krasnowo 02.07.04, 13:35 Czy ktoś może mi wyjaśnić jaka jest różnica pomędzy Reismehl a Reisquellmehl? Często spotykam w przepisach i nie mogę domyślić się różnicy. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
linn_linn Re: do "germanistów" 02.07.04, 14:25 Do tlumaczenia zatrudnimy medrcow z Brukseli: europa.eu.int/eurodicautom/Controller Tyle, ze trzeba wpisac "Quellmehl" - maka, ktora zostala poddana procesowi termicznemu zelatynujacemu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krasnowo Re: do "germanistów" IP: *.sejny.sdi.tpnet.pl 02.07.04, 22:23 dzięki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hela Re: do "germanistów" IP: *.bb.online.no 02.07.04, 23:47 Ha przepraszam, ale czym sie taka zelatynujaca /wana maka odznacza? Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: do "germanistów" 03.07.04, 09:47 Proces jest zalatynujacy, tzn. przemianie ulega skrobia /pecznieje /. Prawdopodobnie chodzi o to, ze maka ryzowa nie zawiera glutenu, a taki proces zmniejsza te wade. To sa takie rozwazania malego piekarza / pieke chleb od niecalych 3 miesiecy /. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krasnowo Re: do "germanistów" IP: *.sejny.sdi.tpnet.pl 03.07.04, 10:40 Brak glutenu nie dla wszystkich jest wadą :o)) Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: do "germanistów" 03.07.04, 11:56 Dla procesu pieczenia jest i wlasnie chodzi o to, zeby te wade usunac. Jednoczesnie wypiek moze byc spozyty przez alergika. Odpowiedz Link Zgłoś
krasnowo Re: do "germanistów" 04.07.04, 12:47 Nie zastanawiałam się nad tym - do chleba bezglutenowego używam jako "sklejacza" oczyszczonej z glutenu mąki pszennej. Odpowiedz Link Zgłoś