Dodaj do ulubionych

przepis na ciasto z dużą ilością jajek

01.03.13, 11:24
I które przetrwa godzinną podróż, narazie do głowy przychodzi mi sernik nowojorski, który piekę z 11 jajek ale że go niedawno robiłam, to wolałabym coś innego. Ciasto ma być ciastem na prezent, za podpowiedzi będę wdzięczna.
Obserwuj wątek
    • linn_linn Re: przepis na ciasto z dużą ilością jajek 01.03.13, 11:32
      Sekacz :)
      • kuchniazone Re: przepis na ciasto z dużą ilością jajek 01.03.13, 12:08
        Mam pytanie techniczne, czy sękacz pieczony w domu w piekarniku wyjdzie taki jak pieczony na korbce na ogniu? czy to raczej nie to samo?
        I ja potrzebuję ciasto na jutro, a sękacz musi chyba trochę odstać?
    • ania_m66 Re: przepis na ciasto z dużą ilością jajek 01.03.13, 11:48
      godzinna podroz to wszystko przetrwa :) w szczegolnosci, ze upalow nie ma.
      - tarta na kruchym spodzie z kremem brulee jako nadzienie
      - ciasto szyfonowe
      - biszkopt przelozony maslanym kremem
      • kuchniazone Re: przepis na ciasto z dużą ilością jajek 01.03.13, 12:04
        Za biszkoptami z kremem nie przepadam. Szyfonowe wygląda bardzo ładnie na zdjęciach ale co potem zrobić z żółtek? Rzadko piekę słodkie i nie mam wielkiego doświadczenia w tej kwestii.
    • mhr2 Re: przepis na ciasto z dużą ilością jajek 01.03.13, 12:11
      kuchniazone napisała:

> I które przetrwa godzinną podróż, narazie do głowy przychodzi mi sernik nowojor
      > ski, który piekę z 11 jajek

a ile masz czasu zeby jego sprawdzic czy sie na taka podroz nadaje:)
      • kuchniazone Re: przepis na ciasto z dużą ilością jajek 01.03.13, 12:46
        zaufam w tej kwestii forumowiczom
    • momas Re: przepis na ciasto z dużą ilością jajek 01.03.13, 12:13
      eee...no jak to! drożdźowe/szafranowe z cyklu weź kopę jaj :)
      • kuchniazone Re: przepis na ciasto z dużą ilością jajek 01.03.13, 12:49
        No tak :) ale drożdżowe na prezent mi nie podchodzi :P Zrobię albo polecane szafonowe, rozważam też tartę z creme brule, dostałam tez właśnie przepis na roladę z kremem czekoladowym więc zastanawiam się.
        W pierwszej wersji miałam robić to ciasto:

gotowaniecieszy.blox.pl/2013/02/Wilgotne-ciasto-czekoladowe-na-Walentynki.html
        ale przypomniało mi się, że w lodówce zalega mi ok 25 wiejskich jaj, niektóre leżą już 2 tygodnie i nie chciałabym, żeby je szlag trafił
        • ania_m66 Re: przepis na ciasto z dużą ilością jajek 01.03.13, 13:46
          ostatnio byl moj watek o ciescie szyfonowym z pandan. pandan mozna pominac. zaraz go znajde i podlinkuje ci przepis z ktorego korzystalam. wyszlo baaardzo dobre.
          zostaly mi 2 slbo 3 zoltka i przerobilam je na ciasto kruche bez cukru. 2 czesci zamrozilam w kulach. jedna cienko rozwalkowalam, pokroilam i skrecilam jak faworki, posmarowalam i posypalam kminkiem, gruba sola i chili. upieklam w ok 200° do zbrazowienia. po czym wtranzolilam prawie cala blache do barszczyku z niemieckiego bio kiszonego soku buraczkowego z kartonika z drogerii dm :)
          • ania_m66 przepis na szyfonowe 01.03.13, 13:50
            www.seriouseats.com/recipes/2013/01/pandan-chiffon-cake-recipe.html
            pandan pomin.
            a wlasnie, oprocz ciasta kruchego wytrawnego, zrobilam ciasteczka kruche cytrynowo-slone klotyldy z galerii z pol porcji skladnikow.
    • nottymoni Re: przepis na ciasto z dużą ilością jajek 01.03.13, 18:54
      w galerii potraw jest przepis na tort orzechowy z kremem mascarpone, 12 jajek w przepisie. tort przepyszny.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka