Dodaj do ulubionych

Ile jajek?

02.04.13, 01:09
Nie bez zdziwienia dziś uświadomiłam sobie, że przed świętami kupiłam 2 x 30 szt i 2 x 20 szt. W lodówce miałam jeszcze 10 szt. Razem było ich 110. Ocalało 6, czyli na świąteczne przysmaki poszło 104 jajka !!! Sernik - 14 (ciasto + masa), makowiec "Tralalumpka" - 12, do tego rolada, pasztet, jajka faszerowane, jajka do barszczu, do sałatki, do święconki... i tak wszystkich się nie doliczę :) Jestem zaskoczona bo nigdy wcześniej nie liczyłam tych jajek a tu okazuje się, że Wielkanoc to baaardzo cholesterolowe święta.
Obserwuj wątek
    • squirk Re: Ile jajek? 02.04.13, 01:25
      matylda1001 napisała:

> Nie bez zdziwienia dziś uświadomiłam sobie, że przed świętami kupiłam 2 x 30 sz
      > t i 2 x 20 szt. W lodówce miałam jeszcze 10 szt. Razem było ich 110. Ocalało 6,
      > czyli na świąteczne przysmaki poszło 104 jajka !!!

Jakies takie jeszczetrochowe te jajka najwyraźniej są ;-) Świąt nie obchodzimy ale były wolne dni, w tym weekend (z założenia leniwy i bez zakupów jeśli nie są naprawdę konieczne) i jakoś tak wyszło że kupiłam 30 sztuk - gdyby nie sałatka warzywna, pizza (jajko tylko na wierzch oczywiście) i keks bananowy nie miałabym gdzie tego wszystkiego upchnąć a i tak zostało mi 17 jajek do zagospodarowania :-)
    • Gość: x cholesterol jest niezbędny do życia! IP: *.unitymediagroup.de 02.04.13, 07:29
    • olivkah Re: Ile jajek? 02.04.13, 08:32
      Ale chyba nie wszystko jeszcze wyjedliście do ostatniego okruszka? Poza tym alarm dotyczący jajek i cholesterolu został już odwołany, możesz w zamian się martwić cukrem i mąką w makowcach i sernikach, jak chcesz).
      • ania_m66 Re: Ile jajek? 02.04.13, 09:38
        zgadza sie, mit szkodliwosci cholesterolu dawno zostal obalony.
        rwniez raczej bardziej martwilabym sie iloscia cukru i tluszczu, jesli juz koniecznie musisz sie czyms martwic :)
        mi na 2 osoby poszlo doklanie 10 jaj lacznie z ciastem.
        a tak z ciekawosci, jaki pulk jadl te 104 jaja u ciebie?

olivkah napisała:

> Ale chyba nie wszystko jeszcze wyjedliście do ostatniego okruszka? Poza tym ala
        > rm dotyczący jajek i cholesterolu został już odwołany, możesz w zamian się mart
        > wić cukrem i mąką w makowcach i sernikach, jak chcesz).
        • matylda1001 Re: Ile jajek? 02.04.13, 12:53
          ania_m66 napisała:

> zgadza sie, mit szkodliwosci cholesterolu dawno zostal obalony.<

A to by była rewolucja naukowa! Niestety, cholesterol w nadmiarze jak był szkodliwy, tak jest i chyba zawsze będzie. Z racji wykonywanego zawodu na cholesterolu znam się znacznie lepiej niż na gotowaniu :) i obserwuje skutki jakie czyni w organizmach. Uniewinniono jajko, jako głównego sprawcę, ale to nie to samo. Zresztą zdrowemu człowiekowi, raz na jakiś czas, taka jajeczna orgia nie zaszkodzi, i nie ma sie czego bać. To nie strach ale zdziwienie, że było ich tak dużo.

> rwniez raczej bardziej martwilabym sie iloscia cukru<

Cukru nie używam prawie wcale, wszędzie gdzie się da ładuję fruktozę w rozsądnych ilościach. Z tłuszczem też nie szaleję.

> mi na 2 osoby poszlo doklanie 10 jaj lacznie z ciastem.
          a tak z ciekawosci, jaki pulk jadl te 104 jaja u ciebie?<

Wczoraj jadło 16 osób, a gdyby tak przyszli jeszcze ze trzy razy, to też nikt nie wyszedlby głodny :) Wiem, że to moja wina. Sama jadam niewiele, a zawsze narobię się jak koń za pługiem i potem za karę jem mrożone. Tak już mam, nie potrafię gotować w rozsądnych ilościach.
          • ania_m66 Re: Ile jajek? 02.04.13, 13:15
            matylda1001 napisała:

>
            > A to by była rewolucja naukowa! Niestety, cholesterol w nadmiarze jak był szkod
            > liwy, tak jest i chyba zawsze będzie. Z racji wykonywanego zawodu na cholestero
            > lu znam się znacznie lepiej niż na gotowaniu :) i obserwuje skutki jakie czyni
            > w organizmach. Uniewinniono jajko, jako głównego sprawcę, ale to nie to samo. Z
            > resztą zdrowemu człowiekowi, raz na jakiś czas, taka jajeczna orgia nie zaszkod
            > zi, i nie ma sie czego bać. To nie strach ale zdziwienie, że było ich tak dużo.

