Dodaj do ulubionych

ciasto z truskawkami i nie tylko.......

23.06.04, 19:06
dzisiaj jadłam ciasto, które myślę, że przypadnie wielu z Was do gustu podaje
przepis:
Biszkopt
4 jajka;
3-4 łyżki wrzącej wody;
6 dkg mąki pszennej;
6 dkg mąki ziemniaczanej;
1 łyżeczka proszku do pieczenia;
20 dkg cukru;

Krem
1/2 l śmietany 30% / schłodzonej/;
170 ml śmietany 18%;
1/2 szklanki cukru pudru;

1 żółta galaretka;
dżem ananasowy;
gorzka czekolada;
miękkie owoce np. truskawki;

Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier puder następnie dodawać po jednym
żółtku, wodę, wsypać mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać.
Wlać na wysmarowaną tłuszczem blachę i piec 25 min, w tem. 180.

Ubić na sztywno 30 % schłodzoną śmietanę, dodać 18% śmietanę, ubijać,
nastepnie dodać cukier puder i wcześniej przygotowaną tężejącą galaretkę/
galaretka zrobiona z 1 szklanki gorącej przegotowanej wody/.

Upieczone ciasto posmarować dżemem, ułożyć owoce i przykryć kremem, posypać
startą gorzką czekoladą, wstawić do lodówki. SMACZNEGO.........
Obserwuj wątek
    • Gość: aga.2.3 Re: ciasto z truskawkami i nie tylko....... IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 25.06.04, 19:48
      Dziś robiłam,polecam,pychaaaaaaa.
    • umywalka_pentagonalna Re: ciasto z truskawkami i nie tylko....... 26.06.04, 21:38
      No dobrze, to i ja jutro zawalczę z tym przepisem, ale podpowiedzcie mi parę
      rzeczy..

> Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier puder następnie dodawać po jednym
      > żółtku, wodę, wsypać mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać.

Na którym etapie skończyć ubijanie a zacząć delikatne mieszanie?

> Ubić na sztywno 30 % schłodzoną śmietanę, dodać 18% śmietanę, ubijać,
      > nastepnie dodać cukier puder i wcześniej przygotowaną tężejącą galaretkę/
      > galaretka zrobiona z 1 szklanki gorącej przegotowanej wody/.

Raz próbowałam coś podobnego ale po wlaniu galaretki do ubitej śmietany robi
      się to po prostu rzadkie, więc jak ja mam to wylać na ciasto? Rozumiem że
      galaretka ma być tężejąca, ale nie jest ona przecież i tak w tym momencie dość
      gęsta..

> Upieczone ciasto posmarować dżemem, ułożyć owoce i przykryć kremem, posypać
      > startą gorzką czekoladą, wstawić do lodówki. SMACZNEGO.........

No właśnie - a'propos tej gęstości/rzadkości kremu - nie wyleję przecież
      rzadkiego na ciacho bo się po prostu zamoczy :( Pomóżcie początkującej
      gospodyni i posłużcie dobrą radą:)

pozdrawiam
      • dziuunia Re: ciasto z truskawkami i nie tylko....... 26.06.04, 22:03
        umywalka_pentagonalna napisała:

> No dobrze, to i ja jutro zawalczę z tym przepisem, ale podpowiedzcie mi parę
        > rzeczy..
        >
        > > Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier puder następnie dodawać po jedn
        > ym
        > > żółtku, wodę, wsypać mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać.
        >
        > Na którym etapie skończyć ubijanie a zacząć delikatne mieszanie?

Ubijanie zakończyć po ubiciu białek,a cukier puder dodawać stopniowo po jednej
        łyżce(kiedy piana będzie już prawie sztywna),a nie cały naraz bo piana
        opadnie.Resztę składników dodawać też stopniowo,mieszając białka bardzo
        ostrożnie żeby nie opadły,najlepiej trzepaczką-rózgą.

>
        >
        > > Ubić na sztywno 30 % schłodzoną śmietanę, dodać 18% śmietanę, ubijać,
        > > nastepnie dodać cukier puder i wcześniej przygotowaną tężejącą galaretkę/
        > > galaretka zrobiona z 1 szklanki gorącej przegotowanej wody/.
        >
        > Raz próbowałam coś podobnego ale po wlaniu galaretki do ubitej śmietany robi
        > się to po prostu rzadkie, więc jak ja mam to wylać na ciasto? Rozumiem że
        > galaretka ma być tężejąca, ale nie jest ona przecież i tak w tym momencie
        dość
        > gęsta..

Obie śmietany muszą być bardzo zimne,galaretkę też trzeba wstawić do lodówki
        żeby ją schłodzić,ale nie może być za gęsta-trzeba pilnować:)Wtedy na pewno
        krem nie będzie płynący a wręcz przeciwnie będzie dość szybko zastygał.Z tym że
        przy tych proporcjach krem nie będzie sztywny ale raczej trochę
        tylko 'galaretowaty',jeżeli chcesz żeby był sztywniejszy to rozpuść dwie
        galaretki w 1,5 szklanki wody.

>
        > > Upieczone ciasto posmarować dżemem, ułożyć owoce i przykryć kremem, posypa
        > ć
        > > startą gorzką czekoladą, wstawić do lodówki. SMACZNEGO.........
        >
        > No właśnie - a'propos tej gęstości/rzadkości kremu - nie wyleję przecież
        > rzadkiego na ciacho bo się po prostu zamoczy :( Pomóżcie początkującej
        > gospodyni i posłużcie dobrą radą:)

Ciasto na pewno się nie zmoczy,bardziej obawiałabym sie że krem wypłynie
        podczas nakładania.Radą na to jest pozostawienie ciasta w tortownicy,wlanie
        kremu,odczekanie aż zastygnie i dopiero wtedy zdjęcie obręczy z tortownicy.

>
        > pozdrawiam

Również pozdrawiam.
        • umywalka_pentagonalna Re: ciasto z truskawkami i nie tylko....... 26.06.04, 22:11
          Dzięki za wyjaśnienia chociaż nadal nie bardzo wyobrażam sobie "delikatne"
          wymieszanie tylu składników z pianą.. No ale jeśli żaden inny przepis na ciasto
          mnie tu dziś nie zainspiruje to spróbuję jutro właśnie ten.

pozdrawiam, trzymajcie kciuki:)
          • dziuunia Re: ciasto z truskawkami i nie tylko....... 26.06.04, 22:36
            Delikatnie znaczy w tym przypadku w miarę wolno i ostrożnie,najlepiej ruchami
            od spodu do góry z jednoczesnym okręcaniem miski drugą ręką-takie wygarnianie
            trzepaczką tego co na dole;)Mam nadzieję że dość zrozumiale napisałam:)Wszystko
            doskonale się w ten sposób wymiesza,a piana nie opadnie jak przy zwykłym
            mieszaniu.
            Powodzenia:)
          • sgosia5 Re: ciasto z truskawkami i nie tylko....... 26.06.04, 23:13
            To może ja Cię zainspiruję przepisem, który wykonuję od kilku lat w
            sezonie "truskawkowym":

Składniki:
            5 jajek
            1 szkl. mąki tortowej
            1 szkl. cukru
            1 łyżeczka proszku do pieczenia
            1 kg truskawek
            250 g śmietany kremówki 30%
            3-4 łyżki cukru pudru
            galaretka truskawkowa
            1 szkl. gorącej wody
            2 łyżki soku z cytryny
            cukier wanilinowy

Wykonanie:
            -Ubić na sztywno białka, pod koniec ubijania dodawać po trochu cukier, potem
            żółtka i mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystko ubijam mikserem, najpierw b.
            szybko, potem z mąką trochę wolniej. Piec na złoto w temp. 160st. do
            wyrośnięcia, potem 180st.- razem ok. 40 min. w wysmarowanej i posypanej bułką
            tortownicy.
            Wg tego przepisu wychodzi mi super biszkopt. Można oczywiście kupić gotowe dwa
            blaty biszkoptowe:)

-Galaretkę przyrządzić wg przepisu na opakowaniu.
            -Truskawki umyć, osączyć, usunąć szypułki.
            -Śmietanę (mocno schłodzoną) ubić z cukrem pudrem. Ja zawsze najpierw ubijam
            śmietanę a pod koniec dodaję cukier.
            -Wodę wymieszać z cukrem wanilinowym i sokiem z cytryny, ostudzić.
            -Ostudzony biszkopt przekroić na pół, połowę nasączyć wodą z cukrem i sokiem.
            Na wierzchu ułożyć połowę truskawek i ubitą śmietanę. Położyć drugi blat, znów
            nasączyć, ułożyć resztę truskawek. Polać zatygającą galaretką.
            Przydaje się takie specjalne kółko do tortów, którym można wszystko ścisnąć,
            aby się nie rozpadło i nic nie "uciekło".
            -Całość wstawić na kilka godzin do lodówki.

-Pycha! I dość proste, pod warunkiem, że uda się Wam ubić śmietanę:)
    • Gość: gapa Re: ciasto z truskawkami i nie tylko....... IP: 5.2.* / *.chello.pl 26.06.04, 22:57
      Ja się zawsze zastanawiam, po co dodawać proszek do pieczenia jeśli robi się
      pianę z białek.Moim zdaniem to powinno wystarczyć. Nie lubię posmaku chemii na
      ustach.
    • umywalka_pentagonalna Re: ciasto z truskawkami i nie tylko....... 26.06.04, 23:12
      Naszła mnie jeszcze jedna wątpliwość - jeśli mam całość zrobić w tortownicy (bo
      inaczej to najpewniej krem mi się będzie wylewał), to czy zmieści mi sie tam
      ten mój upieczony biszkopt i cała reszta na górę? Moja tortownica ma 24cm.
      • dziuunia Re: ciasto z truskawkami i nie tylko....... 26.06.04, 23:39
        Powinno się zmieścić.A krem nie powinien się wylewać,najwyżej jak masz
        wątpliwości to daj dwie galaretki,albo nie dodawaj śmietany 18%.Zawsze też
        mozna zrobić wyższy 'kołnierz' z papieru do pieczenia,podobnie jak tutaj
        tinyurl.com/3del4
    • umywalka_pentagonalna Udało się :) 27.06.04, 20:01
    • umywalka_pentagonalna Udało się :) 27.06.04, 20:05
      Dzięki za przepis i porady - ciasto się udało :) Biszkopt bardzo ładnie
      wyszedł, rzeczywiście można wszystko delikatnie wymieszać z pianą :) Do bitej
      śmietany dodałam 2 galaretki rozpuszczone w 1,5 szklanki wody a więc wyszła b.
      sztywna że super kroi się ciacho nożem. Jedyny mankament - wg mnie śmietany
      jest za dużo w stosunku do ciasta, żeby upakować całość do tortownicy
      zostawiłam 1/3 śmietany i zrobiłam z niej i reszty owoców 3 salaterki deseru.

Dzięki jeszcze raz
      pozdrawiam
      • dziuunia Re: Udało się :) 27.06.04, 20:20
        Gratulacje:)
        Następnym razem możesz zrobić w większej tortownicy,biszkopt będzie cieńszy i
        masę wykorzystasz w całości na ciasto.Warto też nasączyć biszkopt wodą z sokiem
        cytrynowym,ciasto będzie bardziej soczyste.
        • umywalka_pentagonalna Re: Udało się :) 27.06.04, 21:48
          Wysokość biszkoptu względem masy była ok - warstwy były mniej więcej równe i
          ładnie to wygląda, ale zgadzam się że lepiej byłoby nasączyć biszkopt - i tak
          na pewno zrobię następnym razem :)

pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka