Dodaj do ulubionych

Zamrażanie mięsa i przyrządzanie pieczeni, prośba

21.12.11, 23:25
Witajcie:),
jestem nowa na forum i proszę Was o pomoc. W drugi dzień Świąt robię obiad "proszony" dla rodziny męża i swojej. Zamierzam zrobić oprócz rybki coś mięsnego. Pieczeń lub coś duszonego, jeszcze nie zdecydowałam. Moje pytanie brzmi, czy mięsko zamrożone jutro i odmrożone przed pieczeniem lub duszeniem zachowa swoje walory, tzn. czy nie "nabierze wody". Lepiej takie mięsko potem udusić czy upiec? Jaki rodzaj mięsa sie do tego nadaje a jaki nie? Będę wdzięczna za podpowiedź. Pozdrawiam :)
Obserwuj wątek
    • matylda1001 Re: Zamrażanie mięsa i przyrządzanie pieczeni, pr 22.12.11, 00:52
      Kup karkówkę, najlepiej taką do dwóch kilogramów. Przypraw ja i odstaw w chłodne miejsce. Niech poleży tak do soboty. W sobotę upiecz i wyjmij z sosu. W drugi dzień świąt, przed obiadem, pokrój na grube plastry i podgrzej w piekarniku podlewajac sosem z pieczeni. Będzie bardzo smaczne, a Ty nie spędzisz połowy świątecznego dnia w kuchni.
    • mhr2 bedzie odpowiednio "zapakowane" nic sie nie stanie 22.12.11, 12:27
      monisiasiasia napisała:

Moje pytanie brzmi, czy mi
      > ęsko zamrożone jutro i odmrożone przed pieczeniem lub duszeniem zachowa swoje w
      > alory, tzn. czy nie "nabierze wody".
    • squirk Re: Zamrażanie... 22.12.11, 16:12
      arvenne napisała:

Na twoją cześć zamiast bułeczek z pieczarkami na kolację będzie królik w winie, mam nadzieję, że się cieszysz :-)
      • Gość: monisiasiasia Re: Zamrażanie... IP: *.dynamic.chello.pl 22.12.11, 16:30
        Dzięki za konstruktywne odpowiedzi:). Kupiłam jednak schab, próżniowo zapakowany. Zrobię faszerowany. Wrzuciłam do szuflady szybkiego zamrażania. I teraz pytanie, schab ma 2,25 kg, jak długo powinnam go potem rozmrażać - w lodówce oczywiście. Noc wystarczy? I czy potem, po przyprawieniu, mogę go jeszcze marynować przez kolejne, co najmniej, 12 godzin w lodówce. Nie zepsuje się? Pomóżcie, proszę:).
        • Gość: igab Re: Zamrażanie... IP: 80.50.238.* 22.12.11, 17:49
          Ja zwykle zamrażam już po zamarynowaniu. Wtedy tylko rozmrażam i do piekarnika.
        • matylda1001 Re: Zamrażanie... 22.12.11, 19:45
          Gość portalu: monisiasiasia napisał(a):

>Kupiłam jednak schab, próżniowo zapakowany. Wrzuciłam do szuflady szybkiego zamrażania<

Bardzo źle zrobiłaś. Nie to, ze kupiłas schab, ale że go zamroziłas. Skoro był próżniowo zapakowany, to mógł sobie spokojnie leżeć w lodówce. Poza tym schab źle znosi mrożenie, chyba najbardziej ze wszystkich mięs. Dlaczego odmrażanie w lodówce uważasz za tak oczywiste? Mieso najlepiej właśnie rozmraża się poza lodówką. I co Ty sie tak boisz tego zepsucia? Z Twojego IP wynika, że nie mieszkasz w tropikach, ale w Polsce, a w tym roku, zimą, upałów nie przewidują:)
          W wiekszości polskich domów dziś (22 grudnia) odbywa sie wielkie pieczenie mięs:) jutro będzie pieczenie ciast trwałych (np. makowiec, sernik) W Wigilię najwyżej jakies kremy do ciast. No, chyba, że ktos nie ma czasu, wtedy święta spędza w kuchni:)
          • Gość: monisiasiasia Re: Zamrażanie... IP: *.dynamic.chello.pl 23.12.11, 22:37
            No cóż, juz za późno, będzie co wyjdzie, jako alternatywę mam rybkę;). I ew. pieczoną szynkę, wyszła pyszna. Nie jestem szczególnie biegła w sztuce gotowania, dlatego zapytałam, odpowiedź przyszła za późno. Dziękuję i Wesołych Świąt życzę:).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka