Gość: Mona IP: *.gjpoland.com.pl / *.gjpoland.com.pl 23.08.04, 13:49 Od niedawna mieszkam sama i zaczynam dopiero swoją przygodę w kuchni, czy moglibyście mi polecić jakieś pisma na które warto wydać kilka złotych? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ziemiomorze Re: Czasopisma kulinarne 23.08.04, 13:57 Jesli znasz angielski, szukaj w sieci - jest o wiele wiecej inspiracji. (Chociaz jest jeden wyjatek - znakomite ksiazeczki 'women weekly' - seria kilkudziesieciu tematycznych broszur po 20 zeta w American Bookshop - chociaz sa w sieci, to i tak je kolekcjonuje). z. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zadumana Re: Czasopisma kulinarne IP: 213.17.230.* 23.08.04, 14:23 Wydaje mi się, że chyba internet jest najlepszą możliwością. Dla tylko polskojęzycznych choćby to forum. Z drugiej strony nic jednak nie zastąpi słowa pisanego na papierze i przyjemności obejrzenia czegoś siedząc w fotelu. A może raczej skompletuj sobie parę książek, bo te pewnie będą na dłużej, a czasopisma wyrzucisz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mona Re: Czasopisma kulinarne IP: *.gjpoland.com.pl / *.gjpoland.com.pl 23.08.04, 14:36 dzięki, z angielskim u mnie raczej średnio :) z internetu oczywiście ściągam różne rzeczy i nawet udało mi się w ten sposób zdobyć kilka naprawdę rewelacyjnych przepisów i mam w "ulubionych" kilka kulinarnych stronek www. Ale jestem w dużej mierze wzrokowcem i lubię sobie pooglądać jak dana potrawa wygląda, czasopisma preferuję więc głównie ze względu na zdjęcia (szkoda że zapachu nie da się przekazać w ten sposób). Problem w tym że jest ich na rynku cała masa a pewnie sa "lepsze" i "gorsze", nie zawsze mam czas żeby stanąć w sklepie i przeglądać dokładnie wszyskie po kolei Odpowiedz Link Zgłoś
ziemiomorze Re: Czasopisma kulinarne 23.08.04, 14:51 W czasach przed internetem kupowalam 'Kuchnie' - utrzymuje staly poziom i merytoryczny, i graficzny. Ale naprawde polecam strony angielskojezyczne (znakomita okazja, zeby przewietrzyc jezyk - on-line sa tez slowniki); jesli zalezy Ci na zdjeciach, sa np u boskiej Delii: www.deliaonline.com/ (A - w tych wydawnictwach, o ktorych pisalam, sa nie tylko piekne zdjecia, ale i slowniczek, w ktorym sa wyjasnione rozne pojecia, trudno przetlumaczalne kulturowo). zet Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Czasopisma kulinarne 23.08.04, 14:51 Tym bardziej, ze czasem forma przerasta tresc: potrawy sfotografowane sa tak, jak nigdy nie zaprezentuja sie po ich wykonaniu. Czesto powoduje to zbedna frustracje. Moim zdaniem, w necie mozna znalezc o wiele wiecej. To prawda, ze trzeba na to wiele czasu, ale znajduje sie o wiele wiecej. Oczywiscie znajomosc jezykow pomaga, a czesto jest niezbedna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marghe_72 Re: Czasopisma kulinarne IP: *.acn.waw.pl 23.08.04, 14:53 zgadzam sie:) aczkolwiek czasami kupuję Sól i Pieprz, Moje gotowanie a ostatnio pomalutku wracam do Kuchni. m. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Czasopisma kulinarne 23.08.04, 15:09 Ja ostatnio podziwiam wyroby cukiernicze i lodziarskie / unikam kalorii, wiec wersja netowa bardzo mi odpowiada /. Kilka przykladow: kwiaty z gruszek www.ilgelatiereitaliano.it/scheda.asp?IdArticolo=446paw www.ilgelatiereitaliano.it/scheda.asp?IdArticolo=207 kwiat zimowy www.ilgelatiereitaliano.it/scheda.asp?IdArticolo=97 A moze cos z tortow? New Sacher www.ilpasticciereitaliano.it/scheda.asp?IdArticolo=107Enigma www.ilpasticciereitaliano.it/scheda.asp?IdArticolo=235 Amore amaro www.ilpasticciereitaliano.it/scheda.asp?IdArticolo=75 Od takich stron trzeba mnie odciagac sila. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zadumana Re: Czasopisma kulinarne IP: 213.17.230.* 23.08.04, 15:00 Swoją drogą skoro znasz choć trochę jakiegoś języka, to masz świetną okazję, żeby go poznać więcej. Na tekstach z interesującym tematem człowiek szybciej przyswaja. Na początku trzeba więcej szukać w słownikach, ale potem jest z góry. W internecie masz przecież dobre wsparcie słownikowe, więc nie musisz nawet szeleścić papierem. Smacznego czytania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mona Re: Czasopisma kulinarne IP: *.gjpoland.com.pl / *.gjpoland.com.pl 23.08.04, 15:08 Wielkie dzięki za wszystkie rady, dziś kupię sobie "Kuchnię", a z internetowych przepisów jak najbardziej nadal będę korzystać. Mam to szczęście że mieszkam sama i jak mi coś nie wyjdzie to tylko ja o tym wiem :) a znajomym serwuję sprawdzone wcześniej przepisy :) Dzięki i pozdrawiam cieplutko Odpowiedz Link Zgłoś
brunosch Re: Czasopisma kulinarne 26.08.04, 10:57 Mona, przejdź się raczej po antykwariatach czy targach ze szpargałami i poszukaj roczników KUCHNI wydawanych przez Prószyńskich (tzw. stara Kuchnia) Tam jest dział pt. Kuchnia domowa - takie ABC dla początkujących, ale z ciekawymi potrawami. Odpowiedz Link Zgłoś