Dodaj do ulubionych

Smalec gęsi do ciasta

29.04.12, 15:02
Mam przepis na ciasto pod jabłecznik. Z przepisu wynika, że na 3 szklanki mąki, należy dodać 250 gram margaryny.
Ponieważ mam możliwość zastąpienia margaryny smalcem z gęsi, nasuwa się pytanie, czy smalcu gęsiego też należy dołożyć 250 gram, czy mniej.
Boję się, że może być ciasto za tłuste.
Obserwuj wątek
    • bene_gesserit Re: Smalec gęsi do ciasta 29.04.12, 15:24
      Przede wszystkim będzie jechać gęsią na potęgę. Poza tym w margarynie jest, wg Wiki, jest od 40 do 80% tłuszczu. Taka do pieczenia ma raczej wyższą wartość tłuszczu, więc spokojnie możesz dodać smalcu mniej. Ale nadal otrzymasz jabłecznik pachnący jak pieczeń z gęsi, a nie ciasto.

Zamiast ciasta może lepiej zrob coś bez cukru - jabłka, kawałki mięsa, ser? Nada się na deser, imo - tyle ze dla kotleciarzy.
      • mhr2 dla mnie ges pachnie, 01.05.12, 10:48
        bene_gesserit napisała:

> Przede wszystkim będzie jechać gęsią na potęgę.
        • quba Re: dla mnie ges pachnie, 30.09.20, 20:27
          bzdura, dobrze zrobiony smalec z gęsi, a taki mamy w handlu nie pachnie gęsią, tylko jest bezwonny.
    • Gość: x wg moich wyliczeń wystarczy 200 g smalcu IP: *.unitymediagroup.de 29.04.12, 17:33
    • Gość: FRANKA Re: Smalec gęsi do ciasta IP: *.w109-212.abo.wanadoo.fr 29.04.12, 20:31
      jak nie masz masla (nienawidze margaryn ) to nie papraj ,lepiej nie piec pysznego jablecznika i nie psuc calosci
      • bene_gesserit Re: Smalec gęsi do ciasta 29.04.12, 20:47
        Mozna jeszcze spokojnie uzyc oleju. Efekt będzie nieco inny, ale jak najbardziej zjadliwy.
    • jarek_zielona_pietruszka Re: Smalec gęsi do ciasta 30.04.12, 16:15
      Spokojnie możesz użyć smalcu gęsiego (o ile to taki kupny z bloku, to taki tłuszcz z gęsi się nie nadaje) U mnie w lodówce zawsze jest smalec z gęsi. Kupuję z bloku. Używam praktycznie do wszystkiego. M.in. dodaję do ciast na pieczywo i jakoś nie stwierdziłem, żeby bułeczki miały zapach gęsi.
    • alpagania Re: Smalec gęsi do ciasta 02.05.12, 11:46
      smalec to chyba najgorszy z tłuszczów - mieżdżycogenny, podwyższa cholesterol... a fuj! Co prawda z ciast na maśle też już dawno zrezygnowałam na rzecz ciast na olejach, bo taki olej rzepakowy nie tylko jest bogaty w witaminy i omega-3, ale też zapobiega chorobom serca.
      • Gość: Digidong Re: Smalec gęsi do ciasta IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 15.09.20, 03:01
        Bardzo słaba wiedzą widzę. Tłuszcz gęsi jest właśnie bardzo zdrowy i obniża cholesterol. Wystarczy poczytać a nie pisać dyrdymały.
        • quba Re: Smalec gęsi do ciasta 30.09.20, 20:30
          Oczywiśćie, masz rację, pozdrawiam.
      • quba Re: Smalec gęsi do ciasta 30.09.20, 20:29
        Smalec z gęsi i w ogóle z drobiu jest zdrowy, ma dobroczynne działanie na żyły, obniża poziom złego cholesterolu. To smalec wieprzowy jest zabójczy.
    • nattkazagaddka Re: Smalec gęsi do ciasta 15.09.20, 12:20
      Nie???? Ja bym smalcu z gęsi nie dodała. W życiu xD
      • kobalt_x Re: Smalec gęsi do ciasta 29.09.20, 17:48
        Smalec z gęsi nie ma zapachu. Nie jest nie zdrowy ale jak każdy smalec ma nie za wysoką temperaturę dymienia (czytaj rozpadu tłuszczu). Wszystko zależy jak wysoka będzie temperatura obróbki termicznej. Ciasta na tym nie piekłam więc nie wiem czy to dobre.
    • sepia1111 Re: Smalec gęsi do ciasta 12.10.20, 18:38
      Do każdego kruchego ciasta daje gęsi smalec, jak mam i jak jest świeży, no i on niczym nie pachnie!! daje kruchość!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka