Gość: giezik Re: czy ktoś ma przepis na sos z sardelą - IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.04, 12:58 do czego ma być, to może nie od makłowicza, ale coś sie wykombinuje Odpowiedz Link Zgłoś
brunosch Re: czy ktoś ma przepis na sos z sardelą - 14.09.04, 13:03 Sardele (wyfiletowane, bo używał nie koreczków, ale całych rybek), rozgrzane na oliwie - no i właśnie, chyba nać pietrusza... Nie pamiętam, mam amnezję - bo zamiast notować - chłonąłem, a przy okazji Makłowicz rzucał psu "ludzką nogę" (zabawkę), bo: "tu, proszę państwa psy karmione są ludzkimi nogami" - rozbawił mnie do łez i przez chwilę nie można się było pozbierać. Odpowiedz Link Zgłoś
marghot Re: czy ktoś ma przepis na sos z sardelą - 14.09.04, 13:08 4 sardele i pęczek natki pietruszki. Sardele wrzucić na rozgrzaną oliwę i mieszać aż uzyska się jednolita masę. Wymieszać z makaronem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: giezik aaa, znaczy spaghetti kalabryjskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.04, 13:13 no to jeszcze mozna przsmazyc jakas chili na tej oliwie Odpowiedz Link Zgłoś
marghot Re: aaa, znaczy spaghetti kalabryjskie 14.09.04, 13:14 u Bobika było bez ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jalapeno +cebula i czosnek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.04, 14:15 marghot napisała: > 4 sardele i pęczek natki pietruszki. Sardele wrzucić na rozgrzaną oliwę i > mieszać aż uzyska się jednolita masę. Wymieszać z makaronem przed sardelami na oliwe wrzucil jeszcze posiekana cebule i czosnek (razem) Odpowiedz Link Zgłoś
uroczy.kwiatuszek Re: czy ktoś ma przepis na sos z sardelą - 14.09.04, 13:09 segovia napisała: > ..od Makłowicza? Nie mam od makłowicza. Ale mam coś fajowego - pasuje do steków i do sałatek. Sardele osącz (jeśli nie lubisz dużo soli, wypłucz je dokładnie). Posiekaj drobiutko, aż zmienią się w masę. Dodaj do majonezu wymieszanego pół na pół z kwaśną i gęstą śmietaną. Dopraw pieprzem - soli nie trzeba. I koperku wrzuć - bo koperek jest trendi. Ja bardzo lubię taki sos do steków z grilla. Pozdrawiam kwiatuszek Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: czy ktoś ma przepis na sos z sardelą - 18.09.04, 00:00 segovia napisała: > ..od Makłowicza? kuchnia.mckornik.com/start.php Wędrówka 123 "Smak oliwy i wina": Makaron Bigoli z sosem sardelowym Kategoria: różne Składniki: 500 g makaronu Bigoli 4 sardele 4 łyżki oliwy 1 cebula 2 ząbki czosnku pęczek natki pietruszki Plan: Przygotować sos: sardele oczyścić z soli pod bieżącą wodą i odfiletować. Pokroić bardzo drobno cebulę i czosnek. Oliwę rozgrzać lekko na patelni, wrzucić nań cebulę i czosnek, zeszklić , cały czas mieszając. Dodać posiekane sardele i podgrzewać aż się rozpadną. Zmniejszyć ogień i dorzucić posiekaną natkę pietruszki. Ugotować makaron (gotować wystarczy ok. 3 minuty). Polać go sosem sardelowym, wymieszać, można jeszcze dolać trochę świeżej oliwy. Zamiast sosu sardelowego, zwanego w okolicach Wenecji salsą, można przygotować pastę z zielonych oliwek (trzeba ją wrzucić na patelnię, podsmażyć i posypać startym serem np. parmezanem). Do usług Andrzej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ampolion Re: czy ktoś ma przepis na sos z sardelą - IP: *.proxy.aol.com 18.09.04, 03:23 Jeśli sardele to anchoies i jeśli można po angielsku i nie w/g Makłowicza, to proszę: www.fact-index.com/n/ne/neapolitan_anchovy_sauce.html www.recipes4us.co.uk/Sauces/anchovy_sauce_for_beef_________h.htm fooddownunder.com/cgi-bin/recipe.cgi?r=4354 www.recipes4us.co.uk/Sauces/anchovy_sauce_for_fish_________h.htm homecooking.about.com/library/archive/blsauce39.htm www.e-rcps.com/pasta/rcp/p_abc/caulifl_gar.shtmlitd. Odpowiedz Link Zgłoś