mit o szkodliwosci cholesterolu w jajkach zostal naprawde juz ze 20 lat temu doszczetnie obalony. na dodatek jajczana lecytyna jest b. zdrowa.
            >
            > > rwniez raczej bardziej martwilabym sie iloscia cukru<
            >
            > Cukru nie używam prawie wcale, wszędzie gdzie się da ładuję fruktozę w rozsądny
            > ch ilościach. Z tłuszczem też nie szaleję.
            przeciez fruktoza jest duzo szkodliwsza od cukru.... a dla cukrzykow wrecz bardzo.
            sluze literatura, ale po niemiecku.
            >
            > > mi na 2 osoby poszlo doklanie 10 jaj lacznie z ciastem.
            > a tak z ciekawosci, jaki pulk jadl te 104 jaja u ciebie?<
            >
            > Wczoraj jadło 16 osób, a gdyby tak przyszli jeszcze ze trzy razy, to też nikt n
            > ie wyszedlby głodny :) Wiem, że to moja wina. Sama jadam niewiele, a zawsze nar
            > obię się jak koń za pługiem i potem za karę jem mrożone. Tak już mam, nie potra
            > fię gotować w rozsądnych ilościach.
            16 osob i 104 jaja na wielkanoc to nie jest jakos strasznie duzo, w szczegolnosci, ze duzo ci zostalo :)
            • matylda1001 Re: Ile jajek? 02.04.13, 14:59
              ania_m66 napisała:

> mit o szkodliwosci cholesterolu w jajkach zostal naprawde juz ze 20 lat temu doszczetnie obalony.<

Cholesterolu w jajkach, ale wcześniej napisałaś tak, jakby wiedza o szkodliwości cholesterolu była mitem. No, nie ważne, w każdym razie ludzie mający wysoki poziom cholesterolu powinni ograniczyć spożycie żółtek. W stosunku do innych pokarmów, w żółtkach jest go najwięcej.

> przeciez fruktoza jest duzo szkodliwsza od cukru.... a dla cukrzykow wrecz bardzo.<

Nieprawda. Fruktoza jest zdrowsza od sacharozy, dla wszystkich, dla cukrzyków też. Problem zaczyna sie wtedy, gdy jest spożywana w dużych ilościach. Fruktoza ma niski indeks glikemiczny i skoro cukrzykowi cukier po niej nie skacze, to wydaje mu sie, że może jeść bezkarnie.
              Ja dla cukrzykow nie gotuję ale wolę fruktozę dlatego, że jest słodsza od sacharozy więc można jej użyć znacznie mniej. To podstawowa zaleta.

> 16 osob i 104 jaja na wielkanoc to nie jest jakos strasznie duzo, w szczegolnosci, ze duzo ci zostalo :)<

Dobre i to :)

• budzik11 Re: Ile jajek? 02.04.13, 11:36
      Kupiłam 40 jajek, zostało 7, więc zjedliśmy 33, ale zakupy robiłam tydzień przed świętami, więc to nie na same święta poszło. Normalnie tyle w 2 tygodnie zjadamy.
      • reniam_123 Re: Ile jajek? 02.04.13, 12:00
        Kupiłam 50 jajek, dziś w lodówce jest 7 szt, było nas 5 osób :))
    • linn_linn Re: Ile jajek? 02.04.13, 11:48
      Radosc dla producentow jajj: wysoki pobyt, wysokie ceny...
      • ania_m66 Re: Ile jajek? 02.04.13, 11:55
        zawsze mi sie wydawalo, ze jajka jednak produkuja kury...

linn_linn napisała:

> Radosc dla producentow jajj: wysoki pobyt, wysokie ceny...
        • matylda1001 Re: Ile jajek? 02.04.13, 12:33
          ania_m66 napisała:

> zawsze mi sie wydawalo, ze jajka jednak produkuja kury...<

Kury... i nawet dwie przechwalały się, ktora z nich produkuje większe. Jedna z duma podkreślała, że znosi jajka w cenie 80gr. Na to druga, która znosiła jajka w cenie 65gr zagdakała, że dla tych marnych 15gr nie będzie sobie doopy nadwyrężać ;)
        • linn_linn Re: Ile jajek? 02.04.13, 13:15
          Kury tylko znosza. Gratis zreszta, wiec co to za produkcja...
          • ania_m66 Re: Ile jajek? 02.04.13, 13:16
            linn_linn napisała:

> Kury tylko znosza. Gratis zreszta, wiec co to za produkcja...

ich organizm te jaja wytwarza o ile mi wiadomo.
    • loola_kr Re: Ile jajek? 02.04.13, 13:17
      Ja miałam w lodówce 20 jajek, mąż dokupił 60, sąsiadka przyniosła 20 (razem piekłysmy), potem mąż dokupił 20, sąsiadka przyniosła jeszcze 30. Zostało 8.
      Ale nie wszystko zjedliśmy sami, bo część wypieków była na prezenty.
      • ania_m66 Re: Ile jajek? 02.04.13, 13:33
        ale fajne zadanie do podrecznika matematyki dla drugiej klasy ;)

loola_kr napisała:

> Ja miałam w lodówce 20 jajek, mąż dokupił 60, sąsiadka przyniosła 20 (razem pie
        > kłysmy), potem mąż dokupił 20, sąsiadka przyniosła jeszcze 30. Zostało 8.
        > Ale nie wszystko zjedliśmy sami, bo część wypieków była na prezenty.
        • matylda1001 Re: Ile jajek? 02.04.13, 15:03
          Wynik - 142 jaja. Czuję się pocieszona :)
          • jagodasoft2 Re: Ile jajek? 02.04.13, 15:15
            Nie jest źle :) Ja miałam 100 i zostało mi 10, ale nie piekłam ciast bo przynieśli goście. Razem na niedzielnym śniadaniu było 13 osób.
            • roseanne Re: Ile jajek? 02.04.13, 15:47
              dla latwiejszego liczenia przelicznik na duze ( bo wypieki byly na przepiorczych)
              4 do sosou chrzanowego
              6 do tortu urodzinowego
              2 do ciasteczek sezamowych
              3 do brownies
              6 do zurku

sniadanie skladkowe dla 6 osob, jajka sniadaniowe z puli skladkowiczow
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka