Dodaj do ulubionych

co mozna zamrozic

IP: 31.140.48.* 05.07.12, 13:58
No wlasnie jakie dania moge wczesniej przygotowac i zamrozic aby nie stracily na smaku.
Wiem jedynie o pierogach,ale co jeszcze.Przyjezdzaja do mnie goscie na 2 tyg i nastawiamy sie na mega zwiedzanie.Nie bedzie czasu na pichcenie.Teraz za to mam czas i moglabym cos przygotowac ale zupelnie nie mam pomyslu.Raz zamrozilam bigos i po odmrozeniu nikt go nie chcial jesc.
Czekam na propozycje i dziekuje.

Obserwuj wątek
    • krzysztofsf Re: co mozna zamrozic 05.07.12, 14:14
      Kilka razy mrozilem swiezy (kilkudniowy) bigos i byl OK.

Wszyscy chcieli jesc.
      • Gość: ewa Re: co mozna zamrozic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.12, 14:26
        Bigos na upały to sredni pomysł moim zdaniem. spokojnie mozesz przygotowac sos do spaghetti na bazie pomidorów, leczo, jakies lekkie zrazy np z cieleciny albo indyka. na chłodniejsze dni chilli con carne, wspomniany bigos, flaczki, gulasz... wszystko to mam przetestowane i mrozi sie bez najmniejszych problemów. Mozesz tez zamrozic gotowe do smazenia kotlety mielone, fasolke po bretonsku... niestety wiele zalezy od temperatury na zewnatrz, cięzko jes fasolke przy 30 stopniach:) Moze upiecz kawał dobrego schabu, nadziewany filet z indyka do tego micha salaty i zimny posiłek gotowy..
      • Gość: monikam Re: co mozna zamrozic IP: *.adsl.inetia.pl 05.07.12, 14:27
        mrozić można prawie wszystko. Ja mroze pierogi (surowe) i nic się z nimi nie dzieje, nigdgy mi się nie rozpadły, mroże też krokiety z mięsem, fasolkę po bretońsku, żurek, strogonow, gołąbki. Nigdy mi się nie zdrzyło, żeby coś było nie tak po rozmrożeniu, hmmm no może raz kiedy nie wiem co mnie podkusiło żeby do żurku wrzucić jakja i zamrozić - zdecydowanie ugotowanych jajek się nie mrozi - po rozmrożeniu są jak guma do żucia :)). A i nawet zupy ze śmietaną też mroże i sos do spagetti
    • roseanne Re: co mozna zamrozic 05.07.12, 14:35
      dziwne - bigos to danie mocno mrozonkowe, tyle ze sie rozmraza od razu na cieplo

lazania,
      leczo- bez cukini, bo ta sie rozmymla
      fasolka w pomidorach

jak cos mi sie jeszcze przypomni to dopisze
    • kosmopolitesiorbut Re: Wszystko można mrozić. 05.07.12, 15:06
      Wyjątek to ziemniaki. Mają dziwną konsystencję.
      • blue.berry Re: Wszystko można mrozić. 05.07.12, 15:22
        kosmopolitesiorbut napisał:

> Wyjątek to ziemniaki. Mają dziwną konsystencję.

i jajka : )
        kiedyś zamroziłam szczawiówkę, a nie zauważyłam że dodane były drobno pokrojone jajka (zupa przyniesiona w pojemniczku z knajpki). po rozmrożeniu czułam się jakbym jadła zupe z gumowymi dodatkami.

a generalnie - ja mrożę prawie wszystko - większość zup (bez ziemniaków), sosy do makaronów (uduszona cukinia rozmraża się ok), kapustę i bigos, curry rybne, dania warzywne z ryżem. część dań po rozmrożeniu traci na wyglądzie, ale na szczęście nie na smaku.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka