Dodaj do ulubionych

Kotlety jagnięce

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.12, 12:41
Mam zamiar po raz pierwszy przygotować kotlety jagnięce. Przepisów znalazłam mnóstwo, mam kilka wątpliwości zupełnie praktycznych:
1.czy kupić jagnięcinę świeżą czy mrożoną? 2.czy kotlety sprzedają już pokrojone, czy sama mam kroić? 3.gdzie kupujecie czy to danie sezonowe? 4. w przepisach smaży się je bardzo krótko a co jeśli ktoś nie lubi różowego mięsa? można smażyć dłużej? Inne uwagi też chętnie poczytam.
Obserwuj wątek
    • kosmopolitesiorbut Re: Kotlety jagnięce 06.03.12, 13:06
      Gość portalu: GMK napisał(a):

> Mam zamiar po raz pierwszy przygotować kotlety jagnięce. Przepisów znalazłam mn
      > óstwo, mam kilka wątpliwości zupełnie praktycznych:
      > 1.czy kupić jagnięcinę świeżą czy mrożoną?
      Jeśli masz dojście do świeżej to jak najbardziej, mrożona jest mniej intensywna w smaku;

2.czy kotlety sprzedają już pokrojone;

Na życzenie powinni Ci pokroić bez łaski;
      3.gdzie kupujecie czy to danie sezonowe?
      Świeże - sezon, mrożne - nie. Miejsce - to zależy gdzie kto mieszka.
      4. w przepisach smaży się je bardzo krótko a co jeśli ktoś nie lubi różowego mięsa? można s
      > mażyć dłużej? Inne uwagi też chętnie poczytam.

5, Można dłużej. Tak jak polędwicę na przykład.
    • simon_r Re: Kotlety jagnięce 06.03.12, 13:33
      1.czy kupić jagnięcinę świeżą czy mrożoną?
      kup taka do jakiej masz dostęp a gdy jest wybór to świeżą..

2.czy kotlety sprzedają już pokrojone, czy sama mam kroić?
      moim zdaniem kotlety z combra najlepiej pokroić po upieczeniu ... nie wiem czy fachowo to nadal będą kotlety ale tak smakuje najlepiej. Comber marynujesz, obsmażasz szybko na bardzo goracej patelni a potem na trochę wrzucasz do piekarnika w temperaturę ok. 150C. Jak w środku będzie miał 72C to wyciągasz, relaksujesz przez kila minut i kroisz na kotleciki.

3.gdzie kupujecie czy to danie sezonowe?
      można w carefiurze ale potwornie drogo.. a ja kupuję na bazarku gdzie co tydzień przyjeżdża człowiek ze śwież a jagnięciną

4. w przepisach smaży się je bardzo krótko a co jeśli ktoś nie lubi różowego mięsa?
      jak nie lubi różowego to niech smaży dłużej... ale jak przesmaży to wyjdą trociny... tak to jest z każdym mięsem a nie tylko z jagnięciną.
      • joa66 Re: Kotlety jagnięce 06.03.12, 17:18
        Też jestem ciekawa gdzie ludzie w PL kupują kotlety jagnięce. Te, które widziałam w Carrfourze są dziwnie małe (mało mięsa, prawie sama kośc) w porównaniu do tych, które jadam poza PL.

W Hali Mirowskiej widziałam tylko udziec, combra nigdy.

Niby są vipdelikatesy, ale ceny tam są wysokie (jagnięcina chyba z Nowej Zelandii i Walii).
        • Gość: kropka Re: Kotlety jagnięce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.12, 19:31
          Makro, kiedys Piotr i Paweł, nie wiem jak teraz.
          • joa66 Re: Kotlety jagnięce 06.03.12, 21:27
            W Piotrze i Pawle chyba są tylko mrożone i trudno mi ocenić czy dobrze wygladają.

Niestety , nie mam karty do Makro, ale mogłabym kogoś poprosić - jest tam świeży comber? Polski?
            • Gość: kropka Re: Kotlety jagnięce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.12, 22:42
              Kiedys sprowadzali świeże mięso, pakowane prozniowo - firmy Połonina - podobno nie cieszyło się powodzeniem - zrezygnowali. No i drogie to jest:(
              • simon_r Re: Kotlety jagnięce 08.03.12, 20:48
                no dziwne nie jest, że Połonina się nie cieszyła powodzeniem... 160zł za kilogram combra to lekko dużo. Ja kupuje po 19zł :))
                • jackk3 Re: Kotlety jagnięce 09.03.12, 00:23
                  No to tanio, pozazdroscic tylko. U mnie swieza jagniecina (zadna mrozona z NZ) - 65$/kg (fakt ze pierwsza klasa).
        • pinos Re: Kotlety jagnięce 07.03.12, 12:03
          W Warszawie?
          Świeże: Plac Szembeka i Marokańczyk na Algierskiej.
    • Gość: x na jedną osobę licz ok. 4-6 kotlecików IP: *.unitymediagroup.de 06.03.12, 20:35
      dla niejadków 2-3.
      Smaż pojedynczo, wg uznania krócej lub dłużej.
      Najfajniejsze i najsmaczniejsze jest obgryzanie kotlecików trzymanych w dłoni :)
      • mel.la Re: na jedną osobę licz ok. 4-6 kotlecików 07.03.12, 00:01
        Najlepsze sa grillowane. Przyprawiam je na rozne sposoby np. sol, mielony kminek , rozmaryn, czosnek, papryka i do tego dodaje troszke oliwki z oliwek, mieszam i po okolo pol godziny klade na grill, nie musza byc krwiste i wcale nie sa wiorowate.

Takie sa najlepsze :
        www.elmasri.nl/main/sites/default/files/DSCF0477.JPG
        A tych nie kupuje, malo miesa a duzo kosci:

www.shato.nl/catalog/images/lamskoteletten.jpg
      • mhr2 w dobrej restauracji, przewaznie 3czy, 07.03.12, 11:59
        Gość portalu: x napisał(a):

> dla niejadków 2-3.

za "slona" cene
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka