Dodaj do ulubionych

zupa z zoczewicy

IP: 217.96.29.* 26.03.02, 14:02

Szukam przepisu na zupe z soczewic, taka, jak podaja w warszawskich
knajpach "Brama: - z serem feta i oliwa. Naprawde mniam mniam. Jezeli ktos zna
przepis, prosze o pomoc! Z gory dzieki i pozdrowienia.
Obserwuj wątek
    • Gość: gosia Re: zupa z zoczewicy IP: *.chello.pl 27.03.02, 16:21
      Podaje przepis:szklanka czerwonej soczewicy,cebula,zabek czosnku,2 lyzki
      oleju,4 szklanki wywaru z warzyw,2 lyzki\lub wiecej \koncentratu pomidorowego,2
      łyżeczki kminku,liść laurowy,sól\ja dodaję Wegete\.Cebulę i czosnek
      posiekać,zeszklić w rondlu na oleju.Dodać pozostale składniki,gotować aż
      soczewica zmięknie.Jak lubisz możesz doprawić szczyptą chili.Jakchcesz zupę
      krem to do cebuli i czosnku dodaj 3 ziemniaki i kilka marchewek.Po ugotowaniu
      zmiksuj dopraw jeszcze gałką,ewentualnie dodaj smietany i natkę.Pozdrawiam i
      życzę udanej przygody kulinarnej.
    • Gość: marios Re: zupa z zoczewicy IP: 195.251.214.* 29.03.02, 15:04
      O tej porze roku, czyli podczas postu, jest jedno z najpopulrniejszych dan w
      Grecji. Skladniki na 4 porcje: szkalnka soczewicy, 2 cebule, czosnek wedlug
      uznania, sos pomidorowy, ocet winny, oliwa z oliwek, pieprz, sol. Soczewice
      dwie godziny wczesniej nalezy namoczyc. Potem ja gotujemy. Dodajemy kolejno
      posiekana cebule, czosnek,jedna czwarta filizanki oliwy, , przyprawy, ocet
      winny. Na koncu wlewasz sos pomidorowy. To wszystko gotujesz okolo 30 minut.
      Podaje sie ja oczywiscie goraca z serem feta. Kali oreksi!!!
    • Gość: bigblue Danie z soczewicy IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 29.03.02, 21:01
      Podam przepis na bardzo dobre danie z soczewicy. Jest to sos, który je się z
      chlebem.

Składniki:
      1 puszka soczewicy
      1 puszka pomidorów bez skóry
      cebula
      czosnek 2-3 ząbki
      ziemniaki
      liść laurowy
      olej
      sól, pieprz

1) Podsmażyć cebulę na oleju, dodać pomidory w puszce (można je wcześniej
      zmiksować), podsmażyć, dodać wody i dusić. Dodać liść laurowy i obrane ząbki
      czosnku w całości.
      2) Obrać ziemniaki, pokroić w duże kawałki i wrzucić do pomidorów. Dodać sól,
      pieprz. Gotować tak długo, aż będą miękkie.
      3) Odcedzić soczewicę, wrzucić do pomidorów. Gotować kilka minut.
      Danie powinno mieć dosyć gęstą konsystencję. Podawać z chlebem.
    • Gość: dafne Re: zupa z zoczewicy IP: *.dami-rz.pl 29.03.02, 22:30
      Ja znam dwa przepisy na zupę z soczewicy.

1. z soczewicy czerwonej
      Na oliwie podsmażyć cebulkę.Na wrzący rosół (może być z kostki)wrzucić
      pokrojona marchewkę, soczewicę,liść laurowy i czosnek.Dodać cebulę i przyprawy
      (kminek,kolendrę,polecam też mało znaną Przyprawę Małgosi firmy
      Rowita,wspaniała kompozycja)
      2. z soczewicy zielonej(wcześniej namoczonej,bo gotuje się dłużej niż czerwona)
      przyrządza się podobnie jak z czerwonej,ale dodaje więcej cebuli,czosnku i
      pomija marchewkę.Należy też dodać kaszy jęczmiennej i aromatycznych przypraw z
      kolendrą , kminkiem na czele.Właściwie to nie jest zupa tylko gęsta potrawa
      podawana z pomidorami i jogurtem(jedno z najpopularniejszych dań w Syrii -
      mdshaddara)
      • Gość: Ulka We Re: zupa z zoczewicy IP: *.teleki-koll.sulinet.hu 12.04.02, 20:19
        Soczewica jest bardzo popularna w kuchnii wegierskiej.Szczególnie chetnie
        podaje sie z ja na noworoczny obiad/ jako geste danie ugotownane ze skórka
        cytryny a doprawione ostrym chrzanem/ z pieczonym prosiakiem w celu
        powiekszenia zasobu potfela!!!!!!!!!!!!!!!!Ma przynosic duzo
        pieniedzy.Popularna jest tez zupa z soczewicy po wegiersku lencse /czytaj
        lencze/.Gotuje sie ja tak samo jak grochówke z poprzednim moczeniem jej w
        wodzie.Pasuje do nie czosnek i czerwona mielona papryka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka