Gość: Sqka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.04, 15:15 Nie mogę wymyślić, jakie by to mogło być. Może już jest? Może mazurek jest typowo polski? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ziemiomorze Re: Czy Polacy mają narodowe ciasto? 25.08.04, 15:16 O matko bosko. Makowiec - wymyslony bodaj przez ktoregos z Bliklow, ktory z dziecinstwa zapamietal, ze w ciescie z makiem najlepszy jest mak. z. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cynamoon Re: Czy Polacy mają narodowe ciasto? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.04, 15:18 mnie sie kojarzy drozdzowe... Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Czy Polacy mają narodowe ciasto? 25.08.04, 15:19 na ciastach sie nie znam,a le jakoś swojsko brzmią mi baby piaskowe:) m. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cynamoon Re: Czy Polacy mają narodowe ciasto? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.04, 15:19 albo moze sernik, bo to kraj twarogu :-) Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: A szarlotka??? mniam.... z cynamoonem... 25.08.04, 15:20 nie , szarklotka nie:) Charlotte z francuskiego Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: A szarlotka??? mniam.... z cynamoonem... 25.08.04, 15:23 Tyle, ze charlotte i szarlotka to cos zupelnie innego. Odpowiedz Link Zgłoś
marghot Re: Czy Polacy mają narodowe ciasto? 25.08.04, 15:21 Ja stawiam na mazurek, baby drozdzowe i nie tylko, pierniki, makowiec Odpowiedz Link Zgłoś
ziemiomorze Re: Czy Polacy mają narodowe ciasto? 25.08.04, 15:23 Pierniki dobrze znane sa w Niemczech, w Anglii tez - jako, o ile sie nie myle 'ground mixed spices cake'; jedyna roznica to ta, ze w oryginalnych przepisach polskich do piernikow czesto uzywa sie razowej maki. z. Odpowiedz Link Zgłoś
marghot Re: Czy Polacy mają narodowe ciasto? 25.08.04, 15:26 Masz rację, w końcu wiele ciast i potraw występuje w licznych mutacjach na całym świecie. Odpowiedz Link Zgłoś
ziemiomorze Re: Czy Polacy mają narodowe ciasto? 25.08.04, 15:22 Mazurek niby tez, ale to przeciez nie rodzaj ciasta (bo w mazurek mozna zamienic kazde). Pomyslalam o plesniaku jeszcze. z. PS A dlaczego sie nad tym zastanawiasz w ogole? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sqka Re: Czy Polacy mają narodowe ciasto? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.04, 15:27 Bo sporo na forum kuchni innonarodowych, a o polskich wypiekach cichosza. No i lubię słodkości. Odpowiedz Link Zgłoś
ela.tu-i-tam Re: Czy Polacy mają narodowe ciasto? 25.08.04, 15:28 Patrzac z zewnatrz, to bym powiedziala ze makowiec i sernik (ale nie dwa pomieszane razem, widzialam takie poczwory w Wwie, sernik makowy czy makowiec serowy - a kwadratowe kola sa?). Odpowiedz Link Zgłoś
maniaczytania Re: Czy Polacy mają narodowe ciasto? 25.08.04, 15:50 Ela - seromakowiec to przepyszne ciasto, super! Odpowiedz Link Zgłoś
e_katt a wg mnie to.. 25.08.04, 15:30 - mazurek (co prawda o rodowód spierają się z nami zdaje się Litwini albo Ukraińcy.. przepraszam, wyleciało mi z głowy, kto konkretnie..) - makowiec (zgrubą warstwą makową, zaprawioną miodem, z dodatkiem bakalii) - drożdżowe (pachnące waniliowo-pomarańczowo, konieczna kruszonka!!) - piernik Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sqka Sękacz? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.04, 20:37 Czy sękacz podchodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
e_katt Sękacz!! 26.08.04, 01:22 Faktycznie!! Zapomniałam o nim.. Nie wiem, czy rdzennie polskie, ale niezła wizytówka Odpowiedz Link Zgłoś
monia_77 Re: Czy Polacy mają narodowe ciasto? 25.08.04, 16:02 Ja uwazam ze jako kraj twarogu, kwasnego twarogu! co podkreslam, to zdecydowanie u nas sernik wygrywa! Nigdzie nie ma takich sernikow jak w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alienor Re: Czy Polacy mają narodowe ciasto? IP: *.crowley.pl 25.08.04, 16:09 Drozdzowe chyba nie, to specjalnosc Poznaniakow, czyli tereny poniemieckie chyba? Moze zajrzyj do "Pana Tadeusza"? Jest tam opis wielkiej wyzery, o ile dobrze pamietam. Odpowiedz Link Zgłoś
jottka omatko 25.08.04, 19:14 boska i tak dalej Gość portalu: alienor napisał(a): > Drozdzowe chyba nie, to specjalnosc Poznaniakow, czyli tereny poniemieckie > chyba? poznań to stolica wielkopolski, czyli jednej z krain, od której rozpoczęło się formowanie państwa polskiego, siedziba pierwszego polskiego biskupstwa, a do spółki z małopolską teren, gdzie rodził sie język polski - nazwanie poznania 'terenem poniemieckim' budzi świętą zgrozę :((( fakt, że przez stulecie pozostawał pod zaborem niemieckim nie czyni z niego niemieckiej metropolii, historia polskiego oporu (w tym gospodarczego) na tych ziemiach przeciwko zaborcy jest bujna i imponująca a co do wątka - mam wrażenie, że koleżeństwo nie rozróżnia, czy dyskutuje na temat 'jakie ciasto jest dzisiaj kojarzone z polską', czy też 'jakie ciasto od najdawniejszych czasów wypiekano na ziemiach polskich':) w tym drugim wypadku polska słynęła z najrozmaitszych bab drożdżowych, co do reszty musze zajrzeć do mądrych książek Odpowiedz Link Zgłoś
emka_1 Re: omatko 25.08.04, 21:18 zgadza się, nawet francuzi uznają pochodzenie i nazwę 'baba" terroirs.denfrance.free.fr/p/recettes/baba_au_rhum.html oprócz przepisu historia dołączona Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: baby, babki, bab& agrave; 26.08.04, 14:06 Za sprawa krola Leszczynskiego i potem cukiernikow francuskich, babki zawedrowaly do Wloch, konkretnie do Neapolu. Tam staly sie duma neapolitanskiego cukiernictwa i, co najwazniejsze, bardzo czesto wspominany jest wlasnie krol Stanislaw Leszczynski. Bez niego "babà" nie istnialby. www.spaghettitaliani.com/PagineGustose/Napoli/BabaNA.php www.gennarino.org/pasti_napoletana.htm / jest nawet tlumaczenie nazwy: "vecchia signora" / Wlasnie dlatego za typowe ciasto polskie uznalabym wlasnie drozdzowa babke w roznych jej odmianach. Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: omatko 25.08.04, 23:03 No i tak: babka! Amerykanie co do tego nie mają wątpliwości, często nazywają swoje erzace "Polish Babka", podobnie jak i "Polish Pierogies" i "Polish Kielbasa". Dodam jeszcze pączki, a może i sękacz? "Specjalności kuchni polskiej" wymienia wiele rozmaitych specjalności tej kategorii. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: paczki 26.08.04, 14:09 Paczki to wiedenskie "krapfen" / nazwa uzywana i we Wloszech, ale nie mowcie tego polskim paczkom; moglyby sie obrazic za to porownanie /. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alienor Re: omatko IP: *.crowley.pl 26.08.04, 11:17 Czytalam niedawno w ksiazce o chlebie przepis na "chalke wroclawska" jako wypiek robiony regularnie przez niemieckie gospodynie. Stad moja watpliwosc, czy ciasto drozdzowe, popularne w Wielkopolsce, jest aby polskie, czy tez pochodzenia niemieckiego. A co do polskich ciast: przegladalam wczoraj jakis stary numer Kuchni i byl tam przepis na strucle z makiem, okreslony jako staropolski, choc pochodzacy z Litwy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sqka Re: omatko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.04, 12:22 Strucla to taka rolada? Odpowiedz Link Zgłoś
ela.tu-i-tam Strucla, sztrudel, zawijaniec (Re: omatko) 26.08.04, 12:39 Strucla, sztrudel, zawijaniec. Tak sie nazywalo makowiec w moim domu - rodzice z Przemysla. Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: omatko 26.08.04, 12:48 Gość portalu: alienor napisał(a): > Czytalam niedawno w ksiazce o chlebie przepis na "chalke wroclawska" jako > wypiek robiony regularnie przez niemieckie gospodynie. Stad moja watpliwosc, > czy ciasto drozdzowe, popularne w Wielkopolsce, jest aby polskie, czy tez > pochodzenia niemieckiego. może po kolei ciasto drożdżowe to szerokie pojęcie, natomiast z wypieku bab drożdżowych - a o tego typu cieście tu mowa - polska słynęła co najmniej od czasów baroku. 'niemieckość' poznania to ledwie 19w., a i to jeszcze trzeba by rozróżnić historię miasta i historię ziem wielkopolskich zakładam, że nie wiążesz wrocławia z wielkopolską?:) ale poza tym historia dolnego śląska i jego stolicy wygląda zupełnie inaczej niż historia wielkopolski > A co do polskich ciast: przegladalam wczoraj jakis stary numer Kuchni i byl tam przepis na strucle z makiem, okreslony jako staropolski, choc pochodzacy z Litwy. może powinnaś sie jednak zainteresować historią ojczystą?:) mianem staropolszczyzny określa się czasy do oświecenia włącznie, czyli +- do końca 18w. co najmniej połowa istnienia państwa polskiego w tym okresie to unia polsko-litewska. zresztą za polaków uważali się ludzie urodzeni na terenach dzisiejszej polski centralnej, litwy, żmudzi, ukrainy, białorusi itp. - tzn. potrawa typowa dla którejkolwiek z tych krain w wymienionym okresie może pełnoprawnie uchodzić za potrawę staropolską Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alienor Re: omatko IP: *.crowley.pl 27.08.04, 10:43 Jottka, gratuluje wiedzy historycznej, szczegolnie zimponowalas mi wiedza o tym, z jakich ciast Polska slynela w okresie baroku! Nie zamierzam sie spierac o polskosc, niemieckosc czy litewskosc poszczegolnych terenow. Dopuszczam po prostu mozliwosc, ze przepis pochodzacy z terenow obecnie polskich lub juz niepolskich, na ktorych w roznych okresach mieszkaly (razem lub zamiennie, jak na Dolnym Slasku) rozne nacje, nie musi byc byc polski. Odpowiedz Link Zgłoś
jottka bierzemy 27.08.04, 11:12 do rączki książkę pani krytysny bockenheim 'przy polskim stole' (z obrazkami) i po paru dniach wiedzą o historii kulinariów możemy spokojnie olśniewac otoczenie:) tu linka do recenzji dzieła: www.merlin.com.pl/sklep/sklep/strona.glowna?str=fis68889&skad=uzkmucpmny Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: Czy Polacy mają narodowe ciasto? 25.08.04, 17:16 optuje za drozdzowym takie kolacze z miodem, albo serem choc najbardziej lubie z kruszonka :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: giezik Złota Trójka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.04, 17:45 zagranicznym gosciom (z ktorymi mialem doczynienia) smakowaly: makowiec, szarlotka (do bólu niemal), sernik Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lilu Re: Czy Polacy mają narodowe ciasto? IP: *.miechow.com / *.miechow.com 25.08.04, 17:58 Mazurki pochodzą z dalszego wschodu, niż to ktoś wcześniej sugerował, więc odpadają. I miejsce dla sernika - nigdzie nie ma sera białego, więc palma pierwszeństwa sie należy. II miejsce dla makowca. A szarlotkę to chyba cały świat piecze, więc typowo polskie ciacho nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: molkiuyt a może sękacz?? kołacz?? IP: *.minsk-mazowiecki.sdi.tpnet.pl 25.08.04, 18:56 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zazulka A propos sera białego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.04, 19:43 > I miejsce dla sernika - nigdzie nie ma sera białego a czy ser feta można zaliczyć do białych serów? Odpowiedz Link Zgłoś
pimienta Re: A propos sera białego 25.08.04, 20:41 Gość portalu: zazulka napisał(a): > > I miejsce dla sernika - nigdzie nie ma sera białego > > a czy ser feta można zaliczyć do białych serów? no raczej nie, bo to inny rodzaj produkcji. Nasz tzw. biały ser, to twaróg, a feta to już podpuszczka i wyrób bardziej skomplikowany. Swoją drogą w tym roku robiłam w Hiszpanii paschę, a że tam o białym serze można zapomnieć, to kupiłam wiadereczko czegoś co przypominało miękką owczą fetę, przemieliłam, dodałam co trzeba i dało się zjeść :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gryka1 Re: Czy Polacy mają narodowe ciasto? IP: 5.2.* / *.chello.pl 25.08.04, 20:56 Dla mnie makowiec.W niektórych krajach samo posiadanie maku jest już podejrzane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Camille Re: Czy Polacy mają narodowe ciasto? IP: *.snvacaid.dynamic.covad.net 25.08.04, 21:02 A mnie sie wydaje, ze chrust. A moze paczki z roza lub powidlami? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bajeczka04 Re: Czy Polacy mają narodowe ciasto? IP: *.303.krakow.pl 25.08.04, 21:47 Pączki to chyba nie są polskie. Czytałam gdzieś, że pączki wymyśliła jakaś Austriaczka, dla wojsk austriackich, w czasie bitwy pod Wiedniem. Żołnierze austriaccy obsługujący armaty domagali się pożywienia, więc dostarczano im pączki - sycące, smaczne i co ważne wygodne do trzymania w ręce, co umożliwiało im jednocześnie obsługę armat i jedzenie. Coś w tym jest... Same pączki, przecież mają wzór kul armatnich...;-) Pozdrawiam! :) bajeczka04 Odpowiedz Link Zgłoś
e_katt pączki 26.08.04, 06:53 Gość portalu: bajeczka04 napisał(a): > Pączki to chyba nie są polskie. Czytałam gdzieś, że pączki wymyśliła jakaś > Austriaczka, dla wojsk austriackich, w czasie bitwy pod Wiedniem. Żołnierze > austriaccy obsługujący armaty domagali się pożywienia, więc dostarczano im > pączki - sycące, smaczne i co ważne wygodne do trzymania w ręce, co umożliwiało > > im jednocześnie obsługę armat i jedzenie. Coś w tym jest... Same pączki, > przecież mają wzór kul armatnich...;-) Faktycznie, pączki to nie są rdzennie polskie (mnie, oprócz austriackich korzeni, gdzieś tam się majaczy niemieckie pochodzenie..ale dalej to germański kierunek ;-D). Ale może już pączki z konfiturą różaną są? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: s. Re: Czy Polacy mają narodowe ciasto? IP: *.light.csk.pl 25.08.04, 21:32 ja stawiam na sękacza...a serniki są wszędzie, np nowojorkie cheese cake, ale to pewnie zupełnie co innego niż polski sernik, bo nie z polskiego twarogu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: figa Re: Czy Polacy mają narodowe ciasto? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.04, 21:44 PIERNIK poganscy SLOWIANIE ofiarowywali swoim bozkom ciasto slodzone miodem dzikich pszczol lesnych przetrwalo to ciasto do czasow sredniowiecznych , coraz to ulepszane nazwe PIERNIK zawdziecza dodatkom korzeni( gozdziki , galka, ziele itp a zwlaszcza pieprzowi pierny znaczylo pieprzny pomyslcie , jak wiele lat piernik jest tu i teraz oczywiscie , w 100 wersjach ( staropolski , torunski, miodownik , litewski itp) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kozborn Re: Czy Polacy mają narodowe ciasto? IP: *.torun.mm.pl 25.08.04, 22:03 karpatka Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: Czy Polacy mają narodowe ciasto? 26.08.04, 02:05 Nic mnie nie obchodzi kto i gdzie coś tam wymyślił; co się liczy to do jakiego stopnia przyjęło się to w Polsce i jak typoy jest to składnik polskiego menu! To tak ogólnie i nizupełnie nie na temat. Odpowiedz Link Zgłoś
mantha Re: Czy Polacy mają narodowe ciasto? 26.08.04, 10:34 A moze faworki?? czy gdzies to jeszcze robią? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jo.hanna Re: Czy Polacy mają narodowe ciasto? IP: 5.5R5D* / *.amgen.com 26.08.04, 11:48 Robia: 1. jadlam w Holandii (robione przez niemiecka piekarnie), inny ksztalt, ale smak podobny 2. we Wloszech, i to w kilku regionach; uzywaja innych alkoholi 3. kuchnia zydowska Askenazyjczykow, wiec rowniez tereny Polski...ktos od kogos pozyczal przepisow.....:-) Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Czy Polacy mają narodowe ciasto? 26.08.04, 14:12 Faworki sa znane wlasciwie w calych Wloszech: frappe, cenci, chiacchiere, bugie i wiele innych. Niewielkie roznice w przepisie, a i forma prawie ta sama. Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: Czy Polacy mają narodowe ciasto? 26.08.04, 11:19 Może drożdżowe i makowiec? Odpowiedz Link Zgłoś
pireneje Re: Czy Polacy mają narodowe ciasto? 26.08.04, 12:12 To naprawdę rzadkość, żeby jakaś potrawa występująca w jednym kraju nie miała swoich odpowiedników w innych. Charlotte jest francuska, ale w Polsce ma swojską nazwę jako jabłecznik. I nie ma to nic wspólnego z plagiatem, zwłaszcza w kraju, w którym z racji klimatu rosna piękne jabłonie.Podobnie ma się sprawa z piernikami... mamy swój staropolski piernik czy miodownik... bo Polska była krajem mlekiem i miodem płynąca.A np Mazurek, uważany za symbol polskich ciast, posiada swe korzenie w Turcji (tak, tak!) ale już tak się spolonizował, że wszedł na zawsze do naszej kuchni. Odpowiedz Link Zgłoś
brunosch Re: Czy Polacy mają narodowe ciasto? 26.08.04, 12:51 i nie może byc inaczej, skoro nam przez wieki Rzeczpospolita jeździła po mapie tam a nazad, to sąsiadując z jakąś nacją, to znów całkiem znikając i pojawiając sie w zupełnie innym miejscu :) Tak i kulinaria są zapożyczane, zmieniane, oddawane i zabieranie innym nacjom. Mazurek jest turecki ? I w porządku! z marcepanem! chociaż migdały w naszym kraju jakoś nie owocują. Szarlotka - to podobno ciasto jakiejś "cioci Karolci", ale że właśnie byliśmy zachwyceni kulturą francuską, to i ciocia była Charlotte. I tak dalej tak. Najważniejsze żebyśmy za narodowego nie uznali hot doga z ulicznej budki i pizzę na telefon. Odpowiedz Link Zgłoś
egipcjanka15 Re: Czy Polacy mają narodowe ciasto? 26.08.04, 13:58 brunosch napisał: > Najważniejsze żebyśmy za narodowego nie uznali hot doga z ulicznej budki i > pizzę na telefon. Swiete slowa, Bruno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga* Re: Czy Polacy mają narodowe ciasto? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.04, 12:45 Obstawiam sernik, makowiec i baby drożdżowe. Te ostatnie znane też na wschód od Polski, ale już nie takie :) Odpowiedz Link Zgłoś
lahliq Re: Czy Polacy mają narodowe ciasto? 26.08.04, 14:16 Makowiec. Czy gdzieś na świecie kimus zdarzyło się jeść makowiec? Serniki? A sernik wiedeński? Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Czy Polacy mają narodowe ciasto? 26.08.04, 14:29 Z rodziny sernikow sa m. in. "cheese cake" i "torta di ricotta" / niech mi wyslanie tego postu wybacza polskie serniki /. Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: Czy Polacy mają narodowe ciasto? 27.08.04, 03:06 Cheese cake i sernik to jednak dwie różne rzeczy: www.flowerchic.com/flower_detail.cfm?catid=29&prodid=nyc1 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hela Re: Czy Polacy mają narodowe ciasto? IP: *.bb.online.no 27.08.04, 00:37 Makowiec jadlam w Paryzu jako ciasto zydowskie. Wymiana kulturowa w kuchni Rzeczypospolitej istniala jak najbardziej. Paczki to zydowskie "sufganiot" jedzone na Chanuke, sernik to po hebrajsku "ogat gvina". Wiec moze jednak slaski kolocz z serem? Odpowiedz Link Zgłoś
lahliq Re: Czy Polacy mają narodowe ciasto? 27.08.04, 09:18 Pewnie Żydzi z Polski zawieżli do Paryża makowiec. ;) Ja dalej stawiam na makowca jako polskie ciasto. Kołocz-kołacz? Kojarzy mi się ruskimi bajkami ludowymi. Na nasz makowiec nie trafiłam w żadnej literaturze zagranicznej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: siostra Heli Re: Czy Polacy mają narodowe ciasto? IP: *.bb.online.no 27.08.04, 13:07 Albo Polacy zapozyczyli od Zydow. Ja stawiam na piernik, taki tradycyjny na miodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Czy Polacy mają narodowe ciasto? 27.08.04, 13:25 Z linku w watku piernikowym widac, ze slowo piernik istnieje w 15 jezykach. Watpie, aby te inny byly lepsze, ale troche tego duzo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pianissima Re: Czy Polacy mają narodowe ciasto? IP: *.acn.waw.pl 30.08.04, 20:17 Makowce sa znane na Wegrzech. Smaczne! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as Re: Czy Polacy mają narodowe ciasto? IP: *.dsl.emhril.ameritech.net 27.08.04, 22:22 Bardzo mnie zafascynowala wymiana opinii, wiec wyciagnelam "Jedzenie i napoje w sredniowiecznej Polsce" Marii Dembinskiej (w j. angielskim) i tam znalazlam: - biszkopty (Binavice) - opis wyglada na slodkie suchary lub podobne do wloskich biscotti - bulki - obwarzanki - rogale (nadziewane) - kreple (smazone jak paczki ciasto nadziewane owocami) - miodownik (pozniej piernik, ktory jest terminem niemieckim ale rowniez o polskim smaku - od pieprzu) - torty, ktore byly w owym czasie rolowane jak strudle i byly wielkie. - no i wielkanocne baby Byly tez podplomyki, ktore ja jeszcze pamietam - uwielbialam. Dembinska pisze tez o tym ze pieczone owoce byly podstawowym deserem. Podaje tez przepis na kurczaka pieczonego w suszonych sliwkach ktory jest absolutnie zejsciowy. Odpowiedz Link Zgłoś