23.08.04, 10:20
Nie mam pojecia, jakby je nazwac po polsku - 'sosy' troche bez sensu, bo zbyt
wieloznaczne, niech wiec zostana 'dipy'.

Moje ulubione to curry z dzemem mirabelkowym albo morelowym; szczypiorkowy z
odrobina skorki cytrynowej i niesmiertelny miodowo-musztardowy; jako bazy
uzywam mieszanki 'bielucha' i odcedzonego jogurtu.

A Wy?

z..
Obserwuj wątek
    • Gość: johanna Re: Dipy IP: 5.5R5D* / *.amgen.com 23.08.04, 11:36
      Ja mam 3 ulubione (tylko czy kwalifikuja jako dipy?) guacamole, salsa z
      zielonych pomidorow i dip baklazanowy
      • ziemiomorze Re: Dipy 23.08.04, 12:30
        Opowiedz o tej salsie z zielnonych pomidorow :-)
        Pliiiz
        z.
        • jottka istnieje 23.08.04, 12:32
          polskie określenie 'maczanka', tyle że ono się pojawiło gdzieś w latach 80tych,
          a potem - na fali ogólnego urzeczenia angielszczyzną - zeszło sobie po cichutku

ale adekwatne i lepsze od 'dipa'
          • Gość: Cynamoon Re: istnieje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.04, 12:41
            mnie sie to kojarzy z "macanka" ;-)))
          • ziemiomorze Re: istnieje 23.08.04, 12:49
            Nie wydaje mi sie - za bardzo sie kojarzy maczanka z maczanka krakowska a w necie znalazlam tez wloscianska.

Rozumiem uprzedzenie do atakujacej zewszad angielszczyzny, ale czasem po prostu
            nie da sie inaczej - zreszta okreslenie 'dip' jest zabawne (w sensie
            dzwiekowym - wesole takie :-)
            z.
            • jottka Re: istnieje 23.08.04, 12:58
              słowo się pojawiło w pewnej książce miry michałowskiej z połowy lat 80tych
              (choć nie wiem, czy ona je stworzyła), a potem widywałam je sporadycznie tu i
              ówdzie, póki nie wyparł go dip

a maczanka krakowska, acz niewątpliwie starsza, jest rozróżnialna dzięki swemu
              epitetowi:), natomiast sama 'maczanka' pod względem językowym dobrze oddaje
              charakter dodatku do potraw
        • Gość: katka Re: Dipy IP: *.gjpoland.com.pl / *.gjpoland.com.pl 23.08.04, 12:49
          też mnie to zaintrygowało...
        • Gość: johanna Re: Dipy IP: 5.5R5D* / *.amgen.com 23.08.04, 12:56
          Mysl zielono i pikatnie: zielone pomidory, ziola, kalarepka, papryka, czasami
          zielone jablka...Kroje zielone pomidory w gruba kostke (lubie pomidory
          jasnozielone, jeszcze twarde i kwasne), do tego dorzucam grubo pokrojona biala
          cebule, czosnek, duza garsc swiezej kolendry(lub pietruszki, ale tej z plaskimi
          listkami), no i drobno posiekane zielone papryczki jalopenos (wlasciwie kazda
          b. ostra papryczka jest dobra. Ilosc--wg uznania), sol, pieprz, odrobina cukru
          (ale tylko odrobina!) i sok z limonki (moze tez byc bialy ocet winny, ale wtedy
          salsa jest mniej delikatna). Mozna tez dodac zielonego sosu tabasco. Czasami
          dodaje kalarepke lub zielona papryke opalona na gazie, obrana ze skory i
          posiekana. Dodaje tez czasami zielone jablka lub avocado. Odstawiam na pol
          godziny, zeby salsa puscila sok. Jesli dip jest zbyt gesty to mozna dolac
          odrobine wody. Podaje z wlasnorecznie robionymi tortillami. Podawalam tez z
          chlebkami pita.
    • marghe_72 Re: Dipy 23.08.04, 18:30
      i jeszcze:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=13913763&a=13925365
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=11457234&a=11457234m.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka