Gość: mira IP: 217.96.29.* 26.03.02, 14:02 Szukam przepisu na zupe z soczewic, taka, jak podaja w warszawskich knajpach "Brama: - z serem feta i oliwa. Naprawde mniam mniam. Jezeli ktos zna przepis, prosze o pomoc! Z gory dzieki i pozdrowienia. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: gosia Re: zupa z zoczewicy IP: *.chello.pl 27.03.02, 16:21 Podaje przepis:szklanka czerwonej soczewicy,cebula,zabek czosnku,2 lyzki oleju,4 szklanki wywaru z warzyw,2 lyzki\lub wiecej \koncentratu pomidorowego,2 łyżeczki kminku,liść laurowy,sól\ja dodaję Wegete\.Cebulę i czosnek posiekać,zeszklić w rondlu na oleju.Dodać pozostale składniki,gotować aż soczewica zmięknie.Jak lubisz możesz doprawić szczyptą chili.Jakchcesz zupę krem to do cebuli i czosnku dodaj 3 ziemniaki i kilka marchewek.Po ugotowaniu zmiksuj dopraw jeszcze gałką,ewentualnie dodaj smietany i natkę.Pozdrawiam i życzę udanej przygody kulinarnej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marios Re: zupa z zoczewicy IP: 195.251.214.* 29.03.02, 15:04 O tej porze roku, czyli podczas postu, jest jedno z najpopulrniejszych dan w Grecji. Skladniki na 4 porcje: szkalnka soczewicy, 2 cebule, czosnek wedlug uznania, sos pomidorowy, ocet winny, oliwa z oliwek, pieprz, sol. Soczewice dwie godziny wczesniej nalezy namoczyc. Potem ja gotujemy. Dodajemy kolejno posiekana cebule, czosnek,jedna czwarta filizanki oliwy, , przyprawy, ocet winny. Na koncu wlewasz sos pomidorowy. To wszystko gotujesz okolo 30 minut. Podaje sie ja oczywiscie goraca z serem feta. Kali oreksi!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bigblue Danie z soczewicy IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 29.03.02, 21:01 Podam przepis na bardzo dobre danie z soczewicy. Jest to sos, który je się z chlebem. Składniki: 1 puszka soczewicy 1 puszka pomidorów bez skóry cebula czosnek 2-3 ząbki ziemniaki liść laurowy olej sól, pieprz 1) Podsmażyć cebulę na oleju, dodać pomidory w puszce (można je wcześniej zmiksować), podsmażyć, dodać wody i dusić. Dodać liść laurowy i obrane ząbki czosnku w całości. 2) Obrać ziemniaki, pokroić w duże kawałki i wrzucić do pomidorów. Dodać sól, pieprz. Gotować tak długo, aż będą miękkie. 3) Odcedzić soczewicę, wrzucić do pomidorów. Gotować kilka minut. Danie powinno mieć dosyć gęstą konsystencję. Podawać z chlebem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dafne Re: zupa z zoczewicy IP: *.dami-rz.pl 29.03.02, 22:30 Ja znam dwa przepisy na zupę z soczewicy. 1. z soczewicy czerwonej Na oliwie podsmażyć cebulkę.Na wrzący rosół (może być z kostki)wrzucić pokrojona marchewkę, soczewicę,liść laurowy i czosnek.Dodać cebulę i przyprawy (kminek,kolendrę,polecam też mało znaną Przyprawę Małgosi firmy Rowita,wspaniała kompozycja) 2. z soczewicy zielonej(wcześniej namoczonej,bo gotuje się dłużej niż czerwona) przyrządza się podobnie jak z czerwonej,ale dodaje więcej cebuli,czosnku i pomija marchewkę.Należy też dodać kaszy jęczmiennej i aromatycznych przypraw z kolendrą , kminkiem na czele.Właściwie to nie jest zupa tylko gęsta potrawa podawana z pomidorami i jogurtem(jedno z najpopularniejszych dań w Syrii - mdshaddara) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ulka We Re: zupa z zoczewicy IP: *.teleki-koll.sulinet.hu 12.04.02, 20:19 Soczewica jest bardzo popularna w kuchnii wegierskiej.Szczególnie chetnie podaje sie z ja na noworoczny obiad/ jako geste danie ugotownane ze skórka cytryny a doprawione ostrym chrzanem/ z pieczonym prosiakiem w celu powiekszenia zasobu potfela!!!!!!!!!!!!!!!!Ma przynosic duzo pieniedzy.Popularna jest tez zupa z soczewicy po wegiersku lencse /czytaj lencze/.Gotuje sie ja tak samo jak grochówke z poprzednim moczeniem jej w wodzie.Pasuje do nie czosnek i czerwona mielona papryka Odpowiedz Link Zgłoś