Dodaj do ulubionych

chleb z automatu - sprawdzony przepis?

IP: 95.108.95.* 24.01.12, 16:21
Witam, jestem początkującą żoną z maszyną do pieczenia chleba i zależy mi na dobrym chlebie o poranku :)

Czy macie sprawdzone przepisy? Zależy mi aby był na świeżych drożdżach, instant coś mi nie leżą. Przepis dołączony do instrukcji obsługi okazał się klapą (320 ml wody na 285g mąki - hmm?)

Widziałam wiele przepisów w internecie, ale większość bazuje na mące 1050. Spotkałam w sklepach od 450 do 650 a nawet 2000 ale tego typu nigdy. Gdzie można ją kupić?

pozdrawiam serdecznie
Ewelina :)
Obserwuj wątek
    • squirk Re: chleb z automatu - sprawdzony przepis? 24.01.12, 16:27
      Mąki kupuję z młyna, świeżo mielone, przez stronę www albo za pośrednictwem Allegro.
      Przepisu nie podam, bo nie piekę w maszynie, służy mi tylko do wyrabiania/wyrastania ciasta, ale zapewne ktoś podzieli się jakimś sprawdzonym przepisem czy linkiem do niego.
    • cucinissima Re: chleb z automatu - sprawdzony przepis? 24.01.12, 16:46
      Ja make kupuje rozna. Zarowno w sklepie jak i z gospodarstwa eko, mielona kamieniami, pszenna kalibru roznego (wg wloskiej normu 0 lub 1; nie wiem jak to jest wg polskich cyferek), semola rimacinata, mieszkanki do chleba.

Mnie rowniez nie przekonywaly przepisy dolaczone do maszyny.
      Robie zwykle w nastepujacych proporcjach
      350g maki (jednego rodzaju lub wymieszanych roznych)
      10g drozdzy
      250ml wody (chleb pieczony w maszynie wymaga podobno wicej wody niz ten pieczony w piekraniku)
      2 lyzki oliwy z oliwek
      1 lyzeczka soli

Drozdze rozpuszcam w wodzie, wlewam rozpuszcone drozdze, reszte wody, oliwe, wyspuje make i sol. Ustawiam maszyne na program w zaleznosci od maki, wiekosc bochenka na 0,5 kg (chociaz jest troszke wiekszy).
      Z tej porcji nie wychodzi mi tylko chleb z maki razowej, chleb byl nierowny, widac bylo, ze czesc ciasta gromadzila sie z jednej strony.
      Wczoraj z razowym zrobilam eksperyment i sie udalo, zrobilam wg nastepujacych proporcji:
      0,5kg maki
      400ml wody
      15 g drozdzy
      3 lyzki oliwy
      czubata lyzeczka soli

Wielkosc bochenka ustawilam na 1kg.
    • linn_linn Re: chleb z automatu - sprawdzony przepis? 24.01.12, 20:32
      Najczesciej na 500 g maki przypada 300 ml plynow / jesli chleb nie ma dodatkowych suchych skladnikow np. otrebow, ziarenek: wtedy relacje trzeba dopracowac /.
      A ktory to producent zaleca 320 ml na 285 g maki?

Jest troche przepisow w Galerii potraw.
      • linn_linn Re: chleb z automatu - sprawdzony przepis? 24.01.12, 20:34
        A moze ta maszyna ma 2 wiaderka? 2 x 285 g plus 320 ml wody to by moglo sie zgadzac.
    • Gość: Lilka Re: chleb z automatu - sprawdzony przepis? IP: *.adsl.inetia.pl 25.01.12, 15:04
      Ja robię chleb z ok 500 g mąki i 300 ml wody plus 1 łyżeczka soli i 20 g drożdży. Z tym, że mąka zwykle jest mieszana, najczęściej w proporcjach: 100 g mąki żytniej (nie razowej), 200 g mąki pszennej razowej, 200 g mąki pszennej białej.
    • Gość: Ewelina Re: chleb z automatu - sprawdzony przepis? IP: 95.108.95.* 25.01.12, 16:28
      Dziękuje za odpowiedzi, w instrukcji Obsługi severina mam takie proporcję, maszyna ma tylko jedną formę, być może wkradł się błąd w instrukcji :)
      • linn_linn Re: chleb z automatu Severin 25.01.12, 20:57
        Nie wiem, ktora masz maszyne, ale np.:
        www.macchina-del-pane.it/wp-content/uploads/2012/01/libretto_istruzioni_severin_bm_3990.pdf
        Bialy chleb francuski ma w skladzie i wode, i mleko. Na 600 g maki lacznie 400 ml plynow.

Inna sprawa, ze przepisow producentow / jakiejkolwiek maszyny / nie warto nawet testowac. Lepiej korzystac z przepisow uzytkownikow, a tych w necie jest duzo. Z instrukcji nalezy wykorzystac informacje dot. programow, uzytkowania i bezpieczenstwa.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka