tojaryba 17.07.04, 10:13 Proszę o przepisy na dania kuchni chińskiej. Pozdrawiam, D. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jutka1 Re: Chińszczyzna 17.07.04, 11:02 poszukaj tu www.google.fr/search?q=kuchnia%2Bchinska%2Bprzepisy&ie=UTF-8&hl=fr&btnG=Recherche+Google&meta= Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: Chińszczyzna 17.07.04, 15:30 I tu: www.kuchniachinska.pl/main/index.htm Jest też całe forum o kuchni chińskiej: forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=14655 Odpowiedz Link Zgłoś
vikcia Re: Chińszczyzna 18.07.04, 17:20 nie wiem, czy to mozna nazwać chińszczyzną, ale ja robię tak: - pierś kurczaka kroję na małe kawałeczki, wkładam w sos sojowy wymieszany z odrobiną mąki kartoflanej i białkiem jaja oraz przyprawą do chińszczyzny (chyba kamis, ale nie pamiętam- zielona paczka), chyba, że takowej akurat nie mam (wtedy solę-vegetuję, ale mało bo sos sojowy słony, pieprzę, czasem curry dodam, czasem papryki...)- odstawiam na troszkę - makaron sojowy zalewam wrzątkiem - w duużym rondlu podsmażam kuraka na oliwie z oliwek, dorzucam warzywka z mrożonki chińskiej (najlepsza taka z grzybkami mun i bambusem...), skrapiam wszystko sosem sosjowym porządnie jeszcze (mmm, uwielbiam!) - dorzucam osączony makaron smażę chwilkę, ew. jeszcze doprawiam do smaku i szybki obiadek gotowy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kags Re: Chińszczyzna IP: *.futuro.pl 18.07.04, 17:54 a ja ostatnio walkuje ;) uproszczona "chinszczyzne"... piers z kurczaka kroje w paseczki, zalewam marynata - sos sojowy ciemny ok. 2-3 lyzki, 1 lyzeczka maki ziemniaczanej, swiezy imbir ok. 2cm, 1 lyz. cukru, troche soli. mam ochote dodac do tego troche wina ryzowego ale jeszcze nie kupilam. po ok. godzinie wrzucam to do garnaka z odrobina oliwy, podsmazam, dolewam ok. pol litra wody i... tak, zeszlam na psy ;), wrzucam "sos do potraw chinskich" i "kurczak w 5 smakach" Knorra... dodaje wycisniete 2 zabki czosnku, lyzeczke oleju sezamowego, lyzeczke sambal oelek. na patelni podsmazam salatke VIP Hortex z odrobina sasu sojowego i vegeta. przygotowyje makaron ryzowy nitki i wsio ;). rodzinie smakuje :))) pzdr, KaGS Odpowiedz Link Zgłoś