Dodaj do ulubionych

Kazde warzywo mozna ukisic.

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.04, 22:12
Dlaczego ludzie kisza wiec tylko ogorki i kapuste, ewentualnie buraki, na
zakwas.
Mam fajna ksiazke kucharska sprzed okolo 60 lat i tam jest masa przerzonych
przepisow, miedzy innymi tez na przerzone kiszone warzywa.

Zamierzam w tym roku poprobowac z czyms takim.
A moze ktos z Was ma doswiadczenie w tej materii?
Pamietam, ze ktos z forum kisi fasolke szparagowa...
Ja kiedys, dawno temu dostalam od kolezanki sloiczek ukiszonych warzyw
(marchewka, kalafior, kapusta, fasolak, cebula)
Pyszne to bylo. Gotowa salatka :-)
Obserwuj wątek
    • Gość: becia Re: Kazde warzywo mozna ukisic. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.04, 22:18
      to prawda dosyć kapusty i ogórków, w hiszpani jadlam czosnek i cebule kiszoną
      rewelacja, bardzo proszę o przepis bo sama chętnie bym zakisiła.
      • Gość: Cynamoon Re: Kazde warzywo mozna ukisic. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.04, 22:22
        To ja moge jutro wklepac pare przepisow z tej mojej ksiazki.
        Dzis juz nie mam sily ;-)

Ale moze znajdzie sie ktos , kto kisil "inaczej" ???
        ;-)))
    • Gość: 100 Re: Kazde warzywo mozna ukisic. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.08.04, 22:24
      Zainteresowałaś mnie :)) Chętnie popróbuję z kalafiorem , marchewką i cebulą ,
      ale nie wiem jak . Czy tak samo , jak ze zwykłą kapustą ?
      • Gość: Cynamoon Re: Kazde warzywo mozna ukisic. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.04, 22:29
        Jedne warzywa kisi sie tak jak kapuste, to jest posypujac ja sola i ugniatajac
        a inne tak jak ogorki, zalewajac woda z sola.
        Jutro moge podac przepisiki na: fasolke, selery, cebule, pomidory i grzyby ;-)
    • Gość: becia Re: Kazde warzywo mozna ukisic. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.04, 22:27
      to czekam z niecierpliwością... naprawde cebula była fantastyczna
    • Gość: Marghe_72 Re: Kazde warzywo mozna ukisic. IP: *.aster.pl / *.aster.pl 19.08.04, 22:33

wiadomo,ze mozna kisić cytryny,
      ale znalazłam przepisy
      - na bazylię w soli.. niby nie kiszona, ale tak jakby:)
      - na kiszone oliwki (tylko skąd u nas oliwki swieze?)

idąc tym tropem, to faktycznie wszystko mozna zalać wodą z dodatkiem dodatków:))

ps. zdaje mis ie ze kisze wlasnie bób z fasolą, ale głowy nie dam, bo moze je
      marynuję ..(sprawdze)
    • Gość: figa Re: Kazde warzywo mozna ukisic. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.04, 23:04
      CUKINIA KISZONA
      oprocz malych cienkich cukinek potrzeba:
      - sol 4 dkg na litr wody
      -kilka lisci laurowych , pieprz w ziarnach , ziele ang.
      -lyzeczka nasion gorczycy , czosnek-ilosc w/g uznznia
      -kilka listkow wisni lub czarnej porzeczki
      w/w proporcje na 1 kg cukinii
      zagotowac wode z sola i przyprawami , ostudzic
      sloik natrzec wewnatrz obranym czosnkiem
      cukinie umyc , osuszyc , pokroic na kawalki 3-5 cm
      przekladac w sloiku cukinie z liscmi i czosnkiem
      wlac wystudzona zalewe + przyprawy
      sloik zamknac i trzymac w temp. pokojowej 24 godz.
      potem wyniesc do zimnego pomieszczenia lub na dol lodowki
      czekac 8-10 dni
      juz mozna jesc
      tak zrobiona mozna przechowywac w chlodzie pare miesiecy
      • l3pp4 Re: Kazde warzywo mozna ukisic. 28.08.04, 16:26
        Dzięki figo, właśnie mnie naszło na kiszenie cukinii ;)
        zabiorę się za nią :)
    • anlukas Re: Kazde warzywo mozna ukisic. 20.08.04, 05:30
      kiszona papryka zielona jest dobra ,robi się taksamo jak ogórki.
    • Gość: zorientowana Re: Kazde warzywo mozna ukisic. IP: 213.17.230.* 20.08.04, 08:27
      Kiszenie niemal wszystkiego to tradycja rosyjskiej kuchni. Przejmowała to
      trochę wschodnia Polska. Słyszałam też o kwaszonych jabłkach. Sama miałam przed
      laty pęd na eksperymenty z kwaszeniem kapusty i kiedyś dołożyłam do niej parę
      jabłek. Zachwycające nie były, ale gdyby dobrać jakiś sensowny gatunek byłyby
      do sałatki jak znalazł.
      Kiszenie było świetnym zdrowym sposobem na zachowanie odrobiny witamin.
    • hania55 Re: Kazde warzywo mozna ukisic. 20.08.04, 10:29
      W sklepach ze zdrową żywnością można kupić soki z różnych kiszonych warzyw.
      Wspaniała jest np. mieszanka buraków, kapusty i selera. Nie przepadam za
      selerem, ale kiszony ma bardzo ciekawy smak, tzn. znika z niego irytujący
      gorzko-mdławy posmaczek.
    • Gość: krasnowo Re: Kazde warzywo mozna ukisic. IP: *.sejny.sdi.tpnet.pl 20.08.04, 12:03
      kisiłam cukinię, fasolkę szparagową, paprykę - wszystko była OK, fasolka nie
      bardzo nadawała się do jedzenia od razu, ale pyszna zupa z takiej fasolki !
    • Gość: pliszka Re: Kazde warzywo mozna ukisic. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.08.04, 12:12
      Jadłam w Rosji kiszone pomidory. Spisałam przepisy, ale jak próbowałam je
      zrobić po powrocie do Polski, to nie wyszły takie smaczne. Widocznie nie
      trafiłam na odpowiedni gatunek, w tym roku chce poeksperymentować.
      • eirinn Re: Kazde warzywo mozna ukisic. 20.08.04, 12:49
        Razem z ogórkami, w jednym słoju, zakisiłam paprykę (czerwoną i żółtą).
        Kolorystycznie rewelacja, smakowo takoż. Jest fantastyczna, twarda, smakuje
        prawie tak jak ta marynowana. Zalewa i przyprawy klasyczne do ogórków.
      • Gość: bajeczka04 Re: Kazde warzywo mozna ukisic. IP: *.303.krakow.pl 20.08.04, 13:14
        Czy możesz podać przepisy na kiszone pomidory?
        bajeczka04
        • Gość: Aneta przepisy na kiszone warzywa poproszę IP: 81.15.254.* 20.08.04, 14:00
          To może kto ma jakiś przepis na kiszone warzywa to niech wpisuje, bo ja także
          jestem bardzo zainteresowana i chętnie bym coś takiego na próbę zrobiła. Z góry
          bardzo dziękuję.
        • Gość: pliszka Kiszone pomidory IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.08.04, 18:36
          Przepis od mojej znajomej z Rosji
          na 3 litrowy słoik:
          2 łyzki stołowe soli
          6 łyżek stołowych cukru
          1 łyżeczka (od herbaty) octu
          Słoik umyć, na dno położyć koper, czosnek, listek laurowy, czarny pieprz, liść
          czarnej porzeczki, korzeń chrzanu
          Pomidory ułożyc w słoju. Zagotowa wodę z cukrem i solą, zalać pomidory, dodac
          ocet. Zakrecić słoik, postawić do góry dnem, nakryć np. ręcznikiem. Natępnego
          dnia wynieść w chłodne miejsce(tak jest w przepisie, ale ja myslę, ze musi się
          dłużej kisić, jeden dzień to za mało)
          Najlepsze są dość twarde pomidory, z grubą skórką
    • Gość: MIszka Re: Kazde warzywo mozna ukisic. IP: *.chello.pl 20.08.04, 19:37
      Ja tam kisze kalafiora i marchewke. Kalfior w malych rozyczkach, marchewa w
      slupkach , wszystko zalane solanka i dorzucam ostra papryczke (w wersji dla
      odwaznych)wszystko w jednym sloiku. Mozna jeszcze dolozyc zielona fasolke i
      kawalki glaba z kapusty, tyle ze z fasolka to dluzej trwa wiec fasolke trzeba
      wlozyc na dno i wyjadac najpierw to co z wierzchu :-)
    • Gość: sz oczywiście IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.04, 21:48
      w latach 90 tych jak mozna było już jeździć na zachód,
      byłem w Paryżu,
      od obywatela bliskowschodniej proweniencji
      zakupiłem na wagę z wielkiej kasty
      kiszonych warzyw mieszanych
      na wagę

...w czasach PRL była ksiązka KUCHNIA ARABSKA Katarzyny Pospieszyniej
      z przepisami na kiszenie warzyw rodem z kuch i arabskiej właśnie

potem miałem fazę i kisiłem wszystko .. marchew, kalfiory, cukinię, paprykę,
      mieszanki - to się zawsze udawało ....
    • adzi210 Re: Kazde warzywo mozna ukisic. 21.08.04, 00:27
      Witam
      Ktos narobil smaku na kiszenie i na tym sie skonczylo a gdzie te przepisy
      konkretne- jakies kalafiorki, marcheweczki itp.Prosze podajcie jeszcze pare
      przepisow.....
      Adzi
      • Gość: Cynamoon Re: Kazde warzywo mozna ukisic. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.04, 00:30
        Obiecalam dzis (tzn. wlasciwie wczoraj bo juz po polnocy ;-), ale nie dam juz
        rady.
        Rano wstukam przepisy.
      • Gość: 100 Re: Kazde warzywo mozna ukisic. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.08.04, 00:31
        Napiszcie też skąd bierzecie liście wiśni i czarnej porzeczki do kiszenia .
        • emka_1 Re: Kazde warzywo mozna ukisic. 21.08.04, 00:41
          z wiśni co rośnie w ogrodzie
          • adzi210 Re: Kazde warzywo mozna ukisic. 21.08.04, 00:54
            a wlasnie czym mozna zastapic te liscie bo ja nie jestem w stanie ich zdobyc?
            Adzi
            • emka_1 Re: Kazde warzywo mozna ukisic. 21.08.04, 00:59
              mogą być porzeczki czarnej, dębu albo chrzanu.
            • Gość: kurgan Re: Kazde warzywo mozna ukisic. IP: *.kon.tvknet.pl / *.tvknet.pl 22.08.04, 12:04
              Adzi - podpowiadam:chodzi o garbniki zawarte w tych różnych zielskach.Jeśli
              mieszkasz w cieplejszym nieco kraju(nie Islandia :))to dodawaj liście
              winogron,działają identycznie.I po kłopocie.
          • Gość: 100 Re: Kazde warzywo mozna ukisic. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.08.04, 00:59
            Tyle to i ja wiem:)) Ale mieszkam w mieście , a tu raczej trudno o wiśniowe
            liście .
            • Gość: Nobullshit Re: Kazde warzywo mozna ukisic. IP: *.spray.net.pl / *.spray.net.pl 21.08.04, 01:17
              A są w tym mieście ogródki działkowe?
              Chyba ładnie poproszony działkowicz odżałowałby parę listków. :)
              • adzi210 Re: Kazde warzywo mozna ukisic. 21.08.04, 01:38
                Ja niestety nie mieszkam w Polsce i nie ma tutaj ogrodkow dzialkowych,dlatego
                pytalam czym mozna zastapic liscie czarnej porzeczki i wisni.Moge zdobyc
                liscie debu.
                Adzi
            • emka_1 Re: Kazde warzywo mozna ukisic. 21.08.04, 13:10
              też mieszkam w mieście:) fakt, wiśnie mam swoje z ogródka, chrzan rośnie w
              doniczce, ale liście chrzanu na ogół na targu można kupić razem z korzeniem.
              poza tym wystarczy wycieczka pod miasto - chrzan rosnie na wolności. dęby też.
        • Gość: Maduniaa Re: Kazde warzywo mozna ukisic. IP: *.netia.piekary.net 21.08.04, 08:30
          Ja widzialam wczoraj w sklepie takie zestawy do kiszenia: koper, chrzan,
          czosnek i do tego jakis lisc.
          • Gość: Cynamoon Re: Przepisy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.04, 10:42
            Kiszona fasolka szparagowa.

Fasolke umyc, odciac konce, ulozyc w sloju przesypujac kazda warstwe sola.Na 1
            kg fasolki potrzeba 3 dkg soli. Ugniesc, polozyc na wierzchu krazek drewniany,
            obciazyc kamieniem. Naprzod trzymac przez 3 dni w kuchni, nastepnie wyniesc w
            chlodne miejsce. Starannie czyscic brzegi naczynia, zbierac korzuchy plesni.
            Poniewaz fasolka nasolona twardnieje i gotuje sie dlugo, zaleca sie sparzyc ja
            i krotko zagotowac przed nasoleniem. Kiszona fasolke mozna tez gotowac jak
            jarzyne,ma mily smak kwaskowaty.

Cebula kiszona
            Obrac jedrne zdrowe cebule, oczyscic z lupin, wlozyc ciasno do garnka i zalac
            roztworem soli i obciazyc.

Selery kiszone
            Kraje sie je w talarki, nastepnie w paski i postepuje dalej jak z kapusta.

Kiszone pomidory
            Do kiszenia nadaja sie tylko zdrowe i jedrne owoce. Przemywa sie je obsusz,
            nakluwa spiczastym drewienkiem, uklada w sloju, dodaje lisci i zaprawy jak do
            ogorkowzalewa 4-5 % roztworem soli. Plyn winien nakrywac owoce. Mozna dodad tez
            cebuli i papryki. Mozna tez uzywca zielonych pomidorow, ale tylko tych
            jasnozielonych lub zielono zoltawych. Unikac trawisto zileonych ktore sa
            gorzkawe.

Grzyby kiszone
            1 sposob:
            Zdrowe, swieze, nierobaczywe umyc osuszyc, ukladac warstwami w sloju
            przesypujac sola, nakryc sciereczka, obciazyc denkiem i kamieniem.

2 sposob:
            Grzyby gotowac przez godzine, nastepnie przelozyc do zimnej wody na kilka
            godzin. Nastepnie odsaczyc, ulozyc w sloju lub beczulce, posolic- na 10kg
            grzybow bierze sie kilogram soli. Nasolone grzyby nakryc sciereczka, obciazyc.
            Trzymac w chlodnym miejscu. Moga stac cala zime. przed uzyciem nalezy je
            wyplukac z soli, pokrajac w paski, zaparwic octem lub oliwa i/lub posiekana
            cebula.

Ufff...
            Ksiazka kucharska z ktorej to bralam ma 60 lat i dziwna skladnie jezykowa.
            Wiekszosc zachowalam :-) ale do wielu konstrukcji nie mailam juz cierpliwosci.

Wczesniej ejst jeszcze wstep o tym, czy rozni sie kiszenie od solenia i na czym
            polega ten proces od starony chemicznej ;-)))
            Jest takze napsiane, ze z wyjatkiem salaty i szpianku wszystkie jarzytny da sie
            zakisic.
            Sol w kiszeniu powinno uzywac sie w ilosci 1 do 1.5% w stosunku do wagi warzyw.
            Np. 10-15 dkg soli na 10kg warzyw. To w przypadku kapusty i tych warzyw, ktore
            kisi sie zasypujac sola, a nie jej wodnym roztworem.
            Fachowy zalecaja tez dodanie do kapusty kilku lyzek kwasnego mleka oraz troche
            cukru- na 1kg kapusty 1 dkg.
            Dodam jeszcze na marginesie, ze sok z kiszenie kapusty nazywa sie przeuroczo-
            "slona ropa" :-)))

W przypadku kiszenia za pomoca zalewania roztworem soli proporcje sa takie:
            na 1 litr wody 5 dkg soli, a gdy chcemy warzywa przechowywyac dluzej- 6-7 dkg.

Autor ksiazki kucharskiej proponuje tez kiszenie czerwonej kapusty
            oraz do kiszenie wszystkiego dodawac rozmaitych ziol, lisci, przypraw.

Ja zamierzam przedewszystkiem zrobic kiszone mieszanki wielo warzyne.

• Gość: Cynamoon Re: Te wszystkie liscie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.04, 13:21
              ... to czesto babcie na bazarach sprzedaja.
              A teraz w sezonie to juz napewno!
              • Gość: kurgan Re: Te wszystkie liscie... IP: *.kon.tvknet.pl / *.tvknet.pl 22.08.04, 11:49
                WARZYWA KISZONE "NIEBANALNE"

"Weź: 4 marchewki, 3 pietruszki, 1 dużego pora, 1 średniego selera, pół główki
                kapusty, 1 małego kalafiora, 4 cebule, 4 buraczki, główkę czosnku, kilka
                ogórków (niekoniecznie), koper,, liście wiśniowe lub dębowe, wodę i sól.
                Oczyść warzywa. Marchewkę i pietruszkę pokrój w cienkie talarki, cebulę i pora
                w nieco grubsze. Kalafiora podziel na malutkie różyczki, a kapustę grubo
                poszatkuj. Resztę warzyw pokrój cienko wg. własnej fantazji. W dużym szklanym
                słoju lub garnku glinianym układaj warzywa warstwami, przekładając koprem i
                liśćmi. Całość lekko ugnieć. Zagotuj wodę z solą w proporcji: 1 łyżka stołowa
                soli na 1 l wody. Zalej warzywa ostudzoną solonką. Przykryj spodeczkiem i
                przyciśnij np. czystym kamieniem. Trzymaj kiszonkę w temp. pokojowej przez 6-7
                dni. Po tym czasie przełóż warzywa do słoików, a pozostały sok przelej do
                butelek. Przechowuj w lodówce.
                Jeśli należysz do ludzi lubiących od czasu do czasu "przesadzać", to soczek z
                kiszonki będzie na to "przesadzanie" znakomitym lekiem.
                Zdrówka."
                Ten przepis znalazłem w sieci.Pewnie spróbuję.Smocznego !

• Gość: Aneta Re: Przepisy? IP: 81.15.254.* 23.08.04, 16:22
              A czy ktoś może mi podać przepis na jakiś kalafior kiszony albo kalafior z
              marchewką przykładowo ale taki przepis do słoików na zimę, nie na teraz do
              glinianego garnca czy coś w tym rodzaju.
              • Gość: Cynamoon Re: Przepisy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.04, 21:49
                Mysle, ze wystarczy zalac kalafior i marchewke i ew. jakies liscie czy
                przyprawy, woda z sola tak jak na ogorki (lyzka soli na litr wody).
                Ja tak wlasnie bede robic.
                Wydaje mi sie tez, ze warzywa typu marchewka i fasolka nalezy przedtem
                zblanszowac.
                • Gość: figa Re: Przepisy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.04, 22:19
                  www.kuchnia.com.pl/DiD/marynakisz.html

oraz SZASZLYKI WARZYWNE
                  1 kalafior, 2 peczki rzodkiewek,2 cukinie, papryka czerwona i zolta
                  kilka malych cebylek, korzen chrzanu,5 zabkow czosnku,
                  kilka lisci wisni, kilka ziaren ziela ang.,
                  1-2 lyzki soli na 1 litr wody
                  warzywa umyc , rozdrobnic , pokroic
                  chrzan i czosnek obrac , podzielic
                  warzywa na przemian nadziewac na patyczki do szaszlykow
                  sloj wyparzyc , wylozyc liscmi wisnii
                  zagotowac wode z sola i zielem- ostudzic
                  wlozyc szaszlyki , chrzan , czosnek
                  wlac zalewe , sloj odstawic w cieple miejsce
                  po 3-5 dniach szaszlyki sa ukiszone
                  jesli maja stac dluzej pozostaje pasteryzacja
                  20 minut w 90 st.C
                  • Gość: Cynamoon Re: Zrobilam! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.04, 11:59
                    No i zrobilam wczoraj, po raz pierwszy, na probe.
                    Malenkie patisonki w calosci, plasterki malej cukinii, cwiartki ogorka, paski
                    czerwonej papryki, slupki marchewki, fasolke szparagowa, krazki cebuli
                    cukrowej, rozyczki brokula i kalafiora i oczywsicie czosnek. Poukladalam w
                    slojach (na razie 3 tylko: 2l, 1l i 300ml)
                    Zalalam to goraca woda z sola.
                    I az mnie skreca, ze jeszcze nie jestem posiadaczka cyfrowki, bo to jest tak
                    piekne, ze chetnie bym Wam pokazala!

Nie mialam w domu zadnych dodatkow typu ziarna kolendry czy gorczycy oraz lisci
                    i korzenia chrzanu, jakich sie dodaje do ogorkow, wiec oprocz wody z sola i
                    czosnku nic nie dodalam.
                    Wyjatek stanowi najmiejszy sloiczek, do krorego wrzucilam jeszcze odrobine
                    wlasnorecznie ususzonego estragonu i szczypte galki muszkatolowej (ciekawe, jak
                    wyjdzie kiszenie z galka...???)
                    acha, marchewke, fasolke, kalafior i brokul odrobine zblanszowalam przedtem.
                    O rezultacie poinformuje za kilka dni. Juz nie moge sie doczekac!

Btw, moje ciotka zrobila cos podobnego w slodkawej korzennej zalewie octowo-
                    olejowej. Zjadlam caly sloik na raz na sucho- przepyszne bylo! Takie tez zrobie!
                    • Gość: Aneta Re: Zrobilam! IP: 81.15.254.* 26.08.04, 14:23
                      Ale mi narobiłaś smaku:)Ile dawałaś soli na litr wody? A potem to jeszcze
                      pasteryzowałaś? Masz może przepis na paprykę kiszoną, bo zbliża się sezon
                      przetworów z papryki i mam ochotę zrobić kiszoną. Czy to też robi się tak jak
                      ogórki?
                      • marghe_72 Re: Zrobilam! 26.08.04, 14:57
                        zamierzam ukisic cukinie, pomidory i buraki.
                        hmm.
                        m.
                        • Gość: Cynamoon Re: Zrobilam! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.04, 21:58
                          Aneta, soli ponoc daje sie lyzke raczej plaska ale niez a plaska na litr wody.
                          Ja tak zrobilam o jak sprobowalam, to wydalo mi sie za slone i troche
                          rozcienczylam. Moze to dlatego, ze ja wogole malo sole i zawsze wszytsko dla
                          mnie jest za slone...
                          Z sola trzeba indywidualnie, ale podobno ta lyzka na litr to standard.
                          Pasteryzowc nie trzeba a nawet nie mozna, gdyz zatrzymaloby to proces kiszenia.
                          Mozna zapasteryzowac wtedy, ja jest juz ukiszone, zeby ewentualnie nie ukisilo
                          sie jeszcze bardziej.
                          Przepisu na papryke nie mam. Dodalam jej troche do tej mieszanki i zobaczymy.
                          Zawsze mozesz zrobic na probe maly sloiczek.
                          Chociaz z przetworow paprykowych wydaje mi sie ze najlepsza jest w zalewie
                          octowo- oliwnej.

Marghe, na raz chcesz je zakisic? To znaczy w jednym sloiku?
                          Bo ja myslalam o dodaniu burakow, ale tym razem stchorzylam ;-)
                          A do pomidorow takze sie przymierzam. Ale samych, bez dodatkow.
                          Myslam te o dodaniu baklazana, ale w koncu nie dodalam go. Nie mam pojecia jak
                          w kiszeniu zachowlala sie jego specyficzna goryczka...
                          • Gość: Cynamoon Re: Sprobowalam i... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.04, 14:51
                            ...nie jest to zadna rewelacja ;-(
                            Nie jest zle ale wyjatkowo smaczne tez nie.
                            Ciesze sie, ze zaspokoilam moja ciekawosc, ale to nie to.
                            Moze kiedys ukisze sama cebule tylko.
                            W sumie z tej mojej mieszanki najlepiej wypadla cebula, brokuly i male
                            patisonki. Uszly tez kalafiory i cukinia.
                            Ale marchewka jest zdecydowanie ble... i fasolka tez niezbyt.

Teraz w wolnej chwili zrobie mieszanke w zalewie korzennej octowo-olejowej, bo
                            jadlam takie i wiem, ze sa pyszne.
                            Dzis w takiej zalewie zrobilam baklazany. Wygladaja super ;-)))
                            • Gość: marghe_72 Re: Sprobowalam i... IP: *.acn.waw.pl 29.08.04, 10:34
                              a to nie trzeba poczekac aż naprawde sie toto ukisi?
                              m.
                              • Gość: Cynamoon Re: Sprobowalam i... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.04, 10:39
                                Faktycznie, w tej chwili jest to to raczej malosolne ;-)
                                No nie jest zle w smaku...
                                Ale jakos bez rewelacji...

Pewnie dlatego ludzie kisza tylko ogorki i kapuste ;-)
                                • Gość: marghe_72 Re: Sprobowalam i... IP: *.acn.waw.pl 29.08.04, 10:39
                                  no nic, ja dzis mama zamiar zamordować buraki.. bo jak do tej pory czasu nie
                                  miałam..
                                  • Gość: Cynamoon Re: Sprobowalam i... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.04, 10:50
                                    Marghe, a chcesz je w sloikach tak na zime ukisic?
                                    Bo ja kisze buraki na okraglo, ale dla zakwasu, w wielkim glinianym garze.
                                    One kiszone sa same w sobie smaczne, tylko twarde dosyc.
                                    Ale moze w sloikach zmiekna ;-)
                                    • Gość: marghe_72 Re: Sprobowalam i... IP: *.acn.waw.pl 29.08.04, 10:54
                                      Tak, na zimę.
                                      I nie wiem jak sie do nich zabrać/ Pokroić w plastry, w cząstki?
                                      Pomozesz?
                                      M.
                                      • Gość: Cynamoon Re: Sprobowalam i... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.04, 12:47
                                        Hmmm... Nie mam doswiadczenia w kiszeniu burakow na zime...
                                        Moja mama robi buraki na zime ale w zalewie octowej, specjalnie kupuje
                                        malutkie, wielkosci duzej sliwki i robi w calosci.
                                        Wydaje mi sie, ze kiszone tez bylyby fajne w calosci, pod warunkiem, ze male.
                                        Jak nie masz malych, to chyba w cwiartki, przynajmniej ja bym tak pokroila.
                                        Ale moze zrob na probe i w plastrach i w czastkach?
                                      • Gość: figa Re: Sprobowalam i... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.04, 13:06
                                        Nieproszona , ale podpowiem:

1kg drobnych buraczkow( wybierac miekkie)
                                        1 lyzka zytniej maki
                                        3 zabki czosnku
                                        3 dkg soli
                                        1/2 lyzeczki cukru

Make rozprowadzic 3 lyzkami letniej przeg. wody
                                        Czosnek obrac , drobno posiekac , dodac do roztartej maki
                                        pozostawic w przykrytym kubeczku w cieple na 48g
                                        buraczki wymyc szczotka, wlozyc do wrzacej wody
                                        gotowac pod przykryciem ok.30 min
                                        odcedzic , ostudzic , obrac, wlozyc do sloja lub kamionki
                                        make (te sprzed 48 godz.) wymieszac z chlodna ,przegotowana woda-4 szklanki
                                        dodac sol i cukier
                                        plynem zalac buraczki, przykryc plotnem lub gaza
                                        po 3-4 dniach mozna wykorzystac plyn do zakwaszenia barszczu a buraczki
                                        zjesc jako salatke lub jarzynke
                                        Kwaszone buraczki zamkniete w wekach zalane plynem z kwaszenia mozna
                                        pasteryzowac 20 min w temp.90 st.C
                                        Przepis z ksiazki "Warzywa w kuchni i spizarni" autor Z.Zawistowska
                                        Ja nie robilam takich buraczkow , ale jesli zrobisz to w odpowiednim czasie
                                        poprosze o opinie- a dzis pozdrawiam!
                                        • Gość: marghe_72 Re: Sprobowalam i... IP: *.acn.waw.pl 29.08.04, 13:09
                                          Figa, daj mordki:)
                                          Własnie mioałam pytac czy mam te buraki gotowac czy surowe zalewac:)
                                          Dziekuję.
                                          m.
                                          • Gość: figa Re: Sprobowalam i... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.04, 13:10
                                            .......daje!
                                            • Gość: mm.us kiszone warzywa IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 30.08.04, 08:43
                                              Kiedys jadlam zrobiona przez znajomych Bulgarow kiszona mieszanke warzywna.
                                              Zalewe robia podobna do polskiej zalewy ogorkowej (tylko ze byla bardziej
                                              slona) i w ten sposob kisza razem w jednym sloiku, marchew, kalafior,cebule,
                                              czosnek,dynia, papryka czerwona i zielona. Bylo to pyszne ! Niestety nie
                                              zapisalam przepisu ale lubie experymentowac to moze zrobie w tym roku na probe 1
                                              sloik.
                                              Moze gdzies on-line mozna znalezsc przepisy z Bulgarskiej kuchni - jak znajde
                                              chwile czasu to sprawdze.

Pozdrawiam
    • oriole86 Re: Kazde warzywo mozna ukisic. 27.10.15, 14:57
      Dzisiaj jadłam kiszone jabłka w kapuście. Pycha! Mamy też kiszone pomidory koktajlowe, papryki i cukinie. Do tego w słoiku, zrobione 2 tygodnie temu. Wszystko pycha! Teraz szukam co by tutaj jeszcze ukisić.

Pomidory koktajlowe w ilości około wiadro produkcji własnej, niepryskanej były zalane zalewą jak na ogórki. Część warzyw jest wymieszana w sposób dowolny. Super, polecam
    • lenamagda11 Re: Kazde warzywo mozna ukisic. 10.11.21, 14:18
      Ale bym zjadła marynowany kalafior - mniam!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka