mel.la 25.08.12, 00:20 Szukam sprawdzonych przepisow na ice caffe. Ostatnio widzialam jeden na kawe z sokiem z pomaranczy ale nie moge go znalezc. Inne tez sa milo widziane, najchetniej bez bitej smietany. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: sylwia Re: Kawa mrozona IP: *.lightspeed.cicril.sbcglobal.net 25.08.12, 01:05 czy ja wiem, czy na to aż potrzeba szczególnych przepisów? najważniejsza jest dobra jakościowo kawa i mleko. ja cukru nie dodaję,nie lubię słodkiej kawy. kawę możesz przyprawić wanilią,cynamonem,kardamonem etc. wyszejkować dokładnie z lodem i włala :) Odpowiedz Link Zgłoś
teletombola1 Re: Kawa mrozona 25.08.12, 01:54 w to lato królowała u nas kawa mrożona "na Różdżkę" ;) Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Kawa mrozona 25.08.12, 09:18 Kawa w lodzie / "caffé nel ghiaccio" / z Salento: www.vizionario.it/wp-content/uploads/2012/01/caffe-in-ghiaccio-salentino1.jpg Goraca poslodzona kawe / mozna uzyc zamiast cukru mleczka migdalowego / wlewa sie na suche kostki lodu / prosto z zamrazalnika /. Tradycyjnie powinna to byc kawa firmy Quarto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: en Re: Kawa mrozona IP: *.dynamic.chello.pl 25.08.12, 10:50 O, taką lubię najbardziej. Wersja bardziej treściwa: podwójne espresso wlane na gałkę lodów śmietankowych lub waniliowych. Odpowiedz Link Zgłoś
8n Re: Kawa mrozona 25.08.12, 10:38 do blendera kielichowego wrzucam szklankę lodu, kruszę sam lód, dodaję dwie łyżkki kawy, uzupełniam mlekiem i lodami śmietankowo-śmietankowymi. jeśli do chłopca, to dodaję cukru. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Kawa mrozona 25.08.12, 11:12 : * kawa parzona na zimno (polecam! w dodatku jest zdrowsza niż zaparzana na ciepło. I oczywiście nie trzeba mieć french press ;) plus tradycyjne dodatki albo podana solo na lodzie * affogato - zasadniczo jest to kulka waniliowych lodów zalana espresso, ale można poszaleć, zmieniając lody na czekoladowe np, dodajac czapkę z bitej smietany i np Frangelico albo inne Amaretto * Ca phe da - mnie to specjalnie nie zachwyciło, ale wiele osób tak, więc może warto spróbować * na mleczku kokosowym Oprocz tego: * parzona z wszelkiego rodzaju korzeniami (wanilia, anyż, kardamon, cynamon, gozdziki, ziele angielskie, pieprz, ziarna kolendry) lub ich mieszanką, * z suszonym korzeniem lukrecji (jest dziwnie, ale raczej dziwnie-itrygująco niż dziwnie-ble), * skórkami cytrusowymi (limonka, cytryna, pomarancza - tylko kolorowa część), * słodzona Demerarą albo Muscovado, * z dodatkiem własnorobnego syropu czekoladowego * z różnego rodzaju alkoholami (likiery takie i śmakie - Kahula, Malibu, Advocat, Cointreau itd; wódka, grappa etc - można podać w kieliszkach do martini, pobawić się w ozdabianie itd) Przepisy są imo bez sensu, bo i tak całość trzeba dostosowac pod własne wymagania i smak - kawa to jest sprawa bardzo indywidualna. Odpowiedz Link Zgłoś
teletombola1 Re: Kawa mrozona 25.08.12, 13:45 A ja tam dziękuję za poprawkę, człowiek się uczy całe życie i nawet forum o kuchni zobowiązuje... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
e.v.a.s Re: Kawa mrozona 26.08.12, 22:27 Kawa mrożona: esperesso przygotowane z kawy mlecznej (ewent. kawa rozpuszczalna+odrobina wody)+6 kostek lodu+ cukier puder (ilość wg gustu)+40ml mleka--> wszystko zblenderować Jak ktoś chce zaszaleć, to do tego dodatki: gałka lodów, sosy, bita śmietana, czekolada w proszku, kardamon, itp. ale to już się robią bombki kaloryczne;) Odpowiedz Link Zgłoś
varna771 Re: Kawa mrozona 26.08.12, 22:36 kawę rozpuszczalną zalewam wodą niegazowaną , mlekiem 1.5% dodaje cukier waniliowy, lub zwykły + olejek migdałowy ( 2 lub 3 kropelki) + kostki lodu i te składniki porządnie wymieszać w shakerze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorotkah Re: Kawa mrozona IP: *.hsd1.il.comcast.net 30.08.12, 07:30 Schlodzona,poslodzona (lub nie) kawa,troche koniaku(lub brandy) i lod.Przyjemnie sie pije przez slomke i przegryza czastkami pomaranczy. Odpowiedz Link Zgłoś
poduszkka Re: Kawa mrozona 30.08.12, 07:39 Także popieram opinię, że ważna jest jakość kawy. Podawać z kostkami lodu, dodatkowo przyprawiam cynamonem, na górę trę gorzką czekoladę, ale nie każdy tak lubi. Ja uwielbiam czeekoladę i zawsze dodaję ją do mrożonej kawy;) Odpowiedz Link Zgłoś