Gość: kathy Re: ptasie mleczko IP: *.chello.pl 16.03.02, 17:58 Zobacz wątek "przepis na pyszne ciasto". Podawałam tam przepis na deser a la ptasie mleczko. Czy o to Ci chodziło? Odpowiedz Link Zgłoś
lakris Re: ptasie mleczko 16.03.02, 18:12 wlasnie szukalam i nie moge znalesc.mozesz mi dac jaks podpowiedz albo skopiowac watek? Odpowiedz Link Zgłoś
kathy38 Re: ptasie mleczko 16.03.02, 22:15 Proszę bardzo: 1. Upiec (lub kupić) cienki spód biszkoptowy. 2. 3 różnokolorowe galaretki, rozrobić każdą w 1,5 szklanki wody i wylać do płaskich naczyń. Gdy stężeją pokroić w kostkę i przełożyć do dużej miski. 3. Na paterze lub płaskim talerzu położyć obręcz do tortu (może być od tortownicy lub pasek folii aluminiowej) w środek włożyć biszkopt. 4. 0,5 litra mleka zagęszczonego, żelatyna na 1 litr roztworu, cukier do smaku. Żelatynę rozrobić w 0,5 litrze wody i odstawić do ostygnięcia. Mleko ubić na puszystą masę, osłodzić, dodawać małym strumieniem roztwór żelatyny ciągle ubijając. Wyłożyć na kolorowe kostki galaretki i wymieszać. Uwaga techniczna: ja dzielę tę porcję na 2 części i każdą ubijam z osobna w malakserze z nożem. 5. Przełożyć do przygotowanej wcześniej tortownicy, wyrównać. Odstawić do zastygnięcia. 6. Na wierzch można wylać galaretkę. (jeszcze jeden kolor) Jest to pozycja obowiązkowa na urodziny mojej córki i deser ten funkcjonuje jako tort główny, ze świeczkami i tego typu bajerami. Można też inaczej ( jak to zwrócił mi uwagę inny forumowicz), ale już bez kostek galaretki. Zamiast żelatyny wziąć 2 galaretki o różnych smakach. Każdą rozpuścić w szklance wody. Mleko podzielić na dwie porcje i każdą przyrządzać jw. Drugą porcję wylewać dopiero gdy poprzednia zastygnie. Wierzch ozdobić galaretką. Jest to wersja codzienna deseru. Odpowiedz Link Zgłoś