Dodaj do ulubionych

Jak zalewacie?

20.08.12, 18:58
U mnie w rodzinie zawsze ogórki do kwaszenia na zimę zalewało się przegotowaną wodą z solą, przestudzoną, ledwo letnią.
Dziś dwie koleżanki w pracy z wielkim zdziwieniem przyjęły mój przepis, bo one zawsze zalewają wrzątkiem. Twierdzą, że tylko to daje gwarancję, że ogórki się nie zepsują.

A jak Wy zalewacie?
Obserwuj wątek
    • doral2 Re: Jak zalewacie? 20.08.12, 19:02
      zimną wodą z kranu.
      zalewanie wrzątkiem, według mnie, powoduje ugotowanie ogórków.
      a nie o takie mi chodzi.
    • kk345 Re: Jak zalewacie? 20.08.12, 19:36
      Zalane wrzątkiem szybciej sie kiszą- i absolutnie nie mają zamiaru się ugotować.
      • klara551 Re: Jak zalewacie? 20.08.12, 20:10
        Wiosną i latem ogórki do szybkiego ukiszenia zalewam wrzątkiem/sól wsypuję do pojemnika z ogórkami / a do przechowywania na zimę zalewam letnią solanką bo wolniej się kiszą.
    • Gość: marbor1 Re: Jak zalewacie? IP: *.dynamic.chello.pl 20.08.12, 19:36
      Zalewa się wrzątkiem.
    • jagoda85 Re: Jak zalewacie? 20.08.12, 19:40
      Zalewam ciepłą kranówką z solą. Po 5 dniach pasteryzuję, bo nie lubimy octu, a warunkach blokowych takie się robią u mnie bez pasteryzacji.
    • Gość: miu Re: Jak zalewacie? IP: *.fbx.proxad.net 20.08.12, 20:58
      Mozecie mi przy okazji podpowiedziec dlaczego ogorki nie chca sie zakisic? Zalalam goraca, lekko przestudzona ale nieznacznie. Po 10 dniach w ciepelku ogorki byly ledwo malosolne, wciaz bez smaku. Uzylam soli niejodowanej + czosnek, chrzan, koper.
      • Gość: marbor1 Re: Jak zalewacie? IP: *.dynamic.chello.pl 20.08.12, 21:02
        A ile soli użyłaś?
        • Gość: miu Re: Jak zalewacie? IP: *.fbx.proxad.net 21.08.12, 01:17
          Juz nie pamietam, ale scisle wg przepisu.
          • kosmopolitesiorbut Re: Jak zalewacie? 21.08.12, 02:07
            Gość portalu: miu napisał(a):

> Juz nie pamietam, ale scisle wg przepisu.

Nie ma to jak konkretna odpowiedź...
    • Gość: Ewa Re: Jak zalewacie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.12, 21:04
      moja mama zawsze zalewała wrzatkiem, ja tez, nie maja prawa sie ugotowac :) bo niby jakim cudem:) zawsze sa jedrne i chrupiace.
      • smutas13 Re: Jak zalewacie? 22.08.12, 13:11
        Po różnych próbach wg. różnych przepisów, doszlam do wniosku, że najlepsze ogórki wychodzą mi, kiedy zalewam je wrzątkiem.
    • jagoda85 Re: Co ma ocet do kiszeniaków? 20.08.12, 21:41
      No nie dosłownie ocet. Powinnam wziąć słowo ocet w cudzysłów. Pisząc ocet miałam na myśli bardzo, bardzo kwaśne ogórki, a takie nam nie smakują
    • jagoda85 Re: Co ma ocet do kiszeniaków? 20.08.12, 21:47
      A tak swoją drogą co to znaczy "po raz kolejny", druga sprawa, czytaj ze zrozumieniem.
    • Gość: maggi Re: Jak zalewacie? IP: *.centertel.pl 22.08.12, 13:27
      A czy ktoś ma doświadczenie w robieniu ogórków w baniakach po wodzie? Słyszałam, że wychodzą bardzo dobre, ale nigdy nie próbowałam. Czy w takim przypadku ogórki trzeba zalać wrzątkiem. Z doświadczenia wiem, że butelki typu PET w kontakcie z gorącą wodą się kurczą. Czy tak ma właśnie być przy robieniu ogórków?
      • mari40 Re: Jak zalewacie? 22.08.12, 13:42
        Co roku robie ogórki w baniakach 5 litrowych,zalewam przestudzona zalewą
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka