Dodaj do ulubionych

proszę o przepis na leniwe

02.07.04, 22:02
dziesiejszy debiut w tej kwestii nie należy do udanych, na początku kluski po
prostu rozpłynęly się w wodzie, a po dodaniu większej ilości mąki nie miały
już smaku leniwych, widocznie zaburzyłam proporcje, poproszę o jakiś dobry i
sprawdzony przepis, aha i jeszcze mam pyt. czy leniwe można zamrażać; z góry
dzieki za rady
Obserwuj wątek
    • kendo Re: proszę o przepis na leniwe 02.07.04, 22:06
      ja tez zawsze cos zle zrobie i zapszestalam....
      a dalas jako???

mysle,ze mozna zamrazac
      ale chyba juz ugotowane.
      • ela-gda Re: proszę o przepis na leniwe 02.07.04, 22:20
        i jajko dałam i 3 łyżki masła, i jeszcze 4 łyżki kaszy manny, bo tak było w
        przepisie, tylko nie wiem po co
        • Gość: Tess Re: proszę o przepis na leniwe IP: *.telia.com 02.07.04, 22:25
          ja kaszki i masla nie daje,

tylko ser + zmielone kartofle + maki troche
          i jajko,wszystko na oko i nigdy nic nie wyszlo,
          natomiast kopytka wychodza mi super.........
      • eximia Re: proszę o przepis na leniwe 03.07.04, 18:58
        75 dag sera
        ok.10 dag mąki
        1 jajko
        2 żółtka
        Ser przepuścić przez maszynkę, oddzielić żółtka od białek. Do sera dodać
        żółtka i cukier (ilość cukru wg uznania). Mąkę przesiać na stolnice i połączyć
        z serem, uformować wałek, spłaszczyć, wycisnąć kratkę i pokroić romby. Gotować
        przez 1-2 minuty. Wyjmować łyżką cedzakową, i na talerzu polać masłem ze
        zrumieniona bułka.

Jeśli doda się więcej białek do ciasta, wówczas jest ono rzadsze i aby
        uformować wałek i zrobić pierogi, trzeba więcej podsypywać mąki. Dużo ilość
        białek i mąki spowoduja, że pierogi będą twarde. O sukcesie decydować będzie w
        tym wypadku praktyka. Nie przerażać sie niepowodzeniem!
    • Gość: krasnowo Re: proszę o przepis na leniwe IP: *.sejny.sdi.tpnet.pl 02.07.04, 22:28
      Kiedyś mój mąż ukochany w przypływie dobrych chęci zabrał się za gotowanie i
      zrobił leniwe dokładnie wg. przepisu Kuchni Polskiej - pyszne były!
      • Gość: Tess Re: proszę o przepis na leniwe IP: *.telia.com 02.07.04, 22:33
        moja mam zawsze tesz pyszne robi,....

moze podzielisz sie recepta krasnowo????
        nie mam Kuchni Polskiej
        • krasnowo Re: proszę o przepis na leniwe 03.07.04, 19:17
          50dkg twarogu,3 jaja, 15dkg mąki, mąka do podsypania, 3dkg masła, 2dkg tartej
          bułki, masło do polania

Ser zmielić (można rozdrabniaczem-melakserem). Utrzeć masło dodając kolejno
          żółtka, włożyć ser i utrzeć na jednolitą masę. Ubić pianę z białek, włożyć na
          masę serową, dodać mąkę, lekko osolić, wymieszać. Ciasto wyłożyć na stolnicę
          lekko posypaną mąką, uformować wałek o gr. 3cm, spłaszczyć, tępą str. noża
          zrobić kratkę :o)), krajać w skośne kawałki szer. 2-3cm. Leniwe rzucać partiami
          na gotującą, osoloną wodę, zamieszać, przykryć. Gdy się zagotują, odsunąć na
          bok płyty (!:o)), wybierać łyżką cedzakową na półmisek. Polać stopionym masłem,
          zmieszanym ze zrumienioną bułeczką. Można podawać śmietanę.
          - Tak podaje "Kuchnia", ja zamiast bułeczki podaję sos ze zmiksowanych z cukrem
          świeżych owoców sezonowych (w zimie z mrożonych) - mam wtedy mniejsze wyżuty
          sumienia, że się tuczę :)) a na serio - w tym zestawie są pyszne !
    • dziuunia Re: proszę o przepis na leniwe 02.07.04, 23:59
      Mój sposób na leniwe:
      Najpierw wstawiam w szerokim garnku posoloną wodę.Twaróg ok.25 dag rozgniatam
      dokładnie widelcem,podsypuję mąką tyle(ok.3/4 szklanki) żeby były wyraźne
      grudki ale mąki nie może być 'luzem',tylko żeby twaróg się nią otoczył dokładnie
      (jak będzie za dużo mąki to będą twarde).Teraz wbijam jedno jajko-całe i już
      zagnatam też widelcem tak żeby utworzyła się kula.Wykładam tę kulę na większą
      deskę do krojenia posypaną mąką i teraz za pomocą szerokiego noża i rąk formuję
      długi i płaski prostopadłościan.Nieostrą krawędzią noża nacinam kratkę na
      powierzchni prostopadłościanu i teraz kroję już na ok.1,5 cm kawałki(jeżeli nóż
      się klei to obsypuję go w mące)W międzyczasie woda już się zagotowała więc
      wrzucam leniwe do wrzątku,zmniejszam gaz i gotuję ok.4-5 minut aż wypłyną na
      wierzch i wyraźnie urosną.I to wszystko.Nigdy jeszcze nie rozpłynęły się i
      zawsze wychodzą bardzo smaczne.Na tyle szybko je się robi,że mrozić ich nie ma
      IMO sensu.
      • Gość: Tess Re: proszę o przepis na leniwe IP: *.telia.com 03.07.04, 00:35
        dziuunia
        dzieki Ci za to....
        a czemu ja zawsze pakowalam kartofle hmmm ????
        jak bede miala ser to probuje od nowa...:-))
    • Gość: Pichciarz Re: proszę o przepis na leniwe IP: *.proxy.aol.com 03.07.04, 02:11
      A moje przepisy podają poza serem i mąką plus jajko także pianę z białka.
      Dlaczego? Delikatniejsze?
      • dziuunia Re: proszę o przepis na leniwe 03.07.04, 08:51
        Tak,po prostu są bardziej puszyste i delikatne,chociaż część piany i tak
        opadnie w trakcie mieszania.Warto robić takie z pianą z serka
        homogenizowanego,ale dla początkujących lepsze są te bez piany.
        A co do dodawania ziemniaków to też się z tym spotkałam,jednak u mnie w domu
        tak się nie robiło.Z ziemniaków to kopytka,a o tym to zdaje się też był osobny
        wątek.
        • Gość: Tess Re: proszę o przepis na leniwe IP: *.telia.com 03.07.04, 12:36
          ale kusicie leniwymi....

jak mnie mi wielki len,
          zrobie serek i zabiore sie do experymentu.

**
          milego poludnia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka