Dodaj do ulubionych

Wrocław - kilka pytań kulinarnych

IP: *.dynamic.chello.pl 13.10.12, 12:44
Mieszkam tu już od pewnego czasu, ale wciąż jestem zagubiona zakupowo-jedzeniowo. Pomóżcie:)
- gdzie jest jakiś fajny bazar, dobrze zaopatrzony, na którym kupię warzywa, owoce, nabiał (słynna Hala Targowa to porażka, połowa hali wieńce pogrzebowe, trochę warzyw i owoców, zupełnie banalnych...Jedynie grzybów sporo. Nie ma porządnego stoiska z pieczywem, nie ma fajnego nabiału czy mięsa) . Chciałabym z jednej strony kupić zwykłe codzienne warzywa i owoce, z drugiej szukam źródła okry, taro, limonki kaffir i tak dalej
- gdzie się kupuje dobre i świeże ryby
- czy jest stacjonarnmy sklep typu Tortownia,.pl gdzie dostanę papilotki, wykrawaczki, kolorowe barwniki, masy plastyczne? W Warszawie sobie odbierałam za darmo, przesyłka kosztuje nie wiedzieć czemu szalone 19 złotych...
- gdzie się kupuje DOBRY chleb? CZy to ten?
Obserwuj wątek
    • mhr2 to znaczy co robisz?, 13.10.12, 13:19
      - czy jest stacjonarnmy sklep typu Tortownia,.pl gdzie dostanę papilotki, wykrawaczki, kolorowe barwniki, masy plastyczne?
      • Gość: desperada Re: to znaczy co robisz?, IP: *.dynamic.chello.pl 21.10.12, 09:55
        czy piekę zawodowo? nie, po prostu często i z pasją:)
    • czuszkaa Re: Wrocław - kilka pytań kulinarnych 13.10.12, 21:25
      podobno najlepszy jest na placu Bema, na zakwasie. też są często kolejki.
      bazarów nie za dużo, miasto robi z nimi porządek :-(
      swego czasu lubiłam robić zakupy na Hali Perła.
      jak interesuej Cie eko-jedzenie, to do Falanstera są dostawy w soboty. trzeba się zapisac na listę mailingową i bedzie info co i jak...
    • at.at Re: Wrocław - kilka pytań kulinarnych 14.10.12, 11:37
      Tak, to ten chleb :) Nie musisz po niego jeździć na Ołbin, sprzedają go też w tzw.okienku między Szewską a Nowym Targiem.

Bazaru nie znam, mięso, ryby i wędliny kupuję w EPI (drogo!), zieleninę w warzywniaku pod domem. Chociaż po ryby opłaca się jechać do Marko na Bielany (dostawy w środę). Bardziej egzotyczne rzeczy dostaniesz w Almie, część w EPI, część w Kuchniach Świata w Renomie albo w Magnolii. Jest też sklep ze zdrową żywnością na Wita Stwosza.
    • Gość: triis Re: Wrocław - kilka pytań kulinarnych IP: 178.73.48.* 14.10.12, 13:19
      A gdzie mieszkasz? W okolicach Nowowiejskiej, niedaleko Placu Grunwaldzkiego jest parę fanstastycznych sklepików. Na rogu Wyszyńskiego i Orzeszkowej jest znakomity mięsny, na Lompy, przy Orzeszkowej jest świetny warzywniak, na Jaracza, tuż obok jest niepozorny osiedlowy sklep Grosik, gdzie jest imponujący wybór piwa, najlepszy na świecie chleb (zwykły, biały, pyszny nawet kilkudniowy), tamże świetny twaróg na wagę. Na Nowowiejskiej, przy Reja jest doskonały rybny. Trochę dalej, na rogu Szczytnickiej i Ładnej jest warzywniak, gdzie są świeże zioła.
    • thiessa Re: Wrocław - kilka pytań kulinarnych 14.10.12, 21:46
      Okre, taro itp moze kupisz w EPI. Nie zawsze, ale zdarza sie, ze bywaja. Listki limonki kaffir mrozone w Kuchniach Swiata. Trawe cytrynowa tez w Kuchniach Swiata, oraz w Auchanie.
    • Gość: laurii Re: Wrocław - kilka pytań kulinarnych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.12, 00:49
      No wlasnie, zależy gdzie mieszkasz - są warzywa na bazarkach i w okolicach Astry, i Żmigrodzkiej, i Biskupina, i Niedźwiedziej. Fakt, nie ma tego za wiele, ale są. Niezły wybór ryb ma też Auchan. Warzywa też (chyba od niedawna, dla mnie w każdym razie było to odkrycie kilka tygodni temu) świeże i w cenach niemal hurtowych w Realu w Koronie, prosto od producenta z Wielkopolski.
    • Gość: kaja Re: Wrocław - kilka pytań kulinarnych IP: 217.153.156.* 16.10.12, 14:42
      Wszystko zależy od tego, w której części miasta mieszkasz. Ja warzywa i owoce kupuję w Hali Tęcza, czyli 10 min od domu, dostaniesz tam również świeże mięso. Ryby kupuję z auta-chłodni, które czasem stoi przed Tęczą, chociaż ostatnio go nie widziałam.
      Jedyne jadalne dla mnie pieczywo w tym mieście wypieka piekarnia Familijna z doliny Baryczy, jest dostępne w różnych punktach, ale piekarnia ma również swoje sklepy.
      • thiessa Re: Wrocław - kilka pytań kulinarnych 16.10.12, 23:00
        Z piekarnia Familijna sie zgodze. Wszystie inne tragednia, na drugi dzien nie do zjedzenia, walace drozdzami, suche, ze w gardle staje.
        • Gość: desperada Re: Wrocław - kilka pytań kulinarnych IP: *.dynamic.chello.pl 21.10.12, 09:57
          niestety, mieszkam chyba na drugim końcu miasta od polecanych przez was miejsc - na krzykach, ale nie tych "prawdziwych" tylko bardziej na południe (przyjaźni,sąsiedzka, braterska), nie ma tu nawet warzywniaka, po pomidory na suszone jeździłam aż do hali targowej.
          pieczywo z piekarni familijnej kojarzę! zaraz będę googlała, gdzie jest hala tęcza:)
          dziękuję!
          • Gość: laurii Re: Wrocław - kilka pytań kulinarnych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.12, 19:25
            Hmm, to faktycznie nie po drodze... Ale zerknij do Hali Arena na Komandorskiej, to nie do końca moje rejony, ale jest tam normalne targowisko i hala targowa, na pewno kilka fajnych stoisk się trafi, m. in. można tam kupić perliczki. No i w drugą stronę, na Bielany, tam co prawda hipermarkety, ale jak już pisałam Auchan, ale też i Makro, mają czasem fajne ryby, a suszone pomidory z pewnością też:)
          • Gość: May Re: Wrocław - kilka pytań kulinarnych IP: *.finemedia.pl 21.10.12, 23:36
            Proponuję wyjść na spacer:) Toż prawie pod nosem masz dwa super warzywniaki (róg Krzyckiej i Wawrzyniaka, jeden przy Biedronce, drugi na przeciwko) asortymentem często przewyższają Arenę. Pomidory suszone w Lidlu są Krzycka/Powstańców), według mnie świetne. Na Bielany blisko a tam przeciez Piotr i Paweł z ogromnym wyborem serów i innych delikatesów. Ryby swieze w MAKRO ( trzeba kartę)
            • Gość: desperada Re: Wrocław - kilka pytań kulinarnych IP: *.dynamic.chello.pl 11.11.12, 16:54
              Do Wawrzyniaka to ja idę ze 20 minut:) Tu gdzie mieszkam jest tylko jeden malutki sklepik ogólnospożywczy plus sześciu dentystó i pięc kosmetyczek:O
              Lidla, Makro i hipermarkety znam, chodziło mi o bazarek bardziej.
              Anyway dzięki!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka