Gość: marj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.04, 22:41 proszę o ciekawy przepis na mielone mięsko Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Pichciarz Re: mielone porady IP: *.proxy.aol.com 09.06.04, 23:57 Mięso mielone Przy przygotowaniu w domu mielonego mięsa, trzeba z niego wyciąć żyły, błony i ścięgna, bo trudno je będzie zemleć. Z tych nieprzydatnych na kotlety resztek można ugotować zupę. Jeśli do mięsa dodajemy cebulę, powinniśmy ją zeszklić, by była miękka, ale nie zrumieniona. Do kotletów podaje się różne sosy ostre i łagodne. Przed formowaniem kotletów należy zwilżyć dłonie wodą, aby mięso nie kleiło się i nie przywierało do rąk. Zamiast bułki czy ryżu do zagęszczenia masy mięsnej można dodać surowy starty ziemniak /przedtem odcisnąć sok/. Nadaje kotletom - zwłaszcza z wołowiny - pulchność. Kotlety smaży się najpierw na gorącym tłuszczu, a kiedy są rumiane, dosmaża się na słabszym ogniu. Masę mięsną, przygotowaną jak na kotlety, można nadziewać cukinię, ziemniaki, paprykę itp. Mieszanki przyprawowe i zioła dodajemy w zależności od rodzaju mięsa i upodobań smakowych. Zwykle dodajemy pieprz, paprykę słodką lub ostrą, cebulę, czosnek, gałkę muszkałtową, rozmaryn, cząber, zieloną natkę pietruszki, bazylię, koper, tymianek, marjanek, kminek oraz mieszanki chili i curry. (Z adresu: www.gotowanie.x3m.pl) Przepisy: www.kulinaria.pl/potrawy.asp?id=630 www.kulinaria.pl/potrawy.asp?id=630 graza.serwus.pl/k_mieso.htm www.cykoria.com.pl/kkucharska/przepis_1-6_119.html kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=636 Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: mielone - jakieś inne 10.06.04, 09:49 Będzie ciekawie, jeśli do zmielonego mięsa dodasz miętę i rozmaryn. Odpowiedz Link Zgłoś
chicarica Re: mielone - jakieś inne 10.06.04, 10:59 Zrób takie kuleczki nieduże (wielkości piłki do pingponga a nawet mniejsze) obsmażane i podaj z sosem pomidorowym. Będzie tak trochę w greckim stylu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Re: mielone - jakieś inne IP: *.proxy.aol.com 10.06.04, 15:19 Brzmi jak Swedish meatballs. A do mięsa można dodać startego parmezanu. Odpowiedz Link Zgłoś
chicarica Re: mielone - jakieś inne 10.06.04, 17:33 W greckiej wersji powinny być z jagnięciny. Odpowiedz Link Zgłoś
staua Re: mielone - jakieś inne 10.06.04, 21:33 Swedish meatballs: dodaje sie slodkiej smietany!!!! Dla spulchnienia i smaku, oraz gotowany ziemniak. Chiftele (Rumunia) wyjda, jak sie doda duzo zielonej pietruszki! I podawane sa po usmazeniu albo w sosie pomidorowym (to zreszta typowe dla wszystkich tamtych regionow, przyprawy roznia sie troche) Odpowiedz Link Zgłoś
wedrowiec2 Re: mielone - jakieś inne 10.06.04, 11:18 Kotlety mielone, a następnie klopsiki robię z mięsa wieprzowego od szynki i piersi kurzych (pół na pół). Po zmieleniu dodaję posiekana cebulę, sól, pieprz i sporo majeranku. Smażę na oliwie. Klopsiki - z mięsa robię kulki, osmażam, zalewam małą ilością wody, dodaję przyprawy - różne, w zależności od tego na comam ochotę. Może to byc papryka, zioła prowansalskie, curry. Czasami duszę je we własnym sosie dodając sporo pieprzu i trochę więcej cebulki. Odpowiedz Link Zgłoś
giezik Re: mielone - jakieś inne 10.06.04, 11:29 do środka możesz wcisnąć: 1. fete 2. orzechy włoskie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ulcik Re: mielone - jakieś inne IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 12.06.04, 06:31 i jeszcze namoczone płatki owsiane :) oraz czosneczek :):) ulcik Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: mielone - jakieś inne 10.06.04, 14:46 wedrowiec2 napisała: > Kotlety mielone, a następnie klopsiki robię z mięsa wieprzowego od szynki i > piersi kurzych (pół na pół).Po zmieleniu dodaję posiekana cebulę, sól, pieprz > i sporo majeranku. Smażę na oliwie. Klopsiki - z mięsa robię kulki, osmażam, > zalewam małą ilością wody, dodaję przyprawy - różne, w zależności od tego na > comam ochotę.Może to byc papryka, zioła prowansalskie, curry. Czasami duszę je > we własnym sosie dodając sporo pieprzu i trochę więcej cebulki. Wędrowcze miły, czy dodajesz do tego bułkę w jakiejś postaci czy też robisz bez zagęszczania? Andrzej Odpowiedz Link Zgłoś
wedrowiec2 Re: mielone - jakieś inne 10.06.04, 16:31 Poprzdni przepis podałam bardzo ogólnie, teraz uściślam:) Mięso można mieszac w innych proporcjach np. 3/4 kg karkówki i 1/4 kg filetów z kurczaka. Dodaję bułkę (jedną, namoczoną, odciśniętą) i jedno jajko na ok. 3/4 kg mięsa. Dla trzech skromnych osób jest z tego obiad prawie na 3 dni:). Pierwszego dnia są kotlety smażone. Zaraz po ich usmażeniu, na tej samej patelni osmażam przyszłe klopsiki (sredniej wielkości kulki otoczone w mące). Po osmażeniu podlewam wodą, dodaję trochę sosu sojowego, ząbek czosnku, posypuję słodką papryką. Gdy mięso jest już gotowe zagęszczam sos śmietaną (22% dannona) z małą ilością mąki ziemniaczanej. Jeśli ktoś nie uzywa śmietany, to mozna dodać trochę jogurtu. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hanka Re: mielone - jakieś inne IP: 64.213.237.* 10.06.04, 16:13 Ja natomiast zawsze mieszam mielona wolowine, wieprzowine i cielecine. Dodaje bulka tarta,jajka, sol, pieprz, ztarta na malych oczkach cebule i czosnek.Z tej masy mozna zrobic tradycyjne kotlety, upiec pieczen z twardymi jajkami z srodku lub wrzucic na gotujeca wode z kostka rosolowa uformowane kuleczki i beda klopsiki. Gotuje sie to 20-30 minut. Z odwaru mozna zrobic rozne sosy: pomidorowy, pieczarkowy, koperkowy lub z kiszonych ogorkow. Tak wiec zwykle z duzej porcju miesa, mam trzy obiady. Do tego ryz lub makaron,pycha!! Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: mielone - jakieś inne 10.06.04, 17:28 Dzięki Ci Wędrowcze Szczecinski za uściślenie i Tobie Haniu z dalekiego Puerto Rico za pomysł z mieszaniem trzech mięs. Ja też kiedyś mieszkałem w Bydgoskiem, w maleńkiej wsi w powiecie Wyrzyskim, w pobliżu miejsca urodzenia Wernera von Brauna i dopiero na studia pojechałem do Warszawy. Podobne mamy sentymenty Pozdrowienia Andrzej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kobita1 Re: mielone - jakieś inne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.04, 18:51 Wczoraj robilam mielone z drobiowego (indyk) miesa. Zeby nie byly nijakie poza standardowymi:sola, pieprzem, jajkiem, bulka tarta dorzucilam drobno siekane pieczarki przesmazone z cebulka i siekana nac pietruszki. Wyszly bardzo smaczne. Odpowiedz Link Zgłoś
staua Re: mielone - jakieś inne 10.06.04, 21:33 Z mielonego miesa najczesciej robie lasagne! Pyszne! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baboon Re: mielone - jakieś inne IP: *.anu.edu.au 11.06.04, 06:33 ...albo bolognese. Jeszcze pyszniejsze... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: senin z wiorkami kokosowymi IP: *.193.220.203.acc01-lord-gla.comindico.com.au 11.06.04, 09:18 zamiast cebuli. Nalezy je namoczyc w goracej wodzie. dodac do mielonego, dodac tez troche namoczonej bulki i jajko, sol pieprz. Ze wzgledu na wiorki kokosowe dobrze gdy mielone ma jakas zawartosc tluszczu - w przeciwnym razie moga wyjsc troche za suche, hajlepiej formowac to w male kuleczki i smazyc jak kotlety - swietne jako przystawka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marghe_72 Re: mielone - jakieś inne IP: *.aster.pl / *.acn.pl 11.06.04, 14:18 Dodac cytrynę. Troszke soku i sporo skórki. M. Odpowiedz Link Zgłoś
the_ladybird Kofta 11.06.04, 14:48 W oryginale powinna być z baraniny (lub jagnięciny, różni różnie plotą), ale z mieszanki wołowo-wieprzowej też wychodzi baaardzo przyjazne podniebieniu. Do mięsa mielonego dodać posiekaną cebulę (w ilości takiej, jak do normalnych mielonych), sól, pieprz, sporo zmielonej kolendry i cynamonu, natka pietruszki (posiekana), powinien być jeszcze kumin, ale że niełatwo go dostać, to niestety trzeba go pominąć. Wszystko wymieszać. Mimo braku jajka, bułki tartej, masa wychodzi zwarta i trzyma się siebie. Sposób przyrządzania: można okleić patyczki szaszłykowe i na grill (lub do piekarnika) można uformować kotlety (jak mielone) i usmażyć. można... to już zależy od inwencji :) ps. ja w ogóle kuchnię arabską kocham, a za połączenie mięsa i cynamonu dałabym komuś nagrodę Nobla w dziedzinie kucharzenia. pps. mój ukochany o zwykłychm mielonych nie chce słyszeć. tylko po arabsku :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gonia Re: Kofta IP: *.oaza-dd.com 12.06.04, 11:48 mam ochote zrobic te szaszlyczki:-) jaka surowka do tego pasuje? Odpowiedz Link Zgłoś
brunosch inne mielone 11.06.04, 14:50 Do mięsa dodajesz (wedle wyboru, wyobraźni, smaków) oprócz stałego zestawu jajko + cebula: 1. żółty ser pokrojony w małą kostkę 2. miętę 3. majeranek 4. czosnek 5. przecier pomidorowy (sambal opcjonalnie) -> a ja się dziwię, kto mi sprzątnął już pół słoika :))) 7. suszone pomidory 8. drobno posiekane oliwki (a co?) 9. surowy, wędzony boczek 10. śliwkę suszoną drobno posiekaną Oczywiście większość tych składników można dowolnie (ale jednak z umiarem) łączyć. Wychodzi Ci 10! możliwości - poproś jakiego matematyka permutanta ile to jest. Odpowiedz Link Zgłoś
madziara_pl Re: mielone - jakieś inne 11.06.04, 22:10 klopsy nadziewane żółtym serem lub pieczarkami mniam mniam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Re: mielone - jakieś inne IP: *.proxy.aol.com 11.06.04, 23:36 Pasztet: www.restaurants.pl/przepisy/miesa/pasztet_miesny.htm Klops: nc.pl/modules.php?name=kulinaria&pa=showpagina&pid=372&kat=Miesa&tytul=5 Kotlety mielone z serem zapiekane: nc.pl/modules.php?name=kulinaria&pa=showpagina&pid=365&kat=Miesa&tytul=5 Pieczeń mielona: www.kamis.pl/x.pro/ModRecipes/ShowRecipe/152/ Odpowiedz Link Zgłoś
madziara_pl mielone... z łososia 12.06.04, 09:19 i smażone jak zwykłe klopsy! mniam mniam tylko nie wiem czy w sklepach można kupić mielone mieso łososia bo my mamy prosto od producenta ;) Odpowiedz Link Zgłoś