Dodaj do ulubionych

grzybowa z pieczarkami

09.01.13, 09:09
Namoczyłam już suszone grzyby i zobaczyłam, że mam jeszcze 4 duże pieczarki. Zaczęłam szukać przepisów i wychodzi na to, że można ugotować albo zupę grzybową albo pieczarkową. Czy jeśli ugotuję grzybową i dodam podsmażone pieczarki z cebulą , to będzie źle? Proszę o radę.
Obserwuj wątek
    • default Re: grzybowa z pieczarkami 09.01.13, 09:24
      Źle to może nie, ale grzybowa ma jednak inny smak - taki bardziej intensywnie grzybowy, ostzrejszy, a pieczarkowa jest bardziej mdła, słodkawa. Dodając aż cztery duże pieczarki do grzybowej z suszu po prostu uczynisz ją mniej zdecydowaną w smaku. Takie "ni to, ni sio" :) Ale nie znaczy, że niesmaczne.
      Tak mi się wydaje.
      • alinaw1 Re: grzybowa z pieczarkami 09.01.13, 09:25
        Bingo! Dziękuję.
    • princesswhitewolf Re: grzybowa z pieczarkami 09.01.13, 09:51
      kwestia proporcji.
      na wigilie zrobilam prawdziwkowo pieczarkowa. Smakowala swietnie. Prawdziwki przejely smak. Pieczarki dodaly tylko "miesistego konkretu".
      • alinaw1 Re: grzybowa z pieczarkami 09.01.13, 10:05
        To takie eksperymenty dla wybrańców! Nie potrafię nigdy dobrać proporcji odpowiednich (np. w cieście, zupach albo sosach). Kwintesencja smaku to właśnie owe proporcje, umiejętność ich wyczucia...
    • qubraq Re: grzybowa z pieczarkami 09.01.13, 10:53
      Ja tez probowałem połączyc ale to nie wychodzi ... lepiej zrobic bulion warzywny i do niego dodac podsmazone na masle z cebula pieczarki dośc drobno skrojone; mozna dodać jeszcze ziemniak i cukinię skrojone w kostkę i doprawic po swojemu do smaku...
      • gingers73 Re: grzybowa z pieczarkami 09.01.13, 11:03
        Ja nawet na Wigilię zrobiłam mieszaną
        wyszła pyszna

jak robię częściej bardziej pieczarkowo - grzybową to próbuję udawać zalewajkę mojej babci
        • qubraq Re: grzybowa z pieczarkami 10.01.13, 11:12
          gingers73 napisała:

> jak robię częściej bardziej pieczarkowo - grzybową to próbuję udawać zalewajkę
          > mojej babci

ale zalewajka jest zupą kwaśną, zakwaszoną żurem a jakos nie bardzo sobie wyobrażam kwaśną zupę grzybową, zawsze bałbym sie ze sie może skwasila a z grzybami - jak myślę - nie warto ryzykować ...
          • gingers73 Re: grzybowa z pieczarkami 10.01.13, 11:40
            Dla mnie była słodka
            tak ją robiono w łódzkim
            słodka śmietana
            barszcz własnej produkcji
            cebula
            grzyby
            ziemniaki
          • mhr2 Re: grzybowa z pieczarkami 10.01.13, 11:45
            qubraq napisał:

zawsze bałbym sie ze sie może skwasila a z grzybami
            > - jak myślę - nie warto ryzykować ...

warto wszystko spubowac, osobiscie jak czegos nie spruboje to mam zla noc,
          • beata_ Re: grzybowa z pieczarkami 10.01.13, 13:31
            qubraq napisał:

> ale zalewajka jest zupą kwaśną, zakwaszoną żurem a jakos nie bardzo sobie wyobrażam
            > kwaśną zupę grzybową, zawsze bałbym sie ze sie może skwasila a z grzybami
            > - jak myślę - nie warto ryzykować ...

Zależy od przyzwyczajeń. Kwaśna grzybowa (typowa zupa z ziemniakami czy kluskami, jarzyną, śmietaną) przez gardło by mi nie przeszła. Ale już wigilijny barszcz czysto grzybowy (dość mocny) zalany rzadkim żurkiem, to mój przysmak. Żadnych wywarów czy bulionów warzywnych, żadnych dodatków oprócz posiekanych po ugotowaniu grzybów, soli i świeżo zmielonego pieprzu. Do tego osobno ziemniaki, okraszone cebulą przesmażoną na ciemnym oleju rzepakowym, takie tylko "porypane" - jak mawiała moja mama :-) Smak bardzo specyficzny i wielu osobom nie pasuje... Ja do niego dorosłam - w dzieciństwie mi kompletnie nie smakował.

A zalewajka, to u mnie całkiem co innego niż wigilijny barszcz grzybowy zalany żurem.
            Zalewajkę robię z ziemniakami i śmietaną - gotuję same ziemniaki w kostkę w małej ilości wody, z solą, pieprzem w kulkach, zielem, liściem laurowym i odrobiną masła - zalewam na koniec żurkiem, dodaję śmietany, czosnku i kraszę przesmażoną cebulą - bez grzyba nijakiego.
    • lonely.stoner Re: grzybowa z pieczarkami 10.01.13, 12:35
      bedzie dobre, pieczarki po podsmazeniu sie skurcza o polwe (oddadza wode) wiec nie bedzie ich tak duzo a wzbogaca teksture - suszone grzyby nadadza i tak dominujacy smak, bo sa mocniejsze i aromatyczniejsze.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka