Dodaj do ulubionych

Dlaczego w Polce nie ma czekolady z rumem?

30.12.11, 21:28
Namiętnie poszukiwałam dla znajomego jakiejkolwiek czekolady z rumem - nie z nadzieniem rumowym, ale takiej smakowej - rum z rodzynkami, jaką robiła kiedyś Cadbury. No i albo źle szukam, albo już nie wiem, ale nie ma...No nie ma po prostu i już. Jest jakaś w normalnej cenie ( czyli nie 25 zł za tabliczkę fair trade w sklepie, który ma szumną nazwę kolonialny)
Obserwuj wątek
    • marghe_72 Re: Dlaczego w Polce nie ma czekolady z rumem? 30.12.11, 21:54
      google rzecze :)
      berlinne.pl/pl/p/Ritter-Sport-Rum-Trauben-Nuss-Czekolada-z-RumemWinogronami-Orzechami-100g/422
      • Gość: miu Re: Dlaczego w Polce nie ma czekolady z rumem? IP: *.fbx.proxad.net 30.12.11, 23:53
        Ta czekolada jest fantastyczna, polecam kazdemu kto lubi rum, rodzynki i czekolade mleczna.
        • iluminacja256 Re: Dlaczego w Polce nie ma czekolady z rumem? 31.12.11, 14:24
          Ritter & Sport jest fantastyczna, ale ja jej nigdzie nie mogę znależć! Ostatnią kupiłam gdzieś rok temu w "Piotrze i Pawle", a potem już nie było ...Gdzie wy ją kupujecie? Bo sa rózne, np. w Lidlu, ale nie ta;/
          • iluminacja256 Re: Dlaczego w Polce nie ma czekolady z rumem? 31.12.11, 14:26
            Aha, ostatnio Ritter wydał limitowaną świąteczną -czekoladę mleczną z karmelizowanymi migdałami - cuuuuuudo:)
          • Gość: miu Re: Dlaczego w Polce nie ma czekolady z rumem? IP: *.fbx.proxad.net 31.12.11, 14:48
            Te z rumem i rodzynkami kupuje w malym sklepiku w Warszawie niestety jesli sie nie mieszka w poblizu, to raczej trudno bedzie na nia trafic, bo ona bywa, a nie "jest", wiec wyprawy moga byc malo owocne. Przypuszczam, ze wlasciciele zaopatruja sie w Metro, do ktorego z kolei nie jezdze.
          • crises Re: Dlaczego w Polce nie ma czekolady z rumem? 31.12.11, 16:35
            W Almie jest praktycznie zawsze.
    • Gość: www.kuchniawformie Re: Dlaczego w Polce nie ma czekolady z rumem? IP: *.dynamic.chello.pl 30.12.11, 22:28
      A Wedel nie ma? Ostatnio wypuścił nową serię z różnymi fajnymi połączeniami.
      • bene_gesserit Re: Dlaczego w Polce nie ma czekolady z rumem? 30.12.11, 23:03
        To gie, ktore 'Wedel', a w rzeczywistosci japonski wlasciciel wypuszcza na polski rynek pod ta marka, ma wiele wspolnego z cukrem, natomiast niewiele z czekoladą.
        • iluminacja256 Re: Dlaczego w Polce nie ma czekolady z rumem? 31.12.11, 14:29
          Fakt, Wedel się skiepścił niesamowicie - ciągle wyrzuca na rynek jakieś czekolady nadziewane badziewiem - tysiąc razy wolalabym, aby wrócili do korzeni. Oprócz trzech czekolad, które wypuścili w tej serii:

www.bangla.pl/zdjecia/wedel-czekolada-mleczna-z-suszona-zurawina-chrupiacymi-musli-d6154_1_1200.jpg
          reszta to same porażki - jakiś smakowy, sztuczny zapachowo krochmal, a nie Wedel... Dla mnie dobre słodycze produkuje Goplana i czasem Jutrzenka, ale na pewno nie to, co zostało z Wedla.
          • bene_gesserit Re: Dlaczego w Polce nie ma czekolady z rumem? 31.12.11, 14:39
            Nie wiem, po tym jak Nestle zepsulo wszystkie receptury Wedla (czekolady z cukru i 'dzemu' z cukru i aromatu, chemiczne ptasie mleczko, obrzydliwy woskowaty tluszcz w waflach torcikowych plus chamski downsizing we wszystkim, co mozliwe), 'Wedel' na opakowaniu jest dla mnie synonimem chały. Nawet nie chce mi sie sprawdzac ich nowej oferty.
            • Gość: miu Re: Dlaczego w Polce nie ma czekolady z rumem? IP: *.fbx.proxad.net 31.12.11, 15:00
              Nestle czy Cadbury? Chyba jednak byla to angielska Cadbury. Ta z kolei nalezy do amerykanskiego Krafta.

W ubieglym roku Wedla kupili Japonczycy i w nich cala nadzieja, bo w Japoni stawia sie na jakosc a nie ilosc do pozarcia. Mam nadzieje, ze im sie uda... Moze juz widac poprawe? Przyznaje, ze nie kupowalam Wedla od dawna z powodu fatalnej jakosci pod amerykansko-angielskim panowaniem.
              • iluminacja256 Re: Dlaczego w Polce nie ma czekolady z rumem? 31.12.11, 15:30
                No cóż, osiągnęli w dziedzinie ptasiego mleczka taki syf, że dla mnie obecnie ptasie mleczko Wedla to synonim świństwa. Niestety, Wedel to właśnie dowód na to, że czasem w tym tak pogardzanym PRL coś było świetne w porównaniu z dzisiejszym syfem;/ Bardzo trudno jest firmie wrócić do klienteli, która się zraziła.
                • coralin Re: Dlaczego w Polce nie ma czekolady z rumem? 01.01.12, 13:22
                  iluminacja256 napisał:

>Niestety, Wedel to właśnie dowód na to
                  > , że czasem w tym tak pogardzanym PRL coś było świetne w porównaniu z dzisiejsz
                  > ym syfem;/

Wtedy obowiązywały jakieś normy i obok trudno dostępnej czekolady były wyroby czekoladopodobne. Dziś takie twory nazywa się czekoladą.
                  Trochę poza tematem czekoladowym:
                  Z rok temu rozczarowałam się chrzanem tartym w słoiczku, bo przeczytałam, że jest go tylko 30%. Forumowicze polecili Polonaise. Skład procentowy chrzanu nie podany, ale masa wypełniaczy typu mleko w proszku itp. Jadą na wyrobionej marce dodając takie syfy jak inni tansi o 200%.
                  • Gość: miu Re: Dlaczego w Polce nie ma czekolady z rumem? IP: *.fbx.proxad.net 01.01.12, 16:57
                    Teraz tez obowiazuja normy, tylko.... narzucone przez koncerny. Dopiero od niedawna (rok lub dwa) mozna w Unii nazywac czekolada wyrob, do ktorego dodano inne tluszcze niz maslo kakaowe. O te zmiane w Unii walczyly koncerny... tak angielskie! Wlosi i Francuzi za nic w swiecie nie chcieli sie zgodzic i z piec ostatnich lat blokowali decyzje. Angielskie koncerny znalazly jednak sposob na przekonanie innych panstw, zeby sie przeglosowaly obnizenie jakosci. Polski rzad tez glosowal przeciw prawdziwej czekoladzie.

Malo tego, w Polsce przez caly czas sprzedawano byle co pod nazwa "czekolada" i nikomu wlos z glowy nie spadl. Taka mamy ochrone konsumentow nad Wisla.

Poza tym we Francji, w Beligii, we Wloszech kupienie dobrej czekolady nie jest zadnym problemem. Cena przyzwoitej jakosci produktu zaczyna sie od powiedzmy ok. 2 € za tabliczke, renomowane sa przynajmniej o jedno euro drozsze. Dlaczego nas Polakow traktuje sie jak bydlo? Czy dlatego ze dla wiekoszosci Polakow cena 10 zl za tabliczke jest zbyt wysoka?
                    • coralin Re: Dlaczego w Polce nie ma czekolady z rumem? 01.01.12, 17:48
                      Nie jestem smakoszem czekolady, ale z Francji zawsze przywożę i to taką z supermarketu. Podobnie jest z kawą z Włoch. No i przyprawami zewsząd. Polacy dają się kantować producentom przypraw płacąc głównie za sól.
                      Nie wiem na ile to wymogi unijne, ale na szczęscie na wielu produktach można przeczytać skład procentowy. Jeszcze 1-2-3 lata temu była to w Polsce rzadkość. Kilka lat temu człowiek wybierał między chrzanem z octem a chrzanem z kwaskiem cytrynowym. Teraz skład wydłużył się i to mocno. Polonaise nie ma jednak odwagi podać ile % tego chrzanu.
                      Całkiem aktualnie brzmią wspominki o wyrobach czekoladopodobnych z lat 80 i dialogi z komedii o zawartości cukru w cukrze.
                      Z jednej strony Polak sugeruje się ceną, ale z drugiej marką i ci producenci markowych produktów o tym chyba wiedzą. Masa Polek nadal za najlepszą markę bielizny uznaje Triumph, a za najlepszy chrzan Polonaise. I przepłaca za marna jakość.
                      • Gość: miu Re: Dlaczego w Polce nie ma czekolady z rumem? IP: *.fbx.proxad.net 01.01.12, 19:28
                        Tylko kto w Polsce produkuje przyprawy? Kamis (dopiero od kilku miesiecy nie jest polski), Prymat, Knorr. Tylko ten ostatni nie jest polski. Zatem kto kantuje Polakow?

Chrzan tez powstaje w Polsce, nie widzialam zadnej zachodniej firmy produkujacej chrzan pod swoja marka, czyli... pytanie to samo co wyzej :/
                        • coralin Re: Dlaczego w Polce nie ma czekolady z rumem? 01.01.12, 19:47
                          No Polacy kantują Polaków, którzy dają się powszechnie kantować. Ja też czasem daję się (vide ten chrzan Polonaise, który na forach polecili). Mamy upodobanie, zaufanie do reklamowanych lub starych marek.
                        • najbecia Re: Dlaczego w Polce nie ma czekolady z rumem? 01.01.12, 23:56
                          Gość portalu: miu napisał(a):
                          > Chrzan tez powstaje w Polsce, nie widzialam zadnej zachodniej firmy produkujace
                          > j chrzan pod swoja marka, czyli... pytanie to samo co wyzej :/

niemiecki kühne i szwedzki z ikei, tylko to moge kupic tu gdzie mieszkam. slabe smakowo, ale lepsze to niz nic. bardzo dobry chrzan produkuja rosjanie, czasem dostaje w prezencie od znajomych.
                          na dobry polski od dawna poluje i nie moge trafic. najwiekszym rozczarowaniem jakosci do ceny byl chrzan "kredensu" z duty free na lotnisku w warszawie. w zeszlym roku mozna jeszcze bylo tam dostac krakusa, a teraz tylko stal kredens na polkach. zdaje sie, ze maja wylacznosc na sprzedaz kiepskiej zywnosci po paskarskich cenach. szkoda :(
                      • Gość: Mała Re: Dlaczego w Polce nie ma czekolady z rumem? IP: *.4web.pl 01.01.12, 19:28
                        >za za najlepszy chrzan Polonaise.

Kochana, najlepszy chrzan to się ma , jak się kupi 1,5 kg korzeni, obierze, zetrze płacząc, doda trochę cukru, wody i odrobinę octu. Tylko i wyłacznie TAK SPORZĄDZONY CHRZAN MOZNA NAZWAĆ CHRZANEM. I taki własnie przed chwilą jadłam :)

Moge jesć róźne świństwa, nawet te czekolady niejadalne, ale chrzan , prosze państwa, to trzeba trzeć, bo inaczej nie warto go w ogóle jeść! :)
                        • coralin Re: Dlaczego w Polce nie ma czekolady z rumem? 01.01.12, 19:40
                          Masz rację, koniec z tymi słoikowymi przynajmniej do wędlin.
                        • najbecia Re: Dlaczego w Polce nie ma czekolady z rumem? 01.01.12, 23:59
                          Gość portalu: Mała napisał(a):
                          > Kochana, najlepszy chrzan to się ma , jak się kupi 1,5 kg korzeni,

jaasne, pod warunkiem, ze mieszka sie w kraju, gdzie chrzan w ogole jest znany ;)
                          • Gość: miu Re: Dlaczego w Polce nie ma czekolady z rumem? IP: *.fbx.proxad.net 02.01.12, 00:09
                            Kto nie zna chrzanu?
                          • Gość: Mała Re: Dlaczego w Polce nie ma czekolady z rumem? IP: *.4web.pl 02.01.12, 11:37
                            A gdzie mieszkasz? W Japonii? Chrzan to akurat dość znane warzywo i w Europie i w Ameryce, a nawet w Azji.
              • bene_gesserit Re: Dlaczego w Polce nie ma czekolady z rumem? 31.12.11, 18:01
                Tak, to bylo Cadbury.
                Ale Japonczycy kupili Wedla w czerwcu, a zmian na lepsze nie widać.
                • Gość: miu Re: Dlaczego w Polce nie ma czekolady z rumem? IP: *.fbx.proxad.net 02.01.12, 00:19
                  Jesli kupowalas, to wiesz... Kicha w takim razie :(
                  Moze firma znowu pojdzie pod mlotek, bo byly tam ostre konflikty z zaloga (skrajnie rozna kultura pracy w Polsce i w Japonii) - wtedy bybloby jasne, dlaczego nic nie zmieniaja, a reklamy skonczyly sie na tanczacych surykatkach chyba wlasnie symbolizujacych wspolny taniec roznych swiatow do muzyki "Dirty dancing". To bylo zaraz po kupieniu Wedla.
                  A moze sie uda???
            • Gość: vonPlumke Re: Dlaczego w Polce nie ma czekolady z rumem? IP: *.185-36-169-0.net.eco.atman.pl 17.03.20, 12:03
              nestle nigdy nie było właścicielem wedla...mieli goplanę, którą zdaje się odkupiła jutrzenka
    • bene_gesserit Re: Dlaczego w Polce nie ma czekolady z rumem? 30.12.11, 23:07

1. kup dobrej jakosci rodzynki i dobry rum
      2. zalej rodzynki rumem i zamknij w szczelnym pojemniku (najlepiej takim plastikowym z wieczkiem.
      3. trzymaj zamkniete przez pare tygodni (idealnie - kilka miesiecy), potrząsaj tym co jakis czas
      4. kup czekoladę jaka tam ci do tego pasuje, rozpusc ja na parze
      5. odcedz rodzynki (rum z aromatem rodzynkow zachowaj i wypij - jest niesamowity)
      6. zmieszaj z czekolada i przeloz do foremki wylozonej papierem do pieczenia
      albo:
      6. zrob z czekolady mus (na bialkach albo bitej smietanie) i polacz z rodzynkami
      • Gość: miu Re: Dlaczego w Polce nie ma czekolady z rumem? IP: *.fbx.proxad.net 30.12.11, 23:54
        Wow, moze byc pyszne :)
      • iluminacja256 Re: Dlaczego w Polce nie ma czekolady z rumem? 31.12.11, 14:25
        O matko jedyna, ale to za kilka miesięcy dopiero będzie :))))
        • bene_gesserit Re: Dlaczego w Polce nie ma czekolady z rumem? 31.12.11, 14:34

No nie, wersja dla niecierpliwych to tydzien - macerujesz duzo, po tygodniu wyjadasz polowe, a reszte trzymasz na za poltora miesiaca, zeby cie pocieszyla w najbardziej paskudnym miesiacu, czyli lutym. Oczywiscie zamiast rumu mozna uzyc np burbona itd. Oczywiscie, mozna je jesc solo, po co psuc smak czekoladą? Genialne sa tez z serem.

Z moich doswiadczen z macerowania rodzynkow i innych bakalii wynika, ze sa trzy fazy: najpierw bakalie chloną alkohol, potem oddają na zewnątrz slodycz na zewnątrz do tego, czego nie wchlonely, a potem chloną ten alkohol ze swoim wlasnym cukrem. Jezu, brzmi to jakos makabrycznie. Chodzi o to, ze - oczywiscie - najlepsze sa bakalie w fazie III, ale jesli nie chce sie czekac dlugo, mozna sie do nich dobrac w fazie I. W fazie II tez niektorym smakuja, bo sa malo slodkie, za to mocno alkoholowe.
    • mayme Re: Chateau 31.12.11, 18:41
      Ritter Sport z rodzynkami i rumem jest jedną z najlepszych Ritterów w ogóle ale w razie braku Chateau ma również dobrą czekoladę z tymi dodatkami:

Chateau Rum Trauben Nuss KLIK

Można kupić w Aldim albo na stoiskach z niemieckimi produktami.
    • coralin Re: Dlaczego w Polce nie ma czekolady z rumem? 01.01.12, 13:09
      Z czekoladami jest straszna lipa. Z miesiąc temu podpytałam na tym forum o gorzkie czekolady z nadzieniem i niestety wiekszosć z nich jest nie do kupienia w "zwykłym" sklepie. Czekolad na półkach jest masa, ale to chyba w większości wyroby czekoladopodobne z cukrem i tłuszczem roślinnym na początku składu.
    • a74-7 Re: Dlaczego w Polce nie ma czekolady z rumem? 01.01.12, 13:53
      ja swoja kupuje w angielskim tesco , byc moze tesco w Polsce tez ja ma ?

www.tesco.com/groceries/Product/Details/?id=264578194
      • Gość: nick Re: Dlaczego w Polce nie ma czekolady z rumem? IP: *.4web.pl 01.01.12, 14:48
        Niestety, ale na polskim rynku w ogóle nie ma Cadbury - wyniosło się z Polski parę ładnych lat temu, nie wiem dlaczego. I o ile jeszcze są sklepy, gdzie można kupić produkty niedostepnne, np. colę waniliową w "Piotrze i Pawle", o tyle akurat Cadbury jest w ogóle poza zasiegiem - chyba, ze ktoś przywiezie, bo sprowadzać sie widac nie opłaca.
        • Gość: basia Re: Dlaczego w Polce nie ma czekolady z rumem? IP: *.warszawa.vectranet.pl 02.01.12, 06:18
          Cadbury sie wyniosło, bo zostało kupione przez Krafta.
          Nota bene czekolady Cadbury sa obrzydliwe, przesłodzone i gumowate, lacznie z tą z linka wyżej
          • Gość: nick Re: Dlaczego w Polce nie ma czekolady z rumem? IP: *.4web.pl 02.01.12, 11:39
            Nie ma w Polsce od lat Cadbury, niezaleznie od tego, kto to kupił - po prostu nie ma tego na polskim rynku
            • Gość: miu Re: Dlaczego w Polce nie ma czekolady z rumem? IP: *.fbx.proxad.net 02.01.12, 16:56
              Marki nie ma, ale niestety receptury pojawily sie u Wedla. Na tym polega przejmowanie firm.
    • a74-7 Re: Dlaczego w Polce nie ma czekolady z rumem? 02.01.12, 11:53
      czekolade rumowa mozna kupic przez internet , ale jest dosc droga :-(
      To ze tobie Basiu nie smakuje nie przesadza faktu ze akurat ta czekolada nie zmienila smaku od lat i jest dosc popularna :-)
      www.uk4you.pl/7,cadbury-bournville-old-jamaica-ciemna-czekolada-180g.html
      • mhr2 Re: Dlaczego w Polce nie ma czekolady z rumem? 02.01.12, 12:11
        a74-7 napisał:

> czekolade rumowa mozna kupic przez internet ,

to musialybym byc "fanatykiem" zeby takie zeczy miec,
        "jedz czekoladke i popijaj rumem", jest o wiele taniej,
        • a74-7 Re: Dlaczego w Polce nie ma czekolady z rumem? 02.01.12, 12:36
          jedz czekoladke i popijaj rumem", jest o wiele taniej,

byc moze u ciebie rum za darmo ;-D
          Zreszta to nie to samo:-)
          Jedyny rum ktory ma wlasnie"ten " smak to Stroh , ktorego u nas niet :-)
        • iluminacja256 Nie ma w Almie ;///////////// łódź 02.01.12, 19:58
          Zmusiłam się dzisiaj, żeby zawlec sie do dwóch łódzkich Alm - tej w Manufakturze i tej na Kilińskiego. Ritter Sport ma tam mnóstwo czekolad, ale akurat w ani jednej nie ma tej rumowej w ogóle i nie było od paru m-cy- do kitu;/
          • bene_gesserit Re: Nie ma w Almie ;///////////// łódź 02.01.12, 21:15

Wrzuc se w google ritter rum rodzynki cena - razem z przesylka cena bedzie dosc wygorowana, ale mozesz przeciez od razu, dla oszczednosci, kupic 10 tabliczek ;)
    • havana28 Re: Dlaczego w Polce nie ma czekolady z rumem? 03.01.12, 12:53
      Ritter sport z rumem i rodzynkami, mozna kupic na allegro to właściwie jedyne miejsce gdzie można znaleźć ją w ciegłej dostawie. W sklepach widuję ją raczej sporadycznie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka