sexstory12 19.09.12, 17:58 Kiedy na nie sezon? Chciałabym w słoiki porobić, bo mam fajne i sprawdzone przepisy, ale nie wiem kiedy będą tanie - żeby hurtem (ze 20 kg) kupić. A może już przegapiłam najtańsze buraczki w tym roku? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
neurosis Re: buraczki 19.09.12, 18:12 przecież dopiero co odpowiedź Tobie dano, o, tutaj Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: en Re: buraczki IP: *.dynamic.chello.pl 19.09.12, 18:18 Zamiast siedzieć na forum, przejdź się na najbliższy plac, bazarek (czy jak tam się u ciebie mówi) i kup wreszcie te buraczki. Pisali ci (ja tez), jaka jest ich cena - niewygórowana. Że teraz najlepsze. I że podłużne dobre. Wydaj te 20 złotych i podziel się przepisami. Odpowiedz Link Zgłoś
sexstory12 Re: buraczki 19.09.12, 18:30 Tak do najbliższego bazarku to ja 25 km mam :) A przepisy zaraz wklepię. Odpowiedz Link Zgłoś
sexstory12 Re: buraczki 19.09.12, 18:27 Dzięki. Ja właśnie jak wchodzę na moje posty, to tego nie mam i myślałam, że ktoś mi wątek usunął. Przepraszam za zamieszanie. Odpowiedz Link Zgłoś
sexstory12 Re: przepisy 19.09.12, 18:47 Buraczki z czosnkiem 4kg buraków, 3 duże cebule, 5 ząbków czosnku, 4 szkl. wody, 2 szkl. cukru, 4 płaskie łyżki soli, 1,5 szkl. octu 10%, 10 ziaren pieprzu. Ugotowane buraki ścieramy na tarce. Cebulę drobno kroimy, czosnek praskujemy, dodajemy do buraków. Robimy zalewę (na zimno)ze składników i zalewamy buraki. Odstawiamy na 24h. Osączamy potem na sicie i przekładamy do słoików. Zagotowujemy. Sok można osobno w słoiczkach pasteryzować - świetne na barszczyk. Buraczki z kapustą Zalewa: 1 szkl. octu, 1 szkl. wody, 1 szkl. cukru, 2 łyżki soli, liść laurowy, angielskie ziele; Składniki: 2 kg buraków, 2 kg kapusty białej, 40 dkg. cebuli; Kapustę szatkujemy, buraki ugotowane ścieramy, cebulę kroimy w piórka. Zalewę zagotowujemy i studzimy. Warzywa zalewamy zalewą i zostawiamy na 2 godz. Wkładamy do słoików i pasteryzujemy. Przepisy te znalazłam kiedyś w gazecie i są rewelacyjne. Nam szczególnie smakują te z kapustą. Bardzo szybko znikają. Moje dzieci potrafią do obiadu cały słoik opróżnić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: en Re: przepisy IP: *.dynamic.chello.pl 19.09.12, 22:05 Dziękuję. Fajnie wyglądają te przepisy, niestety nie mogę octu spirytusowego... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Renia Re: przepisy IP: *.31.24.118.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 29.09.12, 23:10 Chcę zrobić te buraczki z kapustą,proszę napisz jak długo pasteryzujesz te słoiki! Chciałabym spróbowac zanim zrobię więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
sexstory12 Re: przepisy 09.10.12, 19:16 Przepraszam, ale dopiero teraz zobaczyłam ten wpis... Pasteryzuję około 15 minut (wstawiam słoiki do zimnej wody) i nigdy nie obracam do góry dnem po wyjęciu z pasteryzacji. Chodzi o to, aby się tylko zassały a nie ugotowały. Kapusta po jakimś czasie i tak mięknie w zalewie i jest pyszna surówka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Renia Re: przepisy IP: *.31.85.62.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 10.10.12, 20:28 Dziękuję,!!! Zrobiłam z jednej porcji.Sprawdzę jak będzie smakowała domownikom na niedzielny obiad,jeśli się sprawdzi to po niedzieli zrobię jeszcze do słoików. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: endy Re: przepisy IP: *.gdynia.mm.pl 30.09.12, 00:12 polecam buraczki z papryka czerwona, rewelacja!jak bys chcila to wklepie przepis:) Odpowiedz Link Zgłoś
w_kuchni Re: przepisy 30.09.12, 10:08 Moja babcia gotuje buraki, obiera, ucieka na grubych oczkach i mrozi w porcjach w torebkach. Potem przygotowanie buraków zasmazanych na obiad zajmuje jej dosłownie moment... ;) Tez zamierzam tak zrobić w tym roku. M Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Renia Re: przepisy IP: *.31.11.227.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 07.10.12, 19:39 Proszę napisz przepisz przepis na buraczki z papryką Odpowiedz Link Zgłoś
iwona402 Re: przepisy 11.10.12, 20:34 Mam świetny patent na gotowanie buraków. Świeże buraki myję dokładnie szczoteczką, jak są bardzo duże to kroję na połówki lub ćwiartki, wkładam do szklanego naczynia z pokrywką, dodaję 1-2 łyżki wody i wstawiam do mikrofali na ok 10-20min- zależnie od wagi buraków. Zostawiam do ostygnięcia w mikrofali, następnie bardzo łatwo jest obrać ugotowane buraki, można je zetrzeć na tarce i zamrozić w woreczkach, lub przerobić w każdy inny ulubiony sposób. Tak ugotowane buraki zachowują cały sok wewnątrz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Renia Re: przepisy IP: *.180.189.143.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 11.10.12, 20:41 Ja wkładam umyte buraczki do rękawa do pieczenia i wkładam do piekarnika nagrzanego w 180 stopni na 1,15 godz. Wyjmuję wrzucam do zlewu ,wlewam zimną wodę i po jakimś czasie obieram i dalej przygotowuję. Odpowiedz Link Zgłoś