Dodaj do ulubionych

A ta znowu o tym samym!;) (maszyna do chleba)

IP: 81.210.125.* 26.08.04, 16:35
Moi drodzy,
no muszę to napisać.
Zakochałam się w mojej machinie do chleba.
Może to jakieś zboczenie, piekę po 2 chleby dziennie i rozdaję sąsiadom.
Piekę, bo korci mnie, żeby wypróbować wszystkie programy i funkcje. A to
ciemna skórka, a to puszysty miąższ, a to pieczywo z oliwkami albo z serem. A
przed chwilą wyciągnęłam absolutny hit: bananowy chleb z miodem, do którego
sypnęłam trochę wiórków kokosowych. Wiecie, jak smakuje taka chrupiąca skórka
z masłem i miodem?
A to jest pean na cześć wynalazcy tej machiny i wszystkim, którzy się
zastanawiają nad jej zakupem radzę: zróbcie to! Ten chleb smakuje wybornie.

(byłby ze mnie niezły domokrążca chlebomaszynowy;))
Obserwuj wątek
    • kocio-kocio Re: A ta znowu o tym samym!;) (maszyna do chleba) 26.08.04, 16:37
      A Ty przypadkiem nie mieszkasz gdzieś blisko mnie?
      Przydałaby mi się taka sąsiadka, co to rozdaje domowy chleb :o)
      • Gość: Liska Re: A ta znowu o tym samym!;) (maszyna do chleba) IP: 81.210.125.* 26.08.04, 16:40
        :-)
        • kocio-kocio Re: A ta znowu o tym samym!;) (maszyna do chleba) 26.08.04, 16:44
          Tu się nie ma z czego śmiać!
          To poważna sprawa jest :o)))
    • je Re: A ta znowu o tym samym!;) (maszyna do chleba) 26.08.04, 17:01
      A jaka to maszyna (marka i model)? I ile kosztowała? Zastanawiam się nad kupnem.
      • Gość: Liska Re: A ta znowu o tym samym!;) (maszyna do chleba) IP: 81.210.125.* 26.08.04, 17:12
        panasonic. Kosztowała 899 zł. Strasznie długo nad nią się zastanawiałam, bo
        a)szkoda mi było kasy
        b) bałam się, że efekty pieczenia będą mizerne i maszyna wyląduje w garażu

ale mile mnie zaskoczyła.
        Pierwszy raz widzę coś, co wymaga minimum wysiłku, a efekty są zaskakujące.
        • funana witaj w klubie:-) 26.08.04, 17:27
          posiadaczy maszynek Panasonica:-)) Spróbuj upiec biały chleb ekspresowy z
          mlekiem zamiast wody-znacznie lepszy. No i koniecznie przeglądnij przepisy z
          niemieckojęzycznej ksiązki kucharskiej - inne i fajne-służę ew. pomocą.
          funana
          • Gość: piekarz do Liski IP: 12.21.160.* 26.08.04, 18:34
            to ja ten od paczkow .
            Rowniez sam pieke chleb (bo takiego, smacznego , polskiego tu gdzie mieszkam
            nie ma) i wychodzi mi calkiem niezly. Ale taki typowy, okreslany jako zytni ze
            zlota skorka mi nie wychodzi. Czy znasz moze przepis ? Ja smaruje chleb po
            wyrosnieciu zoltkiem, ale niestety kolor nie jest taki o jakim mysle. Byc moze
            zbyt dlugo tez piek. Rowniez mieszam w maszynie , ale przekladam do formy i
            pieke przez 1 godz 45 min w temp 375 F.
            Czy wiesz co zrobic ?
            pozdrawiam
          • Gość: Liska Re: witaj w klubie:-) IP: 213.199.253.* 26.08.04, 21:12
            Odkryłam książkę niemiecką, a jakże! Tłumaczę ze słownikiem, bo niemieckiego
            nie znam ani ciut ciut. Bardzo chętnie skorzystam z Twojej pomocy:) Właśnie z
            niemieckiej wersji zrobiłam chleb bananowy.

Do Piekarza:
            chwilowo nie ma mnie w domu, ale pomyślę o tym chlebie.
        • ampolion Re: A ta znowu o tym samym!;) (maszyna do chleba) 26.08.04, 22:20
          Pięknie, że to Panasonik, ale jaki model??? Chciałbym sprawdzić jego obecność w
          NY.
          • Gość: Liska Re: A ta znowu o tym samym!;) (maszyna do chleba) IP: 213.199.253.* 26.08.04, 22:25
            www.panasonic.pl/oferta.php?sub=232
            • ampolion Re: A ta znowu o tym samym!;) (maszyna do chleba) 26.08.04, 22:54
              SD-232 czy SD-253, tak jak w tym linku?
              I link brytyjski:
              www.dealtime.co.uk/xPF-Panasonic_SD_253
            • linn_linn Re: A ta znowu o tym samym!;) (maszyna do chleba) 27.08.04, 11:48
              Lisko, Panasonic nie ma okienka / co jest zaleta /, ale to, co widac, to
              grzanie od gory / umieszczone na pokrywie /?
    • ampolion Re: A ta znowu o tym samym!;) (maszyna do chleba) 26.08.04, 22:29
      O tych "chlebach" bananowych itp. Po polsku chleb to termin bardzo
      jednoznaczny. Angielskie bread obejmuję swym znaczeniem również to, co my byśmy
      nazwali ciastem bo jest w tym słodki element, taki jak banay czy nawet miód.
      Albo inne dodatki dla chleba nietypowe.
      www.mcgees.com/kitchen/breads.htm
      • Gość: Liska Błagam, nie.... IP: 213.199.253.* 26.08.04, 22:31
        ...bo już nigdy nie wyjdę z kuchni;-) Bedę testować i testować...
        • Gość: Cynamoon Re: Liska... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.04, 23:26
          a daj przepis na chleb bananowy.
          sprobuje, czy uda sie w piekarniku ;-)

A na maszyne zaczynam chorowac!
          (i jeszcze dlugo pochoruje, ale co tam!)
          • Gość: martham Re: Liska... IP: *.ibs.com.pl 27.08.04, 11:53
            > A na maszyne zaczynam chorowac!
            > (i jeszcze dlugo pochoruje, ale co tam!)

ano :). ale ja postanowilam najpierw dojsc do wprawy z "tradycyjnym"
            pieczeniem :). na pierwszy ogien ida twoje Cynamoon przepisy :), juz sie nie
            moge doczekac kiedy sie za pieczenie wezme (czekam az sie przeprowadze
            do "nowego" mieszkania i tam sie bede wyzywac, na szczescie to juz za dwa
            dni :) ).
            • linn_linn Re: Liska... 27.08.04, 12:17
              Mozesz kupic maszyne, wyrabiac w niej ciasto, a sam chleb / bulki, pizze,
              focaccie itp. /. Piec w piekarniku: tak pieczony jest najlepszy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka