Dodaj do ulubionych

masło klarowane-robic czy kupić?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.12, 08:14
a jesli kupowac to jakiej firmy? macie jakies doświadczenia? chciałabym spróbować przestawić kuchnie na maślane smażenie, ale nie mam -na razie!- zadnych doświadczeń z masłem klarowanym, proszę o garść porad! z góry dziękuję!
Obserwuj wątek
    • simon_r Re: masło klarowane-robic czy kupić? 01.03.12, 09:35
      kiedyś robiłem... ale od kiedy można kupić od mlekowity to nie widzę sensu aby robić
    • qubraq Re: masło klarowane-robic czy kupić? 01.03.12, 09:38
      Ja kupuje półkilowy kubełek Mlekovity bo nie chce mi sie bawic w samodzielne klarowanie;

• Gość: zadumana Re: masło klarowane-robic czy kupić? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.12, 10:20
        A to gotowe masło co ma wypisane w składnikach. Jakaś długa lista, a masło na końcu, czy da się użyć nie tylko z powodu lenistwa.
        Ostatnio też się zastanawiam, czy nie zacząć częściej używać. Kiedyś topiłam masło przez ponad rok z powodu alergii w rodzinie i trochę mi się niepozytywnie kojarzyło. Ale przecież można go używać z przyczyn niekoniecznie medycznych, ale z przyczyn wyższych kulinarnych:)
        • mhr2 Re: masło klarowane-robic czy kupić? 01.03.12, 10:23
          niestety nie wiem jak smakuje kupne, robie zawsze sama
          • Gość: zadumana Re: masło klarowane-robic czy kupić? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.12, 10:31
            A tak przy okazji - do czego używacie najczęściej? Zalecenia kuchni indyjskiej znam, bo jak napisałam wyżej, kiedyś coś-tam musiałam przerabiać.
            Ale tak dla czystego smaku i przyjemności, w Europie do czego najsmaczniej używać?
            • mhr2 Re: masło klarowane-robic czy kupić? 01.03.12, 10:46
              np.lubie jego smak w polaczeniu z pieczarkami
        • linn_linn Re: masło klarowane-robic czy kupić? 01.03.12, 10:33
          Opinie podzielone:
          www.bangla.pl/opinie/p6361/mlekovita-maslo-klarowane
          • Gość: zadumana Re: masło klarowane-robic czy kupić? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.12, 10:41
            Zawsze są dwie szkoły...:)
            Lin-lin, a może te zarzuty do mlekovity wynikają z jej składu. Dorzucają jakieś konserwanty i psują aromat, czy go zmieniają?
            • linn_linn Re: masło klarowane-robic czy kupić? 01.03.12, 15:17
              Tego nie wiem. Trzeba zerknac na opakowanie.
              • Gość: baba Re: masło klarowane-robic czy kupić? IP: *.acn.waw.pl 03.03.12, 13:34
                Masło klarowane z Mlekovity ma w składzie podany tylko tłuszcz/99,8 procent/.
            • Gość: Maria Re: masło klarowane-robic czy kupić? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.13, 15:48
              maslo klarowane obecnie jest niedobre .
    • Gość: qawa Re: masło klarowane-robic czy kupić? IP: 212.160.148.* 01.03.12, 14:52
      zrobic samemu
      prosta sprawa a przynajmniej wiesz co jest w skladzie
      • Gość: zadumana robić wszystko własnoręcznie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.12, 12:51
        Jak tak dalej pójdzie to na forum pojawi się wątek - jak zrobić własnoręcznie sól:))))
        • mhr2 Re: robić wszystko własnoręcznie... 02.03.12, 13:25
          Gość portalu: zadumana

bez przesady,
          czasami mozna zrobic cos samemu, z przyjemnoscia
          • Gość: zadumana Re: robić wszystko własnoręcznie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.12, 13:53
            mhr - jesteś poza Polską i nie wiem, czy wiesz, że u nas od tygodnia jest afera z solą.
            Do spożycia od dziesięciu lat trafiają tony soli przeznaczone dla drogownictwa. Ruszyło śledztwo.
            Sól jest jak najbardziej tematem do zajęcia się w domu, bo wszyscy jemy od lat jakieś trucizny z soli przemysłowej, która trafiała do przemysłu spożywczego. I dla dbających o brak chemii na talerzu pole manewru nagle spadło do zera:(
            • princesswhitewolf Re: robić wszystko własnoręcznie... 04.03.12, 12:40
              a masla niesolonego w Polsce sie nie sprzedaje?
      • Gość: -- Re: masło klarowane-robic czy kupić? IP: *.acn.waw.pl 03.03.12, 13:40
        Czyli masz krowę,wiesz co ona je.Sama doisz,zbierasz śmietanę ,robisz masło a potem je klarujesz,bo tylko to daje gwarancję tego,że nie ma w maśle niczego po za tłuszczem mlecznym.
    • lashqueen Re: masło klarowane-robic czy kupić? 02.03.12, 13:50
      Rzadko używam, tylko do dłuższego smażenia (mięso), bo oliwy domowej produkcji trochę mi szkoda. Kupuję, nie chciałoby mi się robić.
      • senin1 czasami robie sama 02.03.12, 14:51
        czasami kuouje...nie ma o co kopi kruszyc

to kupowane jest znacznie drozsze, ale nie mam obaw co do konserwantow, bo zwykle kupuje ghee z dobrego, poleconego zrodla
        • Gość: ładne_kwiatki Re: czasami robie sama IP: *.lupro.net 03.03.12, 13:03
          Lubię ryby smażona na takim maśle. Kupuję. Mam przed oczyma opakowanie firmy na 'M'
          Jest napisane 99,8% tłuszczu, żadnych innych dodatków nie napisano.
          • klara551 Re: czasami robie sama 03.03.12, 13:53
            Ryba,sos beszamelowy,bułka do kalafiora,polędwiczki, smażone,kurki.No i główna zaleta nie jełczeje i w lodówce może stać miesiącami. Tłuszcz mleczny,czyli masło klarowane nie ma zapachu,bo to co pachnie w zwykłym maśle zostało oddzielone. Zabawa z gorącym tłuszczem przestała mnie bawić od chwili gdy można kupić klarowane. To tak jakby ktoś mi kazał robić koncentrat pomidorowy w domu,gdy w przemysłowym proces prowadzony jest próżniowo ,czyli w niskiej temp. i szybko.
            • mhr2 Re: czasami robie sama 04.03.12, 09:25
              klara551

u mnie stoi na szafce w kuchni, jeszcze nigdy mu tam nie zaszkoszilo
              ale na stronie polnocy, wiec nie ma tam za cieplo
            • Gość: ramirez Re: czasami robie sama IP: *.eimperium.pl 14.04.13, 22:36
              gdybyś znała właściwości likopenu nie zachwalała byś produkcji koncentratu pomidorowego w niskiej temperaturze...
    • triismegistos Re: masło klarowane-robic czy kupić? 04.03.12, 09:13
      Kupuję, z mlekovity. Jest bardzo ok.
      • n_ina Re: masło klarowane-robic czy kupić? 08.03.12, 00:06
        też kupuję, też z mlekovity

bardzo je lubię... co do samodzielnego robienia jestem sceptycznie nastawiona, nie mam swojej krowy i swojego masła, jaką mam więc pewność że samodzielnie zrobione masło klarowane z masła ze sklepu jest gorsze od masła klarowanego ze sklepu? żadną. Dopóki nie będę mieć krowy (czyli chyba nigdy), będę kupować. I wolę kupić lokalne niż sprowadzane z innego kontynentu zwane ghee.
        • Gość: aaaaqwq Re: masło klarowane-robic czy kupić? IP: 212.160.148.* 08.03.12, 13:03
          to przeczytaj etykiete tego kupneg :-)

PS maslo nie jest z krowy tylko z mleka
          wystarczy natomiast kupic maslo porzadne - bez dodatku roslinnego oleju, soli, karotenu - serio sa takie w sklepach
          TRZEBA CZYTAC ETYKIETY!!!!!

zrobienie masla klarowanego jest bajecznie proste
          mno i tansze od tego kupnego
          • triismegistos Re: masło klarowane-robic czy kupić? 08.03.12, 13:21
            Ja przeczytalam etykietę teko kupnego. Nie znalazlam nic odstraszającego. Jesli znalazłeś to się podziel.
            • mhr2 Re: masło klarowane-robic czy kupić? 08.03.12, 13:45
              triismegistos

kto je czyta, u nas wiadomo ze nie wszedzie jest wszystko napisane,
              zamiast czytac te prawie nieczytelne skladniki, robie sama jak umie,
              niestety na to nie mamy wplywu,
          • n_ina Re: masło klarowane-robic czy kupić? 08.03.12, 17:08
            nie napisałam, że masło jest z krowy

ale żeby mieć w 100% zdrowe masło trzeba mieć zaufanego dostawcę mleka albo własną krowę

jestem wielkim zwolennikiem zdrowej żywności, ale nie chcę dać się zwariować. Jeżeli masło mlekovity ma dobry skład, to po co mam je robić? wolę wykorzystać czas na coś innego. Cena gotowego masła klarowanego też jest bardzo dobra.
    • Gość: . Re: robić wszystko własnoręcznie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.12, 17:54
      > aczkolwiek wlsnoreczne wazenie soli nie jest skomplikowane ;-)

faktycznie, wystarczy waga:P
    • vandikia Re: masło klarowane-robic czy kupić? 20.03.12, 22:55
      Za sprawą wątku kupiłam Mlekovitę. Robiłam swoje masło do zalewania pate i jest jednak chyba smaczniejsze.
      Ale Mlekovita jest naprawę dobra! Nadaje taki smak smażonym, obsmażanym i duszonym rybom, mięsie, warzywom, że zagości w mojej kuchni na dłużej.
      • Gość: FRANKA Re: masło klarowane-robic czy kupić? IP: 213.188.186.* 21.03.12, 17:10
        vandikia -pozdrawiam,jak do tej pory jeszcze nie zrozumialam czemu klarowac to maslo ,bo jak kupie maslo 82°tluszczu to uzywam do smazenia i nie pryska ,maslo rozpuszczam na patelni z dodatkiem lyzki oleju slonecznikowego i nigdy nie mialam zadnej niespodzianki ,prosze ,wytlumacz mi to klarowanie ,a moze chce wam sie tylko stac przy kuchni i tracic niepotrzebnie czas a potem narzeac ze jestescie meczenniczkami przy garach ?
        • vandikia Re: masło klarowane-robic czy kupić? 21.03.12, 22:21
          ja lubię przebywać w kuchni i nie narzekam na "czas spędzony przy garach"
          google odpowiedzą na resztę pytań
          w smażeniu na maśle klarowanym nie chodzi o pryskanie :)
          • pietnacha40 Re: masło klarowane-robic czy kupić? 06.03.13, 17:25
            kupuję z Mlekovity. Pół kilo kosztuje 12-14 zł. Nie wiem, z ilu kostek masła zrobi się pół kilograma klarowanego. Skład: tłuszcz mleczny 99,8%
            Jako, że nie mam dostępu do masła gospodarza, ekologicznej krowy itp., to w zupełności mi wystarcza.
        • bene_gesserit Re: masło klarowane-robic czy kupić? 06.03.13, 22:57
          Masło klarowane, jak sama nazwa wskazuje, nie ma zanieczyszczeń - w każdym razie o wiele mniej, niz masło normalne. Dlatego nadaje się do smażenia w wyższych temperaturach - jest czystym tłuszczem, nie wegli się w nim białko czy co tam jeszcze jest.

Smażenie na maśle nieklarowanym może być grożne dla zdrowia. Poza tym masło klarowane to sama esencja maślanego zapachu - cokolwiek usmazysz na odrobinie tego tłuszczu, pachnie nieziemsko - bardziej wyraziście, niż smażone na normalnym maśle. Więc, jak widzisz, chodzi o to, by było zdrowiej i smaczniej. Poza tym, jak może się doczytałaś - można je kupić, gotowe. I nikt tu nie narzeka, może oprócz narzekań na napastliwy ton niektórych forumowiczów (co weź sobie pls do serca, dzięki z góry).
    • thiessa Re: masło klarowane-robic czy kupić? 07.03.13, 08:42
      Tez kupowalam z Mlekovity od samego poczatku. Zanim jeszcze zmienili opakoanie, bo wczesniej nazywalo sie to maslo topione. Bylo naprawde dobre, ale juz nie jest. Ostatnio kupilam i sie rozczarowalam. Smak i zapach juz nie ten sam. Margaryna mi smierdzi. Mialam jeszcze wtedy na stanie poprzednie opakowanie i nawet wachajac pusty pojemnik bylo czuc roznice. Moze pora napisac zapytanie do producenta co zrobil z dobryw kiedys wyrobem?
    • mhr2 Re: masło klarowane-robic czy kupić? 16.10.15, 11:57
      aureolia napisał(a):

> Ja jestem leniwa więc kupuję,

na pewno bardzo dobre!
    • mhr2 Re: masło klarowane-robic czy kupić? 16.10.15, 14:14
      aureolia napisał(a):

> , polecam zajrzeć na stronę

polecasz cos czego nie znasz, dlaczego?
    • yanine Re: masło klarowane-robic czy kupić? 04.02.22, 14:22
      Masło klarowane ghee lepiej chyba kupić gotowe - ono i tak nie ma w sobie jakiś dodatkowych składników/dodatków, a wychodzi mam wrażenie taniej niż robić to samemu z masła, zwłaszcza że teraz jest strasznie drogie..
    • sheppa Re: masło klarowane-robic czy kupić? 17.02.22, 13:42
      Ja robie sama, wychodzi to o wieeeeeele taniej. Zwłaszcza teraz gdy nawet zwykłe masło jest absurdalnie drogie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka