olcia029 08.12.12, 17:59 ciasto to gotowiec z marketu Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
linn_linn Re: ciasto kruche i szpinak, jak upiec? 08.12.12, 20:06 Szukaj krucha tarta ze szpinakiem. Ja nie pieklam, ale w necie widzialam cos takiego. Zwykle jest francuskie, ale na kruchym tez sie da. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: ciasto kruche i szpinak, jak upiec? 08.12.12, 20:21 Wyłóż formę z rantem, podziub widelcem, zmróź, przykryj papierem do pieczenia, obciąż (fasolki do pieczenia czy coś w tym rodzaju), podpiecz na ślepo w wysokiej temperaturze (do ścięcia ciasta, w zależności od wielkości 5-15 minut, potem zdejmij papier i obciążenie i podsusz jeszcze spód jakieś 5 minut, w miedzyczasie przygotuj nadzienie (bardzo odciśnięty szpinak, ser biały kremowy/smietana, czosnek, gałka muszkatałowa, jajko i co tam jeszcze chcesz (feta, jajka przepiórcze, kolendra, piniole, ser żółty, wędlina, natka, migdały itd itd) i piecz (w zalezności od wielkosci jeszcze 20-30 min). Odpowiedz Link Zgłoś
kumite Re: ciasto kruche i szpinak, jak upiec? 08.12.12, 21:06 Robię tartę ze szpinakiem na spodzie krucho-drożdżowym więc myślę, że i Tobie powinno wyjść. Ja wykładam formę ciastem, nakłuwam widelcem, na to farsz (nie wiem jaki będzie - czy sam szpinak czy coś więcej, ale szpinak musi być odparowany) i piekę. Ok. 30-40 minut. Odpowiedz Link Zgłoś
olcia029 wyszlo :) 09.12.12, 12:03 szpinak i roztrzepane dwa jajka wlałam na ciasto . Od góry na szpinak ser i zawinęłam coś na kształt rogala. pieklam 40 min w temp 180 i wylazlo. Trochę ciasto słodkawe ale reszta gitara :) Odpowiedz Link Zgłoś