Dodaj do ulubionych

zupa pomidorowa

13.02.13, 14:30
zupa pomidorowa to ulubiona zupa mojego syna.
Chcialabym jednak cos zmienic w przepisie i pomyslalam ze najlepiej zapytam tutaj zamiast przeszukiwac strony www:-)
wpisujcie wasze sprawdzone przepisy na zupe pomidorowa-moze uda mi sie zmodyfikowac moja i bedzie jeszcze lepsza
Obserwuj wątek
    • hester83 Re: zupa pomidorowa 13.02.13, 14:43
      Ja od kilku miesięcy gotuję pomidorową wyłącznie na wywarze warzywnym do którego dodaję uduszone z dodatkiem masła pomidory.
      -w sezonie 1,5kg świeżych pomidorów myję, kroję na ćwiartki i duszę pod przykryciem z dodatkiem łyżki masła aż się rozpadną. Gotowe przecieram przez sitko do wywaru.
      -w zimie i wiosną kupuję 2 kartony po 400g krojonych pomidorów i duszę ok.20 minut pod przykryciem z dodatkiem łyżki masła i odrobiny cukru. Później jak w przypadku świeżych przecieram przez sitko do wywaru.
      Koniecznie na koniec słodka śmietanka i świeżo zmielony czarny pieprz.
      Czasem przed podaniem posypuję posiekaną natką pietruszki.
      Podaję najczęściej z ryżem, rzadziej z makaronem.
    • ewajer Re: zupa pomidorowa 13.02.13, 21:20
      najlepsza jest na świeżych pomidorach podsmażonych na maśle, poza sezonem na pomidorach z puszki też z masłem. Już na talerzu dodajemy słodkiej (koniecznie) śmietanki - może byc taka 12 %
    • mhr2 Re: zupa pomidorowa 14.02.13, 10:50
      rosol i pmidorowy koncentrat(nie ma nic lepszego za wyjatkiem ze ma sie pola i klimat na nie)
      jako dodatek zawsze ryz i cos zielonego, chociaz z lanymi kluskami tez raz robilam, co kto lubi
    • default Re: zupa pomidorowa 15.02.13, 07:26
      Polecam taką:
      Poddusić razem na maśle pod przykryciem:
      - pokrojone pomidory (w sezonie świeże, zimą - z puszki),
      - jedną posiekaną drobno cebulę,
      - pół czerwonej papryki, też drobno pokrojonej.
      Kiedy warzywa zmiękną, dolać bulionu, wsypać sporą garść zieleniny - natki i koperku (zimą mogą być suszone, chociaż to już niezupełnie to samo :)), chwilę razem pogotować.
      U mnie rodzina wielbi zupy zabielane, więc jeszcze na koniec wlewam kilka łyżek śmietany rozrobionej z łyżeczką mąki, ale bez tego oczywiście też jest pyszna. Można ją podać samą albo z ryżem czy makaronem.

      Naszą typowo zimową zupą jest jarzynowo-pomidorowa - gotuję mrożonkę wielowarzywną, np. "mrożonka 9-składnikowa" albo "bukiet warzyw" czy "zupa wiosenna", do tego wkrajam jeszcze ze 2-3 ziemniaki w kosteczkę, kiedy warzywa są miękkie wlewam puszkę pomidorów krojonych w kostkę (albo passaty, ale z kawałkami pomidorów jakoś lepiej nam smakuje). No i oczywiście zabielam śmietaną :) Taka zupa jest treściwa i syta, u nas starcza za cały obiad.
    • jolunia01 Re: zupa pomidorowa 15.02.13, 22:23
      Do rosołu (ostatecznie wywaru) dodaje świeże uduszone na maśle pomidory, a poza sezonem DOBRE z puszki czy kartonu, koperek albo/i pietruszkę zieloną a zimą i wiosną również łyżeczkę- dwie łyżeczki tego:
      www.przyprawynmr.pl/product.php?id=204#
      Nie zabijcie mnie za reklamę, nie jestem właścicielką tej firmy, ale to są hiszpańskie wysuszone i zmielone pomidory i naprawde bardzo poprawiaja smak.
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka