Dodaj do ulubionych

Kolorowe ciasto

22.02.13, 22:06
Jak zrobić takie ciasto?
sphotos-e.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/603011_596531797040612_1393856704_n.jpg
czy tak jak zebrę i wlewac kolorowe ciasta jak w zebrze czy biszkopt? czy jeszcze inaczej?
Masę to chyba z mascarpone i smietanki?
Córka zapragnęła....
Obserwuj wątek
    • bene_gesserit Re: Kolorowe ciasto 22.02.13, 22:11
      Tu jest podobne - tylko to twoje to rzeczywiście jak zebrę.
      • loola_kr Re: Kolorowe ciasto 22.02.13, 22:38
        taki tęczowy widziaałm i bardzo chciałam zrobić ale córka nie chce, ma być nieregularny.
        Zobacze co mi wyjdzie...
        • bene_gesserit Re: Kolorowe ciasto 23.02.13, 11:03
          No to tu :)
    • budzik11 Re: Kolorowe ciasto 23.02.13, 12:49
      Na youtube są filmiki jak to technicznie zrobić (bo przepis to zebra + barwniki), choćby tu: www.youtube.com/watch?v=80vHKV5hLCE
    • loola_kr dzięki! 24.02.13, 16:14
      zrobiłam jak zebrę, tylko okazało sie, że nie mam oleju, ale pomyślałam, że rozpuszczone masło też może być.
      Na koniec obłożyłam boki pionowymi KitKatami a na górę wsypałąm M&M'sy (niestety duża paka było za mało, a chciałam, żeby taka gruba warstwa była).
      Ogólnie wyszedł bardzo fajnie, kolory bardzo nasycone, w smaku bardzo dobry, córka zachwycona.
      Syn chce taki sam na urodziny, namówie go na ten tęczowy.
      Dziękuję bardzo za rady! :)

Nie wiem dlaczego, nigdy na jednym nie moge poprzestać i dla dorosłych zrobiłam tort migdałowo-orzechowy :)
      • miriam.7 Re: dzięki! 27.02.13, 19:19
        takie kolorowe rozwiązania zawsze przekonują dzieciaki do jedzenia, ciacho starsznie mi się podoba, dlatego sama chyba się zabiorę za takie, zastanawiam się tylko czy jest zdrowe, bo nie chciałabym dodawać jakichś chemicznych barwinków aby uzyskać taki efekt. Moje dzieciaki są bardzo wybredne jeśli chodzi o kuchnię, dlatego musi być przede wszystkim kolorowo, a ja chce żeby jeszcze było zdrowo, dlatego szukam sposobów na szybkie dekorowanie deserków dla dzieci, bo chcę trochę urozmaicić im jedzonko. Nie należy do najbardziej kreatywnych wiec oprócz posypek czy owoców nie wpadłam na jakies inne pomysły.

• loola_kr Re: dzięki! 28.02.13, 08:26
          ja dawałam sztuczne barwniki... na pewno zdrowe nie są ale tez nie uzywam ich codziennie.
          • miriam.7 Re: dzięki! 28.02.13, 16:12
            pewnie najzdrowsze nie są, dlatego wole unikać takich rozwiązań jeśli nie są konieczne i tak w jedzeniu tyle chemii że wolę nie dokładać dzieciakom już na starcie życia takich niezdrowych rozwiązań, wolę skierować się w kierunku zdrowszych słodkich rozwiązań do dekorowania.
            • squirk Re: dzięki! 28.02.13, 16:21
              miriam.7 napisała:

wolę nie dokładać dzieciakom już na sta
              > rcie życia takich niezdrowych rozwiązań

Ani chłopakowi, do którego się wprowadziłaś, prawda? Bardzo rozsądnie podchodzisz do swoich "pierwszych kroków w wkuchni".
              forum.gazeta.pl/forum/w,77,142849370,142849370,mieso_na_slodko.html
              • chyba.ze miriam.7 oszustka 28.02.13, 19:53
                Niby pierwsze kroki w kuchni, dopiero co się do chłopaka wprowadza a tu już dzieciom ekologiczne torty piecze ;-)
                Kłamstwo ma krótkie nogi.
                Nawet to wirtualne.
                • miriam.7 Re: miriam.7 oszustka 28.02.13, 20:03
                  to że ktoś ma chłopaka nie wyklucza faktu, że nie może mieć dzieci, czy jedno wyklucza drugie???
        • budzik11 Re: dzięki! 28.02.13, 16:23
          miriam.7 napisała:

> zastanawiam się t
          > ylko czy jest zdrowe, bo nie chciałabym dodawać jakichś chemicznych barwinków a
          > by uzyskać taki efekt.

Ja piekłam tort tęczowy i na każdą warstwę użyłam barwnika dosłownie tyle, ile na czubek wykałaczki, poza tym takich ciast nie jada się codziennie (chyba, że chleb będziesz barwić ;-)) więc dużo się tej chemii nie przyjmie.
        • kasianarozdrozach Re: dzięki! 01.10.13, 12:51
          A dlaczego Ty chcesz przekonywac dzieci do jedzenia tortow? :o Daj im owoce, lepiej na tym wyjda
          • angazetka Re: dzięki! 01.10.13, 15:27
            Tort pełni inną funkcję niż owoce.
            • pavvka Re: dzięki! 01.10.13, 15:33
              Ale w jakim celu przekonywać dzieci żeby jadły torty?
          • mhr2 Re: dzięki! 01.10.13, 15:41
            kasianarozdrozach napisał(a):

> A dlaczego Ty chcesz przekonywac dzieci do jedzenia tortow?

no tak wyroslas bez slodyczy:)
            • pavvka Re: dzięki! 01.10.13, 17:11
              Ciebie rodzice podstępem skłaniali do jedzenia słodyczy?
              Większość dzieci lubi je bez zachęcania i raczej trzeba im je ograniczać. Gdybym miał dziecko nielubiące tortów, to w życiu nie przyszłoby mi do głowy żeby specjalnie je namawiać do jedzenia.
              • kasianarozdrozach Re: dzięki! 01.10.13, 18:55
                No wlasnie, dzieki ;)
            • kasianarozdrozach Re: dzięki! 01.10.13, 18:55
              Jak zwykle, foro nie czyta ze zrozumieniem. Jadlam slodycze, ale nikt mnie do tego nie zmuszal, bo i po co?
              I teraz nawet jem, ale nadal nikt mnie nie przymusza, ani ja nie przymuszam nikogo, bo ani to zdrowe, ani odzywcze
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka