Dodaj do ulubionych

mięso gotowane w mleku?

IP: 195.164.0.* 19.03.13, 14:19
ktoś próbował?
gdzies miałam przepis na duszenie w mleku, ale nie mogę znaleźć,
myślę o schabie i do tego sos tuńczykowy taki jak w potrawie Vitello tonnato
Obserwuj wątek
    • squirk Re: mięso gotowane w mleku? 19.03.13, 14:36
      Wpadł mi w oko ten przepis fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,142851667.html i zapisałam do przetestowania, zdjęcia bardzo kuszące. Przypuszczam, że z wieloma rodzajami mięsa można tak eksperymentować, na pewno z kurczakiem ale schab też powinien się udać.
      :-)
    • Gość: Rena Re: mięso gotowane w mleku? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.13, 15:29
      Robiłam wg przepisu podawanego gdzieś w sieci jako przepis Magdy G. Gorszego mięsa nigdy wcześniej, ani później nie udało mi się zrobić:) Zmarnowałam kawał pięknego schabu, który po tym gotowaniu był suchy, koloru trupiego i smakiem też nie powalał na kolana. Po namyśle opłukałam mięso z tego czegoś, co miało być pysznym sosem i zamroziłam z przeznaczeniem do bigosu.
      • aqua48 Nieeee! 19.03.13, 16:38
        Jadłam schab duszony w mleku i potwierdzam, to marnowanie dobrego mięsa. Schab był kompletnie bez smaku, mleko wyciągnęło z niego cały " schabowy" urok. Nigdy więcej. Kurczak jako delikatniejszy, przypuszczam byłby już zupełnie o smaku trocin.
        • squirk Re: Nieeee! 19.03.13, 16:41
          aqua48 napisała:

> Jadłam schab duszony w mleku i potwierdzam, to marnowanie dobrego mięsa.

Może to kwestia gustu albo dobrego przepisu, np. tu www.wielkiezarcie.com/recipe70404.html czy tu lepszysmak.wordpress.com/2012/10/30/schab-duszony-w-mleku/ polecają.
          :-)
          • Gość: Rena Re: Nieeee! IP: *.play-internet.pl 19.03.13, 17:12
            Chyba jednak kwestia gustu. Robiłam jakoś podobnie do tego przepisu z Wielkiego Żarcia. Nie pamiętam dokładnej receptury - wyparłam skutecznie z pamięci to doświadczenie :)
            Ogólnie mięsa potrafię przyrządzać i zwykle dobrze mi wychodzą, jednak tego sposobu nie polecam. Być może karkówka inaczej się zachowuje podczas takiej obróbki, ale ja już jestem uprzedzona - żadnego duszenia w mleku.
            • shiva772 Re: Nieeee! 19.03.13, 17:40
              Bardzo często robię schab w mleku, moja rodzina uwielbia i ja też. 1 kg schabu, zamarynować przez dobę w przyprawach (majeranek, czosnek, pieprz, sól), potem dusić w mleku na bardzo wolnym ogniu (ma lekko bulgotać) z kilkoma kulkami ziela i listkami laurowymi. Mięso trzeba włożyć do zagotowanego mleka, zaczekać aż znowu zacznie bulgotać, zmniejszyć ogień i od tego momentu dusić dokładnie godzinę. Wyjąć, obciążyć lekko i ostudzić. Mniam, soczyste i pyszne. Zasada jest taka: kg schabu, litr mleka, godzina duszenia. Przypomnę, że o gustach się nie dyskutuje, ja wolę trupi kolor mięsa, niż sztucznie różowe wędlinki ze sklepu.
              • Gość: Rena Chyba źle sie zrozumiałyśmy IP: *.play-internet.pl 19.03.13, 19:51
                Tutaj chodzi o danie obiadowe, podawane na ciepło. A mięsa w wędliny przerabiamy sobie tutaj z powodzeniem. Popatrz chociażby na ostatni przepis Rafała w galerii. Nie widzę powodu mordowania przez godzinę kilograma schabu w mleku, aby uzyskać kawałek mięsa do chleba. Bez urazy, nie chcę wzbudzać niepotrzebnej dyskusji.
                • Gość: Kasia Re: Chyba źle sie zrozumiałyśmy IP: *.dynamic.chello.pl 19.03.13, 22:31
                  > Tutaj chodzi o danie obiadowe, podawane na ciepło.

ten schab z sosem tuńczykowo/anchoisowo/kaparowym to przystawka na zimno
                • jackk3 Re: Chyba źle sie zrozumiałyśmy 19.03.13, 22:46
                  Dajcie juz spokoj bo mi apetyt odbiera to gotowanie miesa w mleku. Rozne rzeczy widzialem ale takiego 'dziwolaga' jeszcze nie.
                  • Gość: gość portalu Re: Chyba źle sie zrozumiałyśmy IP: *.dynamic.chello.pl 19.03.13, 22:51
                    nie podoba się to nie czytaj,nikogo nie obchodzi to co ci apetyt odbiera i co widziałeś a czego nie
    • Gość: Kasia Re: mięso gotowane w mleku? IP: *.dynamic.chello.pl 19.03.13, 22:49
      nie wiem czy wolno wklejać linki blogów, bo znalazłam kilka, gdzie jest rzeczony schab i wpisy od "blogoczytaczy", że warto:)

poszperałam w moich prasowych wycinkach i znalazłam przepis sprzed wielu, bardzo wielu lat, pochodzi z czasopisma "Zwierciadło" z 1999r.
      cyt.
      "schab zrumienić na mieszance masła i oliwy, włożyć do garnka, przyprawić solą, pieprzem, dodać liść laurowy, wlać szklankę mleka i dusić godzinę bez przewracania, po czym wlac drugą szklankę, schab przewrócić i dusić ok 30 minut. Wyjąć, wystudzić."

ja bym chyba skróciła czas duszenia, jak myślicie?

i teraz sos
      "1/2 szklanki śmietany 22%, 4 łyżki oliwy, sok z cytryny,puszka tuńczyka, 4-5 filetów anchois, 4 łyzki kaparów, 1/2 szklanki majonezu - zmiksować, polać pokrojone plastry mięsa"

no to chyba nie może być niedobre?
      chyba zaryzykuję:)

jakby ktoś miał jakieś uwagi do sosu, to chętnie skorzystam:)
    • marghe_72 Re: mięso gotowane w mleku? 19.03.13, 23:22
      Polecam schab duszony w mleku i musztardzie.
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,30061583,30061583.html

Nie wygląda ładnie (może tym zdjęciem bym puchar Tralalumpka wygrała?), ale bardzo dobrze smakuje
      • yula Re: mięso gotowane w mleku? 20.03.13, 00:10
        Ale narobiłaś mi smaka :) Muszę tylko zaczekać na wybycie syna z domu, bo jest alergikiem na mleko a ja za leniwa by robić 2 dania :)
      • default Re: mięso gotowane w mleku? 20.03.13, 12:28
        Pamiętam ten przepis z Galerii, bo mnie skusił i zrobiłam. Raz i jakoś więcej nie miałam ochoty. Dobre, ale na kolana nie rzuca. No i ten grudkowy sos... Owszem - smaczny, ale wygląd i konsystencja dość odpychające.
        • marghe_72 Re: mięso gotowane w mleku? 20.03.13, 12:34
          default napisała:

> Pamiętam ten przepis z Galerii, bo mnie skusił i zrobiłam. Raz i jakoś więcej n
          > ie miałam ochoty. Dobre, ale na kolana nie rzuca. No i ten grudkowy sos... Owsz
          > em - smaczny, ale wygląd i konsystencja dość odpychające.

Można zmiksować. I po kłopocie
      • Gość: geez Re: mięso gotowane w mleku? IP: *.dynamic.chello.pl 24.03.13, 11:07
        Robiłam ten schab co Marghe podaje w linku i wszystkim nam smakował. Zmiksowany sos wygląda już apetycznie :)
    • Gość: kaska Re: mięso gotowane w mleku? IP: *.w109-213.abo.wanadoo.fr 23.03.13, 23:21
      U mnie wszyscy wola z karkowki poniewaz ze schabu mieso jest bardziej suche.
    • inga_iga Re: mięso gotowane w mleku? 25.03.13, 22:21
      W koszernej kuchni potrzebne są dwa komplety naczyń i garnków- jeden do przy­gotowywania dań mięsnych, drugi mlecznych a tu wszystko w jednej potrawie. Co prawda nie jestem żydówką, ale wierze im na słowo że to nie jest dobre połączenie, bo na gotowaniu znają się nieźle:)
      • shiva772 Re: mięso gotowane w mleku? 25.03.13, 22:56
        :) Nie jedzą też wcale wieprzowiny i zwierząt spoza uboju rytualnego. Więc albo bierzesz to z całym dobrodziejstwem inwentarza albo ... :)
        • inga_iga Re: mięso gotowane w mleku? 26.03.13, 12:56
          o rodzaju mięsa nawet nie wspomniałam, ale sam sposób przyrządzania mnie lekko zszokował;)
          • marghe_72 Re: mięso gotowane w mleku? 27.03.13, 11:12
            inga_iga napisała:

> o rodzaju mięsa nawet nie wspomniałam, ale sam sposób przyrządzania mnie lekko
            > zszokował;)

a wystarczyłoby spróbować ;)
    • Gość: Kasia Re: mięso gotowane w mleku? IP: 195.164.0.* 27.03.13, 12:20
      zrobiłam :) wyszło bardzo dobre, delikatne, soczyste, u nas podawane na zimno :)
      smakowało kilku osobom, podawane z sosem tuńczykowym:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka