Dodaj do ulubionych

ricotta- jak się ją je?

IP: *.toya.net.pl 27.06.12, 16:33
kupiłam pierwszy raz i nie wiem co z nią zrobić. poproszę o inspiracje
Obserwuj wątek
    • 83kimi Re: ricotta- jak się ją je? 27.06.12, 17:35
      Na początek spróbuj trochę samego sera, a potem możesz np. zrobić ze szpinakiem.
    • lonely.stoner Re: ricotta- jak się ją je? 27.06.12, 17:49
      tak jak ktos radzil wyzej: smazysz szpinak (mrozony albo swiezy- cale listki wrzucasz na patelnie), z posiekanym zabkiem czosnku i sola, potem dodajesz do tego ricotte, mieszasz i masz albo pyszny farsz do nalesnikow, albo dodajesz do makaronu albo gnocchi, ja glownie tak robie :) ale mozna tez zastosowac ja w roznych slodkich przepisach (jako taka mniej tlusta wersja mascarpone).
      • Gość: kasia Re: ricotta- jak się ją je? IP: *.toya.net.pl 27.06.12, 19:22
        pomysł na farsz do naleśników jest super- dzięki
    • marghe_72 Re: ricotta- jak się ją je? 27.06.12, 20:23
      makaron
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,116782330,116782330.html
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,97623859,97623859.html?wv.x=1
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,75301788,75301788.html
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,133826000,133826000.html
      "tort"
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,116342092,116342092.html
      pasta z tuńczyka
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,86288044,86288044.html
      "sajgonki"
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,39128540,39128540.html
      naleśniki
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,80247357,80247357.html
      mięso
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,112902762,112902762.html
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,88691056,88691056.html
      galaretki tuńczykowe
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,29263367,29263367.html
      i na słodko
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,111115874,111115874.html
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,98340505,98340505.html
    • znana.jako.ggigus pasta alla Norma 27.06.12, 20:31
      200 g makaronu
      1 bakłażan, pokrojony na kawałki grubości palca
      1 cebula, pokrojona w cienkie plasterki
      2-4 ząbków czosnku, drobno pokrojonych
      1/3 suszonej pepperoni
      1 puszka pomidorów passato
      10-15 gałązek świeżej bazylii
      5 łyżek silk tofu
      oliwa
      ocet winny lub owocowy
      riccota
      przyprawy: sproszkowana papryka ostra i słodka, sól morska, suszone oregano, świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie:
      Pół godziny przed rozpoczęciem gotowania pokrojonego bakłażana posolić i odstawić. Gdy zmięknie i puści sok, opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć.
      Nastawić wodę na makaron. Na małym ogniu smażyć 4-6 minut cebulę i pepperoni. Gdy cebula jest szklista, dodać czosnek i smażyć 2-4 minuty, często mieszając (przypalony czosnek zepsuje gorzkim smakiem potrawę). Dodać pomidory, 2-3 łyżki octu i połowę liści bazylii. Sos dusić 10 minut na małym ogniu.
      W międzyczasie usmażyć bakłażana z oregano i paroma kawałkami pepperoni. Bakłażana i tofu dodać do sosu, wymieszać i zagotować. Zdjąć z ognia, przyprawić, ewentualnie dodać parę kropel oliwy. DodAć ricotę, posypać resztą bazylii, podawać z makaronem al dente.
      • marghe_72 Re: pasta alla Norma 29.06.12, 17:16
        znana.jako.ggigus napisała:

> 200 g makaronu
        > 1 bakłażan, pokrojony na kawałki grubości palca
        > 1 cebula, pokrojona w cienkie plasterki
        > 2-4 ząbków czosnku, drobno pokrojonych
        > 1/3 suszonej pepperoni
        > 1 puszka pomidorów passato
        > 10-15 gałązek świeżej bazylii
        > 5 łyżek silk tofu
        > oliwa
        > ocet winny lub owocowy
        > riccota
        > przyprawy: sproszkowana papryka ostra i słodka, sól morska, suszone oregano, św
        > ieżo zmielony pieprz
        >

To co podałaś nie jest przepisem na PASTA ALLA NORMA.
        Do pasta alla Norma dodaje się soloną ricottę (ricotta salata ) , o którą w PL trudno.
        Nie dodaje się natomiast tofu, octu ani suszonych ziół

Passato to nie rodzaj / gatunek pomidora a po prostu przecier

I nie bardzo wiem co masz na myśli pisząc o "suszonej pepperoni"

Nie twierdzę, że przepis jest zły. Nazwa jest zła
        • znana.jako.ggigus to przepis Jamiego Oliviera 30.06.12, 12:53
          to raz, dwa - nie mieszkam w Pl, a De ricotta jest solona, trzy - kuchnia to nie wzorzec metra i nie ma prawidłowych nazw i wzorców, pisanych capsem dla podkreślenia uwagi (nie widzę tu powodów do krzyku), cztery - co do pomidorów - słyszałam po polsku w tej kwestii masę określeń, a wreszcie pięć - można też kupić tę papryczkę w formie świeżej. Wtedy jest mniej ostra.
          Dziękuję za uwagę.
          • znana.jako.ggigus PS powinnam wykreślić tofu, bo dodaję je do 30.06.12, 12:56
            wegańskiej wersji pasty alla Norma.
            (przy okazji warto wiedzieć, że w polskim obowiązuje reguła odmiany słów, o ile to jest możliwe. Słowo pasta da się jak najbardziej poddać obróbce prze przypadki).
            I to był mój błąd w przepisie, który podałam.

• lashqueen Re: PS powinnam wykreślić tofu, bo dodaję je do 09.07.12, 10:42
              W języku polskim "pasta", to może być do zębów lub do butów.
              Z nazwami dań też nie ma co szaleć i nadużywać ich, bo to są potrawy przyrządzane w konkretny, sprecyzowany sposób. Ale teraz jest taka zasada, że im bardziej coś odbiega od oryginału, to ludzie tym bardziej nazywają to w obcym języku. Straszne jest parcie na obce nazwy. Teraz w Polsce nawet jak pyrki w piekarniku pieką, to podpisują na blogach "patate al forno".
              • Gość: znana.jako.ggigus tez nie przepadam za slowem pasta, ale ze jest IP: *.dip.t-dialin.net 11.07.12, 16:37
                Norma, to bylby makaron z sosem Normy:) No nie wiem.
          • ania_m66 Re: to przepis Jamiego Oliviera 30.06.12, 13:36

> to raz, dwa - nie mieszkam w Pl, a De ricotta jest solona, trzy - kuchnia to ni
            > e wzorzec metra i nie ma prawidłowych nazw i wzorców, pisanych capsem dla podkr
            > eślenia uwagi (nie widzę tu powodów do krzyku), cztery - co do pomidorów - słys
            > załam po polsku w tej kwestii masę określeń, a wreszcie pięć - można też kupić
            > tę papryczkę w formie świeżej. Wtedy jest mniej ostra.
            > Dziękuję za uwagę.
            gigus, ricota salata jest rowniez w D ciezka do dostania. ta ricotta w kobeczkach z niemieckiego supersamu jest faktycznie lekko solona i rowniez faktycznie kupilam kiedys w polsce w bomi ricotte slodkawa przez co upieczona nadawala sie z pieprzem i oliwa srednio do jedzenia :)
            znaczy dalo sie, ale jadalam lepsze.
            ricotta salata jest mocno zbita, wyraznie slona i daje sie pieknie kroic na plastry. wyglada tak
            poza wloskim sklepem nie widzialam jej nigdzie, nawet w najlepiej zaopatrzonych duzych sieciowych samach.
          • marghe_72 Re: to przepis Jamiego Oliviera 30.06.12, 16:43

> to raz, dwa - nie mieszkam w Pl, a De ricotta jest solona, trzy - kuchnia to ni
            > e wzorzec metra i nie ma prawidłowych nazw i wzorców, pisanych capsem dla podkr
            > eślenia uwagi (nie widzę tu powodów do krzyku), cztery - co do pomidorów - słys
            > załam po polsku w tej kwestii masę określeń, a wreszcie pięć - można też kupić
            > tę papryczkę w formie świeżej. Wtedy jest mniej ostra.
            > Dziękuję za uwagę.

chyba nie zrozumiałaś o co mi chodziło. Mówi się trudno..

Fakt, że przepis jest Jamiego nic nie zmienia.
            nadal nie jest to przepis na pasta alla Norma, tylko na makaron z bakłażanem.. a to nie są synonimy.

Ania wyjaśniła Ci o co chodzi z ricotta, więc nie będę się powtarzać
            • Gość: znana.jako.ggigus Re: to przepis Jamiego Oliviera IP: *.dip.t-dialin.net 30.06.12, 18:05
              napisalam ci, o co mi chodzi, nie zareagowalas, tylko twierdzisz, ze nie zrozumialam. To tez metoda dyskusji, isc w zaparte - bo ty nie rozumiesz. Kazdemu wg potrzeb i mozliwosci.

Jako ze nie widze norm kulinarnych, pasty alla norma jako swietego wzorca, to skoro znalazlam fajny przepis u Jamiego, ktory on nazywa pasta alla N., to go podaje dalej.

Mozesz sobie nazywac ten przepis jak chcesz. Z natury jestem bowiem wspanialomyslna :))
              • crises Re: to przepis Jamiego Oliviera 30.06.12, 18:40
                Ależ Tobie o nic nie chodzi poza wciskaniem jakiejś wege-tandety.

Wrzucanie tofu do pasty alla Norma jest jak wpieprzenie glonów nori do bigosu i nawet sam Jamie Olivier tego pomysłu nie uratuje.
                • znana.jako.ggigus kolejna uprawiajaca czytelbictwo w myslach? 02.07.12, 17:15
                  silk tofu to weganska wersja tego przepisu. Bo wyboraz sobie, ze weganie tez b. lubia paste alla Norma.
                  A teraz popatrz na to, co napisalas i zastanow sie, skad w tobie tyle agresji.
          • glasscraft Re: to przepis Jamiego Oliviera 11.07.12, 13:17

>... wreszcie pięć - można też kupić tę papryczkę w formie świeżej. Wtedy jest mniej ostra.

Tylko, ze pepperoni to nie papryczka, ale kielbasa.
            • marghe_72 Re: to przepis Jamiego Oliviera 11.07.12, 13:40
              glasscraft napisała:
              ,
              >
              > Tylko, ze pepperoni to nie papryczka, ale kielbasa.
              >

tu muszę sprostować

peperone to papryka, peperoni do papryki :D
              pepperoni to ja do końca nie wiem kto zacz ;)

Tak czy siak pepperoni to na bank nie ostra papryczka ;)
              • glasscraft Re: to przepis Jamiego Oliviera 11.07.12, 13:45
                Kurtyna w gore!!! Oto pepperoni homecooking.about.com/od/porkrecipes/r/blpork85.htm
                • marghe_72 Re: to przepis Jamiego Oliviera 11.07.12, 14:26
                  przeca się wygłupiam :D :D
                • Gość: znana.jako.ggigus a jednak druga szansa IP: *.dip.t-dialin.net 11.07.12, 16:26
                  it.wikipedia.org/wiki/Capsicum
                  np. wersja niemiecka - pepperoni
                  • glasscraft Re: a jednak druga szansa 11.07.12, 16:32
                    Trzecia szansa - to co linkujesz to peperoni/peperoncini. PepPeroni to jednak kielbasa.
                    • Gość: znana.jako.ggigus Re: a jednak druga szansa IP: *.dip.t-dialin.net 11.07.12, 16:37
                      masz racje:) od poczatku zle zapamietalam nazwe i teraz z tym walcze. ale jak widac, czujne oko forumowiczy dostrzeze i upomni.
                      dziekuje za zwrocenie uwagi.
                      • glasscraft Re: a jednak druga szansa 11.07.12, 16:38
                        Tylko dlatego, ze dziwne mi sie wydawalo iz podalas weganski przepis z tofu i kielbacha :-D
                        • Gość: znana.jako.ggigus o nienie IP: *.dip.t-dialin.net 11.07.12, 16:43
                          jest i weganska kielbasa, chorizo np. miesozerni mowia, ze smakuje nawet lepiej. B. chetnie jadam bawarska biala kielbaske z precelkiem i bawarska musztarda na sniadanie typowo bawarskie oczywiscie.
                          Sama wykoncyyowalam nawet przepis na hard core miesce jedzenie Tirorer Hüttengröstl, w olnym tlumaczeniu smazenina z tyrolskiego schroniska (miesozerni znawcy tematu tez byli zachwyceni). Rynek oferuje wygolodzonym wege takie przysmaki!
    • shilaa Re: ricotta- jak się ją je? 29.06.12, 16:27
      Ricotte je sie i na slono i na slodko, z makaronami, na pizzy, z gnocchi, w slodyczach itd. Ricotta jest bardzo mdlym serem i teoretycznie wymaga "mocniejszych" dodatkow - paradoksalnie mnie najbardziej smakuje sama w sobie, ze swiezym chlebem, z pomidorami. W wypiekach i slodyczach jej nie cierpie, na slono z wieloma dodatkami (baklazany, szpinak) jak dla mnie wciaz pozostaje mdla.
      • aka10 Re: ricotta- jak się ją je? 30.06.12, 17:00
        www.kuchniaplus.pl/kuchnia_przepis_0-0-1268_cannoli.html
    • anthonyb Re: ricotta- jak się ją je? 03.07.12, 16:20
      ja lubie tez bardzo sos do makaronu z ricotty i sosu pomidorowego
      kuchniapodwulkanem-anthony.blogspot.it/2011/05/paccheri-con-ragu-e-ricotta-czyli.html
      daje sie ja tez jako nadzienie np. do pizzy smazonej
      do nadzienia canelloni, do lazanii
      do roznych wypiekow slodkich i slonych
      jesli masz ochote to zajrzyj
      kuchniapodwulkanem-anthony.blogspot.it/search/label/ricotta
      Rozumiem , ze tu dyskusja dotyczy zwyklej ricotty krowiej, takiej z kubeczka z supermarketu???
      We Wloszech ricotta jest bardzo rozna. Swieza i dojrzewajaca, solona i nie, z roznego mleka -krowiego, owczego, z bufalicy itd.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka