Dodaj do ulubionych

tort czekoladowy z... bezą?

08.03.13, 17:42
Czy do tortu czekoladowego (kakaowy biszkopt + masa czekoladowa z czekolady gorzkiej i smietanki 30% + jedna warstwa bitej śmietany) można dać jedną warstwę z bezy? Zostało mi 8 białek i zastanawiam sie czy moge w ten sposób zutylizowac....
I jeżeli tak to czy bezę zrobić tak jak na Pawłową?
Obserwuj wątek
    • aqua48 Re: tort czekoladowy z... bezą? 08.03.13, 17:59
      Jak najbardziej.
    • budzik11 Re: tort czekoladowy z... bezą? 08.03.13, 18:19
      Białka możesz spokojnie zamrozić i wykorzystać wtedy, kiedy naprawdę będą Ci potrzebne, zamiast dokładać kolejną warstwę do tortu tylko po to, żeby je zużyć. Ja tak zawsze robię, najlepiej podziel je na mniejsze porcje, bo rzadko potrzeba do czegokolwiek aż 8 białek. Ja pakuję w foliowe torebki opisane ilością, żebym potem wiedziała, ile ich tam jest.
      • loola_kr Re: tort czekoladowy z... bezą? 08.03.13, 21:50
        ja tez czasem mrożę nadmiar i akurat mam w zamrażalniku 2xpo 6 białek, dlatego pomysłam o dodatku do tortu. Jakoś częściej ostanio żółtka zużywam :)
    • bene_gesserit Re: tort czekoladowy z... bezą? 08.03.13, 21:12
      Możesz, ale będzie się chyba kruszyć przy krojeniu - beza na kremie i miękkim biszkopcie.

Może zamiast tego zrób małe beziki i sklej po dwa jakimś mało słodkim kremem? (Np beza z kadamonem i orzechami, krem niemal bez cukru, za to z dużą ilością kawy).
      • loola_kr Re: tort czekoladowy z... bezą? 08.03.13, 21:55
        Chętnie zrobiłabym beziki, zwłaszcza, że nigdy nie robiłam, a ja lubię testowac nowe :)
        Ale dzisiaj robie tort jeep dla syna sąsiadki (tak się jakos ułozyło, że jestem ciocią od tortów i zawsze w prezencie urodzinowym robie tort) a jutro z kolei dla mojego syna i już nie bede mieć siły chyba.... A juz raz myślałam o takim torcie z bezą tylko nie byłam pewna co do takiego połączenia - więc teraz zaryzykuję :)
        Może te bezę dac na sam spód? czy lepiej na górę? Tort będzie prostokątny (a na górze Angry Birds z lukru)
        • bene_gesserit Re: tort czekoladowy z... bezą? 08.03.13, 23:00
          Szczerze? Ja bym nie paprała. Przesłodka beza w słodkim torcie - nie moja bajka. Chyba że tort mało słodki? W górnych warstwach będzie się kruszyć, w dolnych - może nasiąknąć. Może - jeśli nie chcesz białek zamrozić, co ktoś imo słusznie radzi powyżej - zrób raczej krążki makaronikowe jako dwa piętra tortu? Mają inną konsystencję niż beza i są idealne na torty, bo nasiąknięte kremem smakują jeszcze lepiej.

Dwa torty w ciągu dwóch dni? Jezu, wyrazy podziwu.
          • loola_kr Re: tort czekoladowy z... bezą? 09.03.13, 09:04
            sprawa drugieto tortu sama się rozwiazała - syn chory. Więc białka zamrożę i chyba zrobię tak czy siak tort z tych blatów, które już upiekłam, ale bez "szaleństw" lukrowych. Obłożę czekoladą czy czymś :szybkim" :)
            Moge prosić przepis na te krązki makaronikowe? Czy masa do nich może byc czekoladowa?
            • bene_gesserit Re: tort czekoladowy z... bezą? 09.03.13, 10:55
              Ja krązki makaronikowe robię na oko, ale np ten przepis wygląda solidnie. Uwaga - w przepisie jest zlinkowany inny - z bezowo-orzechowo-czekladowymi blatami, też fajny :)

Tort makaronikowy najlepszy jest następnego dnia, kiedy się przegryzie. Orzechy przed zmieleniem imo koniecznie podpiec (mają o wiele intensywniejszy smak). Można uzyć laskowych albo włoskich, ale nie ma sensu robić go z migdałów, bo krem 'zje' ich delikatny aromat (chyba, ze podprawisz blaty szczodrą ilością olejku migdałowego - ja nie przepadam). Moja znajoma robi bardzo ciekawy tort makaronikowy z czterema blatami - dwa z mielonego maku i dwa kokosowe, to łączy ganaszem z białej albo ciemnej czekolady. Pasuje każdy krem, ktory pasuje do orzechów, chociaż smak kremu czekoladowego pogłębiłabym niedużym dodatkiem kawy instant w proszku.
              • aqua48 Re: tort czekoladowy z... bezą? 09.03.13, 16:21
                Ja do tortu czekoladowego z bezą używam po prostu mniej cukru. Masa - kakaowa - wytrawna, oraz kajmakowo-budyniowa. Pasują bardzo dobrze. Beza na górze oczywiście. Makaroniki też będą się świetnie łączyły. Robiłam też tort na spodzie biszkoptowym, z masą kakaową i jednym blatem z bezy kokosowej. Wyszedł bardzo dobry. Mogę polecić.
                • loola_kr zrobiłam 17.03.13, 09:27
                  stwierdziłam, że zaryzykuję i zrobię z bezą ;) dzieci lubią bezy i masę czekoladową.
                  Zrobiłam bezę na dole, krem czekoladowy, biszkopt czekoladowy, bita śmietana, beza, obłożony kremem czekoladowym.
                  Wyszedł bardzo dobry, dzieciom smakował. Syn następnym razem chce taki sam tylko z jasnym biszkoptem.
              • loola_kr Re: tort czekoladowy z... bezą? 09.03.13, 22:54
                dziekuję za linki!
                Akurat sąsiadka ma wkróce urodziny to zrobię :)
                Nie wiem dlaczego ale słowo "makaroniki" zawsze kojarzyłam z kokosem....

ten zalinkowany w przepisie robiłam tylko z tartą ciemną czekoalda a nie białą, bardzo łatwy i dobry. Muszę spróbować z białą.
              • loola_kr tort makaronikowy 28.04.13, 19:03
                trochę trwało ale w końcu zrobiłam :)
                Jest pyszny, dziekuję za link.
                Zrobiłam z masą czekoaldową bo miały go jeść dzieci a one za kawą nie przpeadają, ale przypuszczam, ze z masą kawową byłby może nawet lepszy.
                Tylko blaty wyszły mi bardzo płaskie, chociaż zrobiłam zamiast cztrech trzy po ok. 23 cm... może następnym razem powinnam zwiekszyć ilość składników?
                • bene_gesserit Re: tort makaronikowy 28.04.13, 21:34
                  Super :)
                  Mam całą masę odłożonych na kiedyśtam przepisów, fajnie, ze ty przetestowałaś jeden z nich i że się udał :)
                  Ja bym zamiast robić grubsze blaty, zrobiła ich więcej (czyli składniki np x 1,5 i pięć warstw) - nieduży, ale bardzo wysoki tort wygląda bardzo efektownie i luksusowo.
                  • loola_kr Re: tort makaronikowy 29.04.13, 16:55
                    to jest pomysł! następnym razem zrobię wysoki :)
                  • loola_kr Re: tort makaronikowy 18.06.13, 13:43
                    Zrobiłam z podwójnej ilości - 6 blatów i z masą kawową - wyszedł wspaniale. O dziwo przy takiej wysokości bardzo dobrze się kroił, nie rozpadał się nawet bez problemu kroiłam bardzo cienkie kawałki (chociaż zupełnie niepotrzebnie bo większość prosiła o dokładkę :))
                    Pozdrawiam i dziękuję za pomysł.
                    • bene_gesserit Re: tort makaronikowy 18.06.13, 19:34
                      Ty to masz zdrowie :)
                      Makaroniki robiłaś na waflu? Nie próbowałam tego, ale to brzmi fajnie, bo łatwo. I może dzięki temu się tak nie kruszy.
                      • loola_kr Re: tort makaronikowy 18.06.13, 22:24
                        nie miałam wafla, kompletnie zapomniałam kupić więc zrobiłam bez. Ale zaraz jak blaty wystygły odkleiłam je od papieru. Bez problemu się odkleiły a obawiałam sie, że będzie coś nie tak.
    • wilkdominika Re: tort czekoladowy z... bezą? 24.06.13, 21:38
      Tort bezowy uwielbiam, a jeszcze z czekoladą, to już całkiem :) Przepisy na torty wyglądaja super, ciekawe czy by mi też takie dobre jak powinno wyszło... ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka