Dodaj do ulubionych

czy ktos z hameryki moglby potwiedzic

03.01.14, 19:17
owoce mojego riserczu?
przymierzam sie jutro do bialego chili z kurczaka
tego, albo tego
i ciocia wiki i wujek gugiel podpowiedzialy, ze ser o intrygujacej nazwie monterrey jack to blady serowy glut praktycznie bez smaku.
czyli, ze moge zastapic go serem twardym w typie tania mloda gouda, albo takowaz "mozzarella", tak?
a great northern beans to po prostu taka zwykla biala drobna fasola?
Obserwuj wątek
    • roseanne Re: czy ktos z hameryki moglby potwiedzic 03.01.14, 19:52
      montreal moze byc? :-)
      monteray mozna zastapic np salami, tym takim okraglym
      jest troszke bardziej slony niz mozza, zolta, nie biala
      mozza jest zbyt mdla

troszke jestem do tylu ze smakami polskich serow, krowich nie jadam

fasola- biala zwykla, lub drobniejszy jasiek
      • ania_m66 Re: czy ktos z hameryki moglby potwiedzic 03.01.14, 20:13
        dzieki,
        w takim razie moze zastapie lagodnym tureckim kaszkawalem, bo "salami" w niemczech chyba nie dostane.
        • znana.jako.ggigus kaszkawal to ser bulgarski 06.01.14, 12:14
          w smaku jak ser zolty
        • znana.jako.ggigus ps ser salami to ser wedzony w Niemczech 06.01.14, 13:04
          w kazdym biosklepie przynajmniej trzy rodzaje sa
          • ania_m66 Re: ps ser salami to ser wedzony w Niemczech 06.01.14, 14:37
            chyba troszeczke nie zrozumialas o co chodzi :)
            btw kaszkawal to rowniez ser turecki do dostania w kazdym ichnim sklepie.
            a ser wedzony do bialego chili sie kompletnie nie nadaje. oscypek zreszta tez nie :)

znana.jako.ggigus napisała:

> w kazdym biosklepie przynajmniej trzy rodzaje sa
            • znana.jako.ggigus Re: ps ser salami to ser wedzony w Niemczech 06.01.14, 16:41
              de.wikipedia.org/wiki/Kaschkawal
              jako że kaszkawał pojawił się w tureckich sklepach po rozszerzeniu UE domniemywam,, że turecki kaszkawał ma wiele wspólnego z bułgarskim.
              Podałam ci propozycje na ser wędzony. Z rozumieniem Ciebie ma mój post niewiele wspólnego.
    • jackk3 Re: czy ktos z hameryki moglby potwiedzic 03.01.14, 21:22
      To nie jest serowy glut bez smaku - ten ser ma byc taki lagodny wlasnie (nie mowie o tych kostkach seropodobnych). Ma szerokie zastosowanie m.in. do bardzo ostrych meksykanskich potraw gdzie lagodzi smak. Jesli chodzi o zastepowanie to najlepszy bedzie dobrej jakosci 'mlody bialy cheddar', np. z GB ktorych mnostwo na rynku. Gouda na pewno nie a jeszcze gorzej Mozzarella.
      • ania_m66 Re: czy ktos z hameryki moglby potwiedzic 03.01.14, 22:55
        po dalszym guglowaniu wydaje mi sie, ze najodpowiedniejszy musi byc dunski samsoe.
        nie jest go trudno u mnie dostac i nie jest bardzo drogi.
        bo rowniez polecany münster to chyba raczej cos calkiem innego niz münsterkäse w europie.

jackk3 napisał:

> To nie jest serowy glut bez smaku - ten ser ma byc taki lagodny wlasnie (nie mo
        > wie o tych kostkach seropodobnych). Ma szerokie zastosowanie m.in. do bardzo os
        > trych meksykanskich potraw gdzie lagodzi smak. Jesli chodzi o zastepowanie to n
        > ajlepszy bedzie dobrej jakosci 'mlody bialy cheddar', np. z GB ktorych mnostwo
        > na rynku. Gouda na pewno nie a jeszcze gorzej Mozzarella.
        • jackk3 Re: czy ktos z hameryki moglby potwiedzic 03.01.14, 23:08
          Dunczyka nie jadlem, Munstera oczywiscie tak. W smaku zgoda - podobny. Ale wg mnie duzo b. miekki. Niestety ten 'münsterkäse' u mnie nie wystepuje chyba ze gdzies w niemieckich delikatesach ale jakos nie widzialem.
          • ania_m66 Re: czy ktos z hameryki moglby potwiedzic 03.01.14, 23:21
            opieram sie na informacjach z tej strony
            www.foodsubs.com/Chessoft.html#jack
            bardzo smakowicie wyglada to biale chili, a ze serow uzywanych w prawdziwej kuchni tex mex nigdy nie jadlam nie mam pojecia czym najlepiej zastapic zeby smakowalo jak ma :)
            • jackk3 Re: czy ktos z hameryki moglby potwiedzic 03.01.14, 23:38
              Strona jest dobra I dobrze go opisali. Dla mnie gouda ma 'szlachetniejszy' smak i jest definitywnie mieksza (no ale jest sporo rodzajow goudy). Nie musisz byc na 100% dokladna z tym serem. W koncu to tylko jeden ze skladnikow.
              • ania_m66 jakby kogos interesowalo 09.01.14, 15:15
                to koniec koncow zastapilam niemieckim serem burlander.
                biale chili jest po prostu przepyszne!
                • squirk Re: jakby kogos interesowalo 09.01.14, 15:18
                  ania_m66 napisała:

> biale chili jest po prostu przepyszne!

:-)
                  Z którego przepisu skorzystałaś?
                  • ania_m66 Re: jakby kogos interesowalo 09.01.14, 17:43
                    z tego
                    lilluna.com/chicken-chili-recipe/
                    600g piersi, 3 puszki a 425 bialej drobnej fasoli (firmy bonduelle praktycznie bez plynu).
                    z przypraw jeszcze papryka w proszku i sproszkowana cebula. zabielalam philadelphia i lyzka kopiasta creme fraiche a nie smietanka.
                    kawalkow jalapenio dalam tak z 1/3 sredniego sloika i bez zalewy.
                    gotowalam w sumie krcej, ale stalo 2 razy przykryte na goracej plycie bo wychodzilam z domu i gotowalam kawalkami.
                    do tego upieke dzisiaj wieczorem te muffiny (z rozciapcianymi ziarnami kukurydzy zamiast papryki, bo nie mam :))

squirk napisała:

> ania_m66 napisała:
                    >
                    > > biale chili jest po prostu przepyszne!
                    >
                    > :-)
                    > Z którego przepisu skorzystałaś?
                    >

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka