Gość: Kasia IP: 195.164.0.* 19.03.13, 14:19 ktoś próbował? gdzies miałam przepis na duszenie w mleku, ale nie mogę znaleźć, myślę o schabie i do tego sos tuńczykowy taki jak w potrawie Vitello tonnato Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
squirk Re: mięso gotowane w mleku? 19.03.13, 14:36 Wpadł mi w oko ten przepis fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,142851667.html i zapisałam do przetestowania, zdjęcia bardzo kuszące. Przypuszczam, że z wieloma rodzajami mięsa można tak eksperymentować, na pewno z kurczakiem ale schab też powinien się udać. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rena Re: mięso gotowane w mleku? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.13, 15:29 Robiłam wg przepisu podawanego gdzieś w sieci jako przepis Magdy G. Gorszego mięsa nigdy wcześniej, ani później nie udało mi się zrobić:) Zmarnowałam kawał pięknego schabu, który po tym gotowaniu był suchy, koloru trupiego i smakiem też nie powalał na kolana. Po namyśle opłukałam mięso z tego czegoś, co miało być pysznym sosem i zamroziłam z przeznaczeniem do bigosu. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Nieeee! 19.03.13, 16:38 Jadłam schab duszony w mleku i potwierdzam, to marnowanie dobrego mięsa. Schab był kompletnie bez smaku, mleko wyciągnęło z niego cały " schabowy" urok. Nigdy więcej. Kurczak jako delikatniejszy, przypuszczam byłby już zupełnie o smaku trocin. Odpowiedz Link Zgłoś
squirk Re: Nieeee! 19.03.13, 16:41 aqua48 napisała: > Jadłam schab duszony w mleku i potwierdzam, to marnowanie dobrego mięsa. Może to kwestia gustu albo dobrego przepisu, np. tu www.wielkiezarcie.com/recipe70404.html czy tu lepszysmak.wordpress.com/2012/10/30/schab-duszony-w-mleku/ polecają. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rena Re: Nieeee! IP: *.play-internet.pl 19.03.13, 17:12 Chyba jednak kwestia gustu. Robiłam jakoś podobnie do tego przepisu z Wielkiego Żarcia. Nie pamiętam dokładnej receptury - wyparłam skutecznie z pamięci to doświadczenie :) Ogólnie mięsa potrafię przyrządzać i zwykle dobrze mi wychodzą, jednak tego sposobu nie polecam. Być może karkówka inaczej się zachowuje podczas takiej obróbki, ale ja już jestem uprzedzona - żadnego duszenia w mleku. Odpowiedz Link Zgłoś
shiva772 Re: Nieeee! 19.03.13, 17:40 Bardzo często robię schab w mleku, moja rodzina uwielbia i ja też. 1 kg schabu, zamarynować przez dobę w przyprawach (majeranek, czosnek, pieprz, sól), potem dusić w mleku na bardzo wolnym ogniu (ma lekko bulgotać) z kilkoma kulkami ziela i listkami laurowymi. Mięso trzeba włożyć do zagotowanego mleka, zaczekać aż znowu zacznie bulgotać, zmniejszyć ogień i od tego momentu dusić dokładnie godzinę. Wyjąć, obciążyć lekko i ostudzić. Mniam, soczyste i pyszne. Zasada jest taka: kg schabu, litr mleka, godzina duszenia. Przypomnę, że o gustach się nie dyskutuje, ja wolę trupi kolor mięsa, niż sztucznie różowe wędlinki ze sklepu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rena Chyba źle sie zrozumiałyśmy IP: *.play-internet.pl 19.03.13, 19:51 Tutaj chodzi o danie obiadowe, podawane na ciepło. A mięsa w wędliny przerabiamy sobie tutaj z powodzeniem. Popatrz chociażby na ostatni przepis Rafała w galerii. Nie widzę powodu mordowania przez godzinę kilograma schabu w mleku, aby uzyskać kawałek mięsa do chleba. Bez urazy, nie chcę wzbudzać niepotrzebnej dyskusji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: Chyba źle sie zrozumiałyśmy IP: *.dynamic.chello.pl 19.03.13, 22:31 > Tutaj chodzi o danie obiadowe, podawane na ciepło. ten schab z sosem tuńczykowo/anchoisowo/kaparowym to przystawka na zimno Odpowiedz Link Zgłoś
jackk3 Re: Chyba źle sie zrozumiałyśmy 19.03.13, 22:46 Dajcie juz spokoj bo mi apetyt odbiera to gotowanie miesa w mleku. Rozne rzeczy widzialem ale takiego 'dziwolaga' jeszcze nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość portalu Re: Chyba źle sie zrozumiałyśmy IP: *.dynamic.chello.pl 19.03.13, 22:51 nie podoba się to nie czytaj,nikogo nie obchodzi to co ci apetyt odbiera i co widziałeś a czego nie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: mięso gotowane w mleku? IP: *.dynamic.chello.pl 19.03.13, 22:49 nie wiem czy wolno wklejać linki blogów, bo znalazłam kilka, gdzie jest rzeczony schab i wpisy od "blogoczytaczy", że warto:) poszperałam w moich prasowych wycinkach i znalazłam przepis sprzed wielu, bardzo wielu lat, pochodzi z czasopisma "Zwierciadło" z 1999r. cyt. "schab zrumienić na mieszance masła i oliwy, włożyć do garnka, przyprawić solą, pieprzem, dodać liść laurowy, wlać szklankę mleka i dusić godzinę bez przewracania, po czym wlac drugą szklankę, schab przewrócić i dusić ok 30 minut. Wyjąć, wystudzić." ja bym chyba skróciła czas duszenia, jak myślicie? i teraz sos "1/2 szklanki śmietany 22%, 4 łyżki oliwy, sok z cytryny,puszka tuńczyka, 4-5 filetów anchois, 4 łyzki kaparów, 1/2 szklanki majonezu - zmiksować, polać pokrojone plastry mięsa" no to chyba nie może być niedobre? chyba zaryzykuję:) jakby ktoś miał jakieś uwagi do sosu, to chętnie skorzystam:) Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: mięso gotowane w mleku? 19.03.13, 23:22 Polecam schab duszony w mleku i musztardzie. fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,30061583,30061583.html Nie wygląda ładnie (może tym zdjęciem bym puchar Tralalumpka wygrała?), ale bardzo dobrze smakuje Odpowiedz Link Zgłoś
yula Re: mięso gotowane w mleku? 20.03.13, 00:10 Ale narobiłaś mi smaka :) Muszę tylko zaczekać na wybycie syna z domu, bo jest alergikiem na mleko a ja za leniwa by robić 2 dania :) Odpowiedz Link Zgłoś
default Re: mięso gotowane w mleku? 20.03.13, 12:28 Pamiętam ten przepis z Galerii, bo mnie skusił i zrobiłam. Raz i jakoś więcej nie miałam ochoty. Dobre, ale na kolana nie rzuca. No i ten grudkowy sos... Owszem - smaczny, ale wygląd i konsystencja dość odpychające. Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: mięso gotowane w mleku? 20.03.13, 12:34 default napisała: > Pamiętam ten przepis z Galerii, bo mnie skusił i zrobiłam. Raz i jakoś więcej n > ie miałam ochoty. Dobre, ale na kolana nie rzuca. No i ten grudkowy sos... Owsz > em - smaczny, ale wygląd i konsystencja dość odpychające. Można zmiksować. I po kłopocie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: geez Re: mięso gotowane w mleku? IP: *.dynamic.chello.pl 24.03.13, 11:07 Robiłam ten schab co Marghe podaje w linku i wszystkim nam smakował. Zmiksowany sos wygląda już apetycznie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaska Re: mięso gotowane w mleku? IP: *.w109-213.abo.wanadoo.fr 23.03.13, 23:21 U mnie wszyscy wola z karkowki poniewaz ze schabu mieso jest bardziej suche. Odpowiedz Link Zgłoś
inga_iga Re: mięso gotowane w mleku? 25.03.13, 22:21 W koszernej kuchni potrzebne są dwa komplety naczyń i garnków- jeden do przygotowywania dań mięsnych, drugi mlecznych a tu wszystko w jednej potrawie. Co prawda nie jestem żydówką, ale wierze im na słowo że to nie jest dobre połączenie, bo na gotowaniu znają się nieźle:) Odpowiedz Link Zgłoś
shiva772 Re: mięso gotowane w mleku? 25.03.13, 22:56 :) Nie jedzą też wcale wieprzowiny i zwierząt spoza uboju rytualnego. Więc albo bierzesz to z całym dobrodziejstwem inwentarza albo ... :) Odpowiedz Link Zgłoś
inga_iga Re: mięso gotowane w mleku? 26.03.13, 12:56 o rodzaju mięsa nawet nie wspomniałam, ale sam sposób przyrządzania mnie lekko zszokował;) Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: mięso gotowane w mleku? 27.03.13, 11:12 inga_iga napisała: > o rodzaju mięsa nawet nie wspomniałam, ale sam sposób przyrządzania mnie lekko > zszokował;) a wystarczyłoby spróbować ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: mięso gotowane w mleku? IP: 195.164.0.* 27.03.13, 12:20 zrobiłam :) wyszło bardzo dobre, delikatne, soczyste, u nas podawane na zimno :) smakowało kilku osobom, podawane z sosem tuńczykowym:) Odpowiedz Link Zgłoś