Dodaj do ulubionych

krem do tortu

24.03.12, 21:20
dobry wieczor,

chce zrobic krem do tortu z mascarpone i lemon curd, i nie wiem, jak je polaczyc, by bylo najlepiej (tydzien temu cos sknocilam i mi sie zrobila mazia konsystencji smietany...).
czy musze dokupic smietane i najpierw ja ubic, czy moge ubic mascarpone i po trochu dodac lemon curd?
dziekuje za pomoc!!!
Obserwuj wątek
    • bene_gesserit Re: krem do tortu 24.03.12, 21:26
      Ja bym sobie w ogole darowala mascarpone - ciężkie, tluste i maźglate - i zmieszala bitą z curdem. Masa będzie puszysta i pyszna - robiłam kiedys taką z curdem ze sklepu (150g curdu i 500 ml smietany) i wyszla bardzo dobra.
      • ilja Re: krem do tortu 24.03.12, 21:30
        tylko co ja wtedy zrobie z tym pudlem mascarpone...

zrobilam curd bez masla z przepisu dorotus - moze jest szansa, ze nie bedzie zbyt tluste?
        • bene_gesserit Re: krem do tortu 24.03.12, 22:19
          To naprawde zalezy od gustu - mi by nie smakowalo. Problem imo lezy w konsystencji mascarpone, ktore nie da się ubić. Ale tobie i twoim gosciom moze sie to podobac, czemu nie - sprawdzilam w necie i jest sporo przepisow na krem z curdu i mascarpone, wiec ludzie to lubią.
          • annjen Re: krem do tortu 25.03.12, 11:10
            da się zrobić puszysty krem z mascarpone - mój patent jest taki: ubić na puch dwa żółtka z dwiema- trzema łyżkami cukru, dodawać ubijając na wolnych obrotach 250 dag mascarpone oraz śmietan-fix. ubijać aż będzie sztywne, ale nie za długo, bo może stracić konsystencję. co prawda nie wiem, jak to zadziała z lemon curd, ale można spróbować.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka