Dodaj do ulubionych

Świąteczne pierniczki

19.11.15, 16:18
Jesteście nieocenione i na pewno wiecie jak się robi te pierniczki na choinkę. Nigdy tego nie robiłam, w domu nie było zwyczaju, a ja w tym roku chciałam mieć choinkę z piernikami, pomarańczami, orzechami, dzierganymi gwiazdkami i całym tym naturalnym domowym badziewiem. Szukam sprawdzonego przepisu na pierniki, które będą do powieszenia i zjedzenia. Podobno ciasto/masę się trzyma wcześniej tydzień-dwa w lodówce.
Wiecie o jaki przepis może chodzić?
Obserwuj wątek
    • jarek_zielona_pietruszka Re: Świąteczne pierniczki 19.11.15, 21:34
      Już trochę późno na te pierniczki. Poszukaj w wyszukiwarce piernik Apolki
      o ile dobrze pamiętam
      • Gość: miki202 Re: Świąteczne pierniczki IP: *.dynamic.chello.pl 20.11.15, 08:14
        Nie jest za późno, spokojnie można ciasto nastawić, dokładnie wg przepisu PIERNIK APOLKI. Z podanego przepisu wychodzi kawał ciasta. Ja proponuję połowę zostawić tak jak wyjdzie z przepisu - na pyszne i delikatne ciasteczka do jedzenia, a do drugiej połowy dodać jeszcze dwie szklanki mąki. Na ciasteczka "choinkowe" - będą twardsze i będą trzymać wzór.
        • kremka2014 Re: Świąteczne pierniczki 20.11.15, 10:13
          Ja mam najzwyklejszy przepis, bez lezakowania ciasto nadaje się na ozdoby. Tylko dziurkę zrób w surowym ciastku najlepiej za pomocą slomki. Upiecz i udekoruj. Będzie git.
          • linn_linn Re: pierniczki bez lezakowania 23.11.15, 10:18
            ...bez lezakowania nadaje si tez na pierniczki do jedzenia.
            forum.gazeta.pl/forum/w,77,31643593,31644254,Re_pierniczki_caluski.html
            Stary przepis z "Kobiety i Zycia"
            • derivata Re: pierniczki bez lezakowania 05.12.15, 12:36
              Pierniczki całuski. Zjadłabym. E tam. Zjem jajecznicę.
    • katarzyna.kachel Re: Świąteczne pierniczki 22.11.15, 07:08
      Przygotowywałam ciasto na pierniki dopiero wczoraj i nie uważam żeby to było bardzo późno, zostało przecież cztery tygodnie czasu, żeby dojrzewało. W internecie jest masa różnych przepisów na dojrzewające ciasto piernikowe, więc myślę że znalezienie dobrej receptury nie powinno stwarzać problemu.
    • hazo Re: Świąteczne pierniczki 22.11.15, 10:59
      Z ciasta, które musi leżakować i dojrzewać piecze się zazwyczaj dość grube pierniki, które raczej nie nadają się do wieszania na choinkę.
      Do wieszania i ozdabiania są trochę inne, dla mnie, bardziej ciasteczka o smaku pierników, kruche i dające się cieniej wałkować. Zajrzyj np. tutaj tiny.pl/ggc35 To jedne z mniej skomplikowanych pierników do ozdabiania i wieszania na choinkę.
      • katarzyna.kachel Re: Świąteczne pierniczki 22.11.15, 18:31
        Z leżakującego ciasta można śmiało piec pierniki choinkowe
      • bialeem Re: Świąteczne pierniczki 03.12.15, 22:09
        Ten przepis jest w gruncie rzeczy dość podobny do tego apolki. Różni się głównie pianą, która powinna raczej zmiękczyć ciasto i większą ilością tłuszczu (pewnie dlatego nie może tyle stać).
        Wypróbuje oba!;) Apolki nastawiłam. Chłodzi się od tygodnia. Przepisowego miesiąca nie będzie, ale zobaczymy jak wyjdzie.
    • derivata Re: Świąteczne pierniczki 09.12.15, 21:37
      Nie umiem piec:( Fajnie masz.
    • derivata Re: Świąteczne pierniczki 09.12.15, 21:44
      Dziękuję za informację o jabłku i kromce.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka