Dodaj do ulubionych

Chińszczyzna

17.07.04, 10:13
Proszę o przepisy na dania kuchni chińskiej.
Pozdrawiam,
D.
Obserwuj wątek
    • jutka1 Re: Chińszczyzna 17.07.04, 11:02
      poszukaj tu
      www.google.fr/search?q=kuchnia%2Bchinska%2Bprzepisy&ie=UTF-8&hl=fr&btnG=Recherche+Google&meta=
    • ampolion Re: Chińszczyzna 17.07.04, 15:30
      I tu:
      www.kuchniachinska.pl/main/index.htm
      Jest też całe forum o kuchni chińskiej:
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=14655
    • vikcia Re: Chińszczyzna 18.07.04, 17:20
      nie wiem, czy to mozna nazwać chińszczyzną, ale ja robię tak:
      - pierś kurczaka kroję na małe kawałeczki, wkładam w sos sojowy wymieszany z
      odrobiną mąki kartoflanej i białkiem jaja oraz przyprawą do chińszczyzny (chyba
      kamis, ale nie pamiętam- zielona paczka), chyba, że takowej akurat nie mam
      (wtedy solę-vegetuję, ale mało bo sos sojowy słony, pieprzę, czasem curry
      dodam, czasem papryki...)- odstawiam na troszkę
      - makaron sojowy zalewam wrzątkiem
      - w duużym rondlu podsmażam kuraka na oliwie z oliwek, dorzucam warzywka z
      mrożonki chińskiej (najlepsza taka z grzybkami mun i bambusem...), skrapiam
      wszystko sosem sosjowym porządnie jeszcze (mmm, uwielbiam!)
      - dorzucam osączony makaron smażę chwilkę, ew. jeszcze doprawiam do smaku i
      szybki obiadek gotowy
      • Gość: kags Re: Chińszczyzna IP: *.futuro.pl 18.07.04, 17:54
        a ja ostatnio walkuje ;) uproszczona "chinszczyzne"...
        piers z kurczaka kroje w paseczki, zalewam marynata - sos sojowy ciemny ok. 2-3
        lyzki, 1 lyzeczka maki ziemniaczanej, swiezy imbir ok. 2cm, 1 lyz. cukru,
        troche soli. mam ochote dodac do tego troche wina ryzowego ale jeszcze nie
        kupilam.
        po ok. godzinie wrzucam to do garnaka z odrobina oliwy, podsmazam, dolewam ok.
        pol litra wody i... tak, zeszlam na psy ;), wrzucam "sos do potraw chinskich"
        i "kurczak w 5 smakach" Knorra... dodaje wycisniete 2 zabki czosnku, lyzeczke
        oleju sezamowego, lyzeczke sambal oelek.
        na patelni podsmazam salatke VIP Hortex z odrobina sasu sojowego i vegeta.
        przygotowyje makaron ryzowy nitki i wsio ;).

rodzinie smakuje :)))
        pzdr,
        KaGS

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka