Dodaj do ulubionych

piernik staropolski apolki

12.11.13, 12:08
Szukam i oczom nie wierzę, że jeszcze nie ma takiego wątku.
(chyba że wszyscy już wyrobili ciasto i wątek spadł na kolejną stronę ;))
Ponieważ nie mam zapału żeby dogrzebywać się do starych wątków robię wg przepisu z "moich wypieków".
Postaram się w tym tygodniu przygotować ciasto, z jednej albo 1,5 porcji.
U kogo ciasto już czeka w lodówce lub spiżarni? :)
Obserwuj wątek
    • linn_linn Re: piernik staropolski apolki 12.11.13, 12:13
      Widac, ze archiwum otwarto tylko dla trolli i spamerow. Inni z niego i tak nie korzystaja.
      • Gość: gość Re: piernik staropolski apolki IP: *.dip0.t-ipconnect.de 12.11.13, 12:18
        linn_linn napisała:

> Widac, ze archiwum otwarto tylko dla trolli i spamerow. Inni z niego i tak nie
        > korzystaja.

kupuje gotowe!
        • angazetka Re: piernik staropolski apolki 13.11.13, 10:45
          Gotowe archiwum kupujesz?
      • edyta95 Re: piernik staropolski apolki 12.11.13, 17:33
        zrobiony już tydzień temu, porcja podwójna, bo małe pierniczki tez z tego ciasta robię
    • roseanne Re: piernik staropolski apolki 12.11.13, 22:06
      niestety, w wersji bezglutenowej nie wychodzi, wiec u mnie nie ma
    • buka007 Re: piernik staropolski apolki 13.11.13, 12:19
      zapalu starczylo jedynie na zareklamowanie bloga

> Ponieważ nie mam zapału żeby dogrzebywać się do starych wątków robię wg przepis
      > u z "moich wypieków".
      • Gość: genny Re: piernik staropolski apolki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.13, 12:30
        Tego bloga chyba nie potrzeba reklamować ... Chyba nie to było zamiarem dvoicki. Wątek o pierniku apolkowym to już tradycja :)
        • dvoicka Re: piernik staropolski apolki 13.11.13, 23:50
          Przyznaję się do błędu - zbyt pochopnie założyłam, że przywołany przeze mnie blog jest na tyle znany, że reklamowanie na blogu "go nie dotyczy". Faktycznie, nie to mną kierowało. Przepraszam.

Tymczasem przygotowałam ciasto (z kilograma mąki :) musi wystarczyć ;)) i oddałam się nostalgicznej lekturze. chętnych odsyłam do starych wątków:
          z 2003, w którym rodzi się bohater, z 2004, w którym histeria sięga szczytu a użytkownik o nicku "starsza pani" podaje źródło oryginalnego przepisu znanego na tym forum jako "piernik staropolski Apolki" a także z 2009, w którym pojawia się informacja, że piernik upieczony z ciasta wyrobionego 20 grudnia może smakować równie dobrze jak upieczony z wyleżakowanego ciasta :)

tym niemniej, jeśli kogoś bawi wyrabianie ciasta na świąteczny piernik (i ewentualnie pierniczki) w listopadzie, to teraz jest po temu dobry moment :)
          • nobullshit Re: piernik staropolski apolki 14.11.13, 00:48
            dvoicka napisała:
            > tym niemniej, jeśli kogoś bawi wyrabianie ciasta na świąteczny piernik (i ewent
            > ualnie pierniczki) w listopadzie, to teraz jest po temu dobry moment :)

Nie o zabawę chodzi, a o ułatwienie sobie pracy w przedświątecznym zamęcie. Więc chociaż piernik będzie pewnie równie dobry, jeśli zagnieciemy ciasto w Wigilię i upieczemy je natentychmiast, warto skorzystać z możliwości, jakie daje ten - niezawodny - przepis.
            • Gość: miki202 Re: piernik staropolski apolki IP: *.dynamic.chello.pl 14.11.13, 08:42
              A ja, wyobraźcie sobie, mam ciasto prawie cały rok. Mój wnuczek uwielbia te pierniczki, jak mnie odwiedza, piekę mu jedną blachę. Ciasto się kończy - nastawiam nowe. Na święta robię dodatkowo placek z domowym powidłami i pierniczki bardzo ozdobne na choinkę - wgniatam wtedy do ciasta dodatkowo dużo mąki. Do jedzenia się nie nadają, ale trzymają formę. Ciasto nastawiam dobrych parę lat, co z tego, że wątek się powtarza? Oj, ci forumowi śledziennicy... Rok się powtarza, my się powtarzamy. Pozdrawiam przy okazji wszystkie apolki,
              • linn_linn Re: piernik staropolski apolki 14.11.13, 09:38
                Po co mnozyc te same watki? Otwarte archiwum ma sluzyc tylko trollom i spamerow? Mozna wyciagnac np. zeszloroczny watek i kontynuowac. Mniej smieci w archiwum, latwiej szukac, a osoby, ktore tego piernika nie znaja, maja od razu szczegoly.
                • ewkka Re: piernik staropolski apolki 14.11.13, 21:37
                  w większości przypadków te same potrawy przygotowujemy na Wigilię - ot taka tradycja. Dla mnie temat piernika Apolki to tez już tradycja. taki temat jak dla mnie może być każdego roku zakładany.
                  I raczej nie zaśmieci tego forum.
                  • linn_linn Re: piernik staropolski apolki 15.11.13, 08:40
                    Skoro juz odpowiadasz na moj post, to wypadaloby go wczesniej uwaznie przeczytac.
    • mhr2 Re: piernik staropolski apolki 15.11.13, 10:27
      fajnie ze podtrzymujesz tradycje, osobiscie nie robie:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka