Dodaj do ulubionych

Inspiracja w pomyłce

27.09.04, 10:03
wygrzebalem taki stary (2002 ) dodatek o kuchni wloskiej dodawany niegdys do pisma Voyage. I tam jest przepis na Bucatini amatriciana.
Tak czytam i widze stoi jak wół "30 dag śliwek odmiany pomidorowej", hmmmm zafrasowałem sie nieco, bo pierwszy raz słysze o takich sliwkach, a co wiecej jakos mi te sliwki we wloskim przepisie nie bardzo pasują.
No i fakt sos amatriciana jest oparty na plum tomatoes, czyli dokladnie odwrotnie niz tlumacz to sobie wyobrazil (znaczy taki sygnal - nie gotuje), ale.....
nie ma co tłumacza potepiać, boooo... ten zestaw bekon, cebula + śliwki (no wlasnie mysle, jako dodatek do pomidorow, czy saodzielnie, chyba jednak jako dodatek) prezentuje sie smakowo nader ciekawie.
I bedzie to taki wyjątkowo polsko-jesienny akcent
Obserwuj wątek
    • linn_linn Re: Inspiracja w pomyłce 27.09.04, 11:41
      Tlumaczenie tlumaczeniem, ale widac, ze nie mial tego w reku nikt, kto zna
      kuchnie wloska.
    • egipcjanka15 Re: Inspiracja w pomyłce 27.09.04, 11:46
      giezik napisał:

> No i fakt sos amatriciana jest oparty na plum tomatoes, czyli dokladnie
      odwrotn
      > ie niz tlumacz to sobie wyobrazil (znaczy taki sygnal - nie gotuje),

I drugi sygnal: taki z niego tlumacz jak z koziego ogona waltornia. Gdyby mialy
      to byc sliwki to musialo by byc tomatoe plums. I nie ma inaczej.

No, ale swoja droga, nawet nie wie jak swoim niedoiczeniem przysluzyl sie
      kuchni. Faktycznie zestawienie niezle brzmi.
    • Gość: giezik Re: Inspiracja w pomyłce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.04, 07:10
      zrobiłem ze śliwek (obranych ze skórki), z dodatkiem pomidora - jednak.
      Ale, zeby te słodycz śliwkową mocno zneutralizować, trzeba sporo chili i soli nieco więcej, niż normalnie używam.
      Efekt był na 3 z plusem.
      • pireneje Re: Inspiracja w pomyłce 28.09.04, 08:51
        Może nie do końca na temat się wypowiem,ale jeśli o ślikach mowa, to ostatnio
        w pewnym, bardzo lubianym przez krakowian, barze sałatkowym próbowałam sałatki
        ze śliwek o bardzo jesiennym smaku (swoją droga fantastyczny pomysł) Muszę
        poeksperymentować w domu, bo nie wiem co tam wrzucono wydobywając z niej iście
        wytrawny smak... może czosnek i jakieś zioła prowansalskie? Czy ktoś już się
        spotkał z takim przepisem?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka