Dodaj do ulubionych

pizza - problem

26.06.12, 19:12
Może, któras z Pań wie w czym tkwi przyczyna , iż z pizzy po wyjęciu z piekarnika wszystko "zlatuje" tzn. pieczarki, bekon, wszystko .... nie powinno tak być:) chyba w cieście nie tkwi problem, przepis mam nastepujacy: 25 g swieżych drożdzy, 1,5 szklanki ciepłej wody, 3,5 szkl. mąki pszennej, 1 łyżka oliwy z oliwek, 1,5 łyzeczki soli. Po wyrośnięciu ciasta nakładam sos pomidorowy, a następnie pieczarki , cebulke, salami ( to co kto lubi). Pizza piecze się ok 25 min. w temp. 180 stopni, wygląda pięknie w smaku jest niezła.Co z tego kiedy Podczas krojenia tak jak na pocżątku napisałam wszystkie dodatki "zlatują "
Obserwuj wątek
    • hester83 Re: pizza - problem 26.06.12, 19:20
      może zbyt dużo nakładasz tych składników na ciasto?
      • varna771 Re: pizza - problem 26.06.12, 19:37
        hester83 napisała:

> może zbyt dużo nakładasz tych składników na ciasto?

sama już nie wiem. blache mam taką jak od ciasta drożdzowego . Mniej więcej ok. 15 pieczarek, 2 cebule, salami (kiełbasa) 9 plasterków, bekon również z 9 i na sam koniec posypuje serem...
        • wersja_robocza Re: pizza - problem 26.06.12, 19:45
          Daj sos, ser i resztę dodatków.;)
          • varna771 Re: pizza - problem 26.06.12, 19:47
            wersja_robocza napisała:

> Daj sos, ser i resztę dodatków.;)

ok :)
        • simon_r Re: pizza - problem 29.06.12, 16:29
          najpierw się sypie ser a potem układa dodatki!!!!
    • znana.jako.ggigus Re: pizza - problem 26.06.12, 19:30
      i za gruba pizza chyba, wiec wszystkiego za duzo jest i maki i drozdzy i na wierzchu
    • lonely.stoner Re: pizza - problem 26.06.12, 19:38
      ja bym obstawiala za tym ze w dodatkach ktore nakladasz na pizze jest zbyt duzo wody ktora odparowuje w czasie pieczenia i potem one 'plywaja' na pizzy. Zwlaszcza bekon i pieczarki- najlepiej albo je wczesniej troche podsmazyc i dzieki temu odparowac czesc wody, albo ewentualnie bardzo cienko nakladac i kroic w cienkie plastry.
      PS. mozarella tez ma sporo wody no ale na to sie raczej nic nie poradzi.
      • varna771 Re: pizza - problem 26.06.12, 19:45
        lonely.stoner napisała:

> ja bym obstawiala za tym ze w dodatkach ktore nakladasz na pizze jest zbyt duzo
        > wody ktora odparowuje w czasie pieczenia i potem one 'plywaja' na pizzy. Zwlas
        > zcza bekon i pieczarki- najlepiej albo je wczesniej troche podsmazyc i dzieki t
        > emu odparowac czesc wody, albo ewentualnie bardzo cienko nakladac i kroic w cie
        > nkie plastry.
        > PS. mozarella tez ma sporo wody no ale na to sie raczej nic nie poradzi.

pieczarki oraz cebula jest podsmażona. Pozostałe składniki nie są .
        • aqua48 Re: pizza - problem 26.06.12, 19:58
          Ja podsmażam pieczarki, paprykę i wędlinę kładzione na pizzy (cebuli nie daję, ale gdybym dawała, to też bym ją przesmażyła). Na warstwę sosu daje trochę sera, na to składniki i na nie jeszcze raz ser, wtedy nic nie spada.
      • mhr2 Re: pizza - problem 27.06.12, 10:24
        osobiscie nie podsmazam tylko mam wieksza temp.ok.200stopni
        • joanna_poz Re: pizza - problem 27.06.12, 12:33
          tez nie podsmażam, za to mam temp. 250 stopni i piekę tylko 12 minut.
    • kinio1001 Re: pizza - problem 27.06.12, 10:59
      Najpierw ser, potem reszta dodatków.
      • marghe_72 Re: pizza - problem 27.06.12, 12:39
        kinio1001 napisała:

> Najpierw ser, potem reszta dodatków.

to samo miałam napisać.
    • 83kimi Re: pizza - problem 27.06.12, 12:55
      Najpierw ser, potem reszta składników i piecz w maksymalnej temperaturze, jaką jest w stanie osiągnąć Twój piekarnik. Im wyższa temperatura, tym lepiej. W prawdziwych włoskich pizzeriach pizzę pieką bardzo krótko, ale właśnie w bardzo wysokiej temperaturze.
    • shilaa Re: pizza - problem 29.06.12, 16:20
      nie powinno tak być
      > :)

Powinno, w tym urok pizzy. W tej oryginalnej, neapolitanskiej, tez prawie wszystko "zlatuje".
    • Gość: mw Re: pizza - problem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.12, 11:12
      bezpośrednio na ciasto z sosem należy położyć ser, a dopiero potem resztę składników; wtedy ser "powiąże" składniki ze sobą i mało co spada
    • floress Re: pizza - problem 01.07.12, 10:34
      za dużo wody i wszystko pływa.
      ja ciasto najpierw podpiekam 3 minuty, potem kładę sos, ser i dodatki, ale raczej jest to jeden, dwa dodatki i wrzucam do piekarnika na kolejne 5 minut. Ale piekę w 280 stopniach. Nic nie pływa, ciasto nie jest mokre.
    • tralalumpek Re: pizza - problem 01.07.12, 10:58
      zrob wedlug tego przepisu albo podziel na pol co wystarcza jak normalna porcja dla 2 osob
      przepis znakomity i wyjasnienie dobre co do temperatury pieczenia i czasu pieczenia

fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,121255047,121823393.html
      • varna771 Re: pizza - problem 01.07.12, 19:49
        @tralalumpek
        Dziękuję :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka