jan-e-k 15.06.13, 10:26 czym zastąpić cebulę w tatarze? Jestem na nią uczulony, na czosnek I por też :( Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Zuzia Re: tatar bez cebuli IP: *.dynamic.chello.pl 15.06.13, 12:41 Można też doprawić jadem z postów Ani, tyle że może być gorzkawe ze względu na żółć zalewającą Anię. Odpowiedz Link Zgłoś
mona_mayfair Re: tatar bez cebuli 15.06.13, 12:58 Gość portalu: Zuzia napisał(a): > Można też doprawić jadem z postów Ani, tyle że może być gorzkawe ze względu na > żółć zalewającą Anię. Dopiero by się chłop zatruł :DD Odpowiedz Link Zgłoś
enoive Re: tatar bez cebuli 15.06.13, 15:00 Mozesz zrobic tatar ala carpaccio z kaparami, orzeszkami piniowymi, rukola i parmezanem :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miu Re: tatar bez cebuli IP: *.fbx.proxad.net 15.06.13, 17:11 Zalezy Ci na zamienniku cebuli w znaczeniu smaku i konsystencji czy szukasz innych skladnikow do tatara, tak zeby byl smaczny? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janek Re: tatar bez cebuli IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 15.06.13, 19:04 Gość portalu: miu napisał(a): > Zalezy Ci na zamienniku cebuli w znaczeniu smaku i konsystencji czy szukasz inn > ych skladnikow do tatara, tak zeby byl smaczny? Jedno I drugie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miu Re: tatar bez cebuli IP: *.fbx.proxad.net 15.06.13, 23:55 Nie wiem czego uzywasz, ale klasyczne dodatki do tatara procz cebuli to marynowane grzyby, korniszony i kapary (ja tych ostatnich nie lubie w tatarze). Mozesz sprobowac dodac najjasniejsze lodyzki selera naciowego posiekane w bardzo drobna kosteczke, smakowo bedzie bardzo OK + fajnie chrupia. Pamietaj jednak, zeby uzyc tylko najjasniejszych, z samego srodka. Jesli bardzo Ci zalezy na smaku i konsystencji cebuli, mozesz sprobowac poeksperymentowac ze sztucznymi aromatami. Kroisz w bardzo drobna koszteczke cukinie lub bardziej chrupiaca kalarepe i zanurzasz na chwile w roztworze z armatem cebuli lub rozpylasz na kosteczke rozcienczony aromat z atomizera spozywczego (np. do oleju). Z tym, ze aromat tez moze uczulac, wiec kilka pierwszych prob lepiej zrobic na bardzo malej ilosci i sprawdzic. PS. Bardzo podoba mi sie przepis Enoive - mysle, ze bedzie przepyszny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janek Re: tatar bez cebuli IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 16.06.13, 22:18 ciekawe pomysły. dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: tatar bez cebuli 15.06.13, 23:29 > z surowym miesem i jajkami nie ma zartow, w szczegolnosci kiedy za oknem gorac. Może janek nie ma zamiaru jeść tatara za oknem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janek Re: tatar bez cebuli IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 16.06.13, 22:17 anchois? ciekawy pomysł. Spróbuję. Odpowiedz Link Zgłoś
a74-7 Re: tatar bez cebuli 16.06.13, 10:47 trudno zastapic cebule i czosnek w tatarze . Jesli tatar ma miec specyficzny polski smak do miesa dodalabym sol ,pieprz, troche musztardy ,odrobine oleju, ogorek kiszony ( albo z drobno posiekanymi kaparami ) ,zoltko plus kilka kropel maggi ( zrobi smakowy twist.) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janek Re: tatar bez cebuli IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 16.06.13, 22:14 a74-7 napisał: > trudno zastapic cebule i czosnek w tatarze . > Jesli tatar ma miec specyficzny polski smak do miesa dodalabym sol ,pieprz, > troche musztardy ,odrobine oleju, ogorek kiszony ( albo z drobno posiekanymi ka > parami ) ,zoltko plus kilka kropel maggi ( zrobi smakowy twist.) Tak zrobiłem, jednak do tej pory tatar bez cebuli nie miał sensu. Wyszło ok Odpowiedz Link Zgłoś
a74-7 Re: tatar bez cebuli 16.06.13, 23:00 ano nie ma :-) Ale: wiem ze osoby uczulone na swieza cebule np dodajac ja do sledzika - kroja drobno i parza ja na sicie , ponoc po tym zabiegu moga ja spoko jesc bez zadnych sensacji . Zalezy od stopnia nietolerancji chyba . W takiej postaci tez nie mozesz ? Odpowiedz Link Zgłoś