Dodaj do ulubionych

ogorek ze skorka czy bez?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.12, 10:14
Czy do mizerii uzywacie ogórka że skórka czy obieracie?
Podobno w skorce jest najwięcej witamin. Ale jak ogórki umyć aby zmyc wszystkie paskudztwa? Wystarczy namoczyc i wyszorowac?
Mówię o takich gruntowych ogorkach bo tych wielkich długich pałek nie uznaje,nie smakują mi. Co prawda gruntowych jeszcze nie ma ale nasza mnie ochota na mizerię i zaczęłam sie nad ta skórka zastanawiać...
Obserwuj wątek
    • mhr2 to zalezy od pory roku i jak ona wyglada, 25.02.12, 10:33
      Gość portalu: mala napisał(a):

> Czy do mizerii uzywacie ogórka że skórka czy obieracie?

wiadomo wszystko co mlode i apetycznie wyglada sie zjada?
    • liviaro.z.wyspy.rozkoszy Re: ogorek ze skorka czy bez? 25.02.12, 10:46
      Jak ogórek ma ładna skórkę to zjadam go ze skórką.
      • aqua48 Re: ogorek ze skorka czy bez? 25.02.12, 10:57
        Surowe ogórki zawsze obieram, skórka z ogórka bardzo źle działa na woreczek żółciowy.
        • horpyna4 Re: ogorek ze skorka czy bez? 25.02.12, 11:33
          Zgadza się, jest ciężkostrawna. Ale i surowy ogórek bez skórki też nie powinien być pochłaniany w dużej ilości przez "wątrobiarzy". Chyba, że po pokrojeniu zostanie na chwilę zanurzony we wrzątku.

Jeżeli takie parzenie będzie w miarę krótkie, to ogórek nie sflaczeje, ale przestanie szkodzić na woreczek żółciowy. A przynajmniej znacznie zmniejszy się jego złe działanie.
          • mhr2 to watek zdrowych osob, 25.02.12, 11:46
            horpyna4 napisała:

> Zgadza się, jest ciężkostrawna.

bo z takim problemem to do lekarza, nie
        • Gość: znana.jako.ggigus na woreczek żółciowy i IP: *.dip.t-dialin.net 25.02.12, 12:09
          wątrobę źle działają tłuste, cieżkostrawne potrawy, a skórka z ogórka do nich nie należy. Podobnie ogórek zielony, z uwagi na skład (kalorie! tłuszcze) nie może być ciękostrawny.
          Skład za wiki:
          BŁONNIK 0,4 g
          BIAŁKA 0,6 g
          WĘGLOWODANY 1,8 g
          KALORIE 6-8 kcal
          Ale to kolejna legenda, w stylu skórki z pomidora, co się przykleja do żołądka.

Ciężkostrawna to jest np. lasagne z beszamelem czy musaka z beszamelem i mięsem, rzecz jasna.
          • shachar Re: na woreczek żółciowy i 26.02.12, 06:23
            mylisz tłuste, z ciężkostrawne. Np. grzyby nie należą do lekkostrawnych produktów, surowe ogórki, cebula, kapusta też nie.
            • Gość: znana.jako.ggigus no ale IP: *.dip.t-dialin.net 26.02.12, 11:30
              np. w Niemczech nikt nie powie, ze ogorek jest ciężkostrawny, pomidor i jego skórka też nie. Stąd moja teoria, że to taka przypisywana opinia tym produktom (pytałam parę razy o skórkę pomidora, co się wielu Polakom prezykleja do żołądka. Niemcy robili wielkie oczy).
              O ciężkostrawnej kapuście kiszonej też słyszę po raz pierwszy, wyznam, bo kiszenie zmienia kapusty skład i dzałanie.
              Ogórek składa się generlanie z wody, a tak jak wiadomo do ciężkostrawnych nie należy.
              • mhr2 Re: no ale 26.02.12, 12:01
                to sa typowe polskie stereotypy podawane z pokolenia na pokolenie,
                masz na mysli tylko "garstke", bo wiecej nie ma
          • Gość: Tosia Re: na woreczek żółciowy i IP: *.play-internet.pl 17.08.16, 12:28
            Skórka z pomidora na żołądku to żadna legenda
    • Gość: znana.jako.ggigus zjadam ze skórką, ale IP: *.dip.t-dialin.net 25.02.12, 12:09
      nie kupuję ogórków w środku zimy.
      • mhr2 kupuje caly rok, 25.02.12, 12:27
        Gość portalu: znana.jako.ggigus napisał(a):

> nie kupuję ogórków w środku zimy.

byly nawet dostepne w latach 60tych, wiec co
        • Gość: znana.jako.ggigus Re: kupuje caly rok, IP: *.dip.t-dialin.net 25.02.12, 13:29
          więc nic, ale swieże lepiej mi smakują.
          jedem Tierchen sein Pläsierchen, jak mawia przysłowie.
          Dostępność dobra ma się nijak do jego smaku.
          • Gość: x u nas środek zimy a na Majorce żniwa ;) IP: *.unitymediagroup.de 26.02.12, 10:12
            • Gość: znana.jako.ggigus przeprowadzka? IP: *.dip.t-dialin.net 26.02.12, 11:31
              zmiany przegapiłam? I na Majorce nie hodują ogórków, a na lądzie, żeby oszczędzić koszta transportu! (panie, ja w spedycji robiła, to wiem!)
    • aka10 Re: ogorek ze skorka czy bez? 25.02.12, 17:21
      Obieram wszystkie.
    • trypel Re: ogorek ze skorka czy bez? 25.02.12, 17:34
      myje (bez namaczania :D) i zjadam ze skórką.
      Jakoś nie smakują bez.
    • marghe_72 Re: ogorek ze skorka czy bez? 25.02.12, 18:32
      mizerii nie jadam
      ale do innych sałatek wrzucam ogórka ze skórką
      woreczka żółciowego nie mam więc skóra mi nie straszna ;)
    • nanana_2 Re: ogorek ze skorka czy bez? 26.02.12, 01:22
      generalnie jesli sa to ogórki kupne, w sklpeie czy na straganie to obieram, jesli od rodziców ze szklarni to nigdy nie obieram
    • kosmopolitesiorbut Re: Jakie to ma znaczenie czy ktoś obiera czy nie? 26.02.12, 09:00
      I tak wiadomo, że rozkład odpowiedzi będzie na tak i na nie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka