożki" S.Wernera):
                  250 g mąki
                  125 ml mleka
                  30g masła
                  1 żółtko
                  1 jajko
                  20 g drożdży
                  płaska łyżeczka soli
                  40 g cukru (wersja słodka) - tutaj chyba szczypta do drożdży wystarczy.
                  Wyrobić ciasto, po podwojeniu objętości wyrobić jeszcze raz, odstawić na 30 min.
                  Znowu ciasto krótko wygnieść, rozwałkować, ulepić pierogi.
                  Piec w temp. 220 stopni ok. 25-30 min.
                  Do smażenia może lepsze kruche ciasto?
                  300 g mąki + sól
                  150 g masła posiekać
                  2-3 łyżki śmietany
                  2 surowe żółtka
                  Wszystko bardzo szybko wyrobić, włożyć do lodówki, potem rozwałkować itd...
                  • Gość: kizia serdeczne dzieki!!! IP: *.dip.t-dialin.net 16.12.11, 16:27
                    wyprobuje, zaintrygowaly mnie te pierogi
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka