Dodaj do ulubionych

Śmierdzące małosolne

29.06.16, 14:36
Robię od lat tak samo - ogórki, słona woda, koper, czosnek, liść chrzanu/wiśni/dębu/laurowy. Zawsze są pyszne, twarde i pachnące.

To, co wyjęłam wczoraj ze słoika, przyprawiło mnie o mdłości. Są twarde, ale śmierdzą kupą!:(
Sprzedawca, u którego kupiłam ogórki, sprzedaje też małosolne, które robi sam, z tych samych warzyw. Próbowałam - są smaczne i pachną jak powinny.

Woda oligoceńska była przegotowana, sól kamienna kłodawska, słoik czysty, ogórki świeże.

Co mogło pójść nie tak? Nie chciałabym zmarnować kolejnych kg ogórów...
Obserwuj wątek
    • quba Re: Śmierdzące małosolne 29.06.16, 16:17
      były na nawozach sztucznych
      • Gość: x ciekawa teoria, ale nieprawdziwa IP: *.hsi09.unitymediagroup.de 29.06.16, 17:13
        99 % ogórków jest nawożonych, ale tylko 1 % śmierdzi po zakiszeniu.
        A powinno być odwrotnie ;)
        • Gość: x tzn. 1% powinien nie śmierdzieć IP: *.hsi09.unitymediagroup.de 29.06.16, 17:15
    • Gość: x jeżeli śmierdzą, jak to obrazowo napisałaś kupą, IP: *.hsi09.unitymediagroup.de 29.06.16, 17:18
      to może były kupą nawożone?
    • bene_gesserit Re: Śmierdzące małosolne 29.06.16, 18:46
      Zepsuły się. Trzymane w jakiej temperaturze? W takie upały lepiej schować do lodówki.
      • Gość: x sprzedawca trzyma swoje małosolne też IP: *.hsi09.unitymediagroup.de 29.06.16, 21:39
        w lodówce, a może ma nawet stragan z klimatyzacją :D
      • houhou Re: Śmierdzące małosolne 01.07.16, 13:23
        Nie jestem przekonana, że się zepsuły. Są jędrne, żadnego rozmiękczenia.
        • bene_gesserit Re: Śmierdzące małosolne 23.07.16, 17:02
          Część bakterii zadziałała, ale pojawiły się takie, które proces częściowo zepsuły. Opisany przez ciebie smrodek to wyraźny znak zepsucia.
    • mmagi Re: Śmierdzące małosolne 01.07.16, 11:25
      a moje wyszły gorzkie,nawet kwas jest gorzkawy:/
      • Gość: x to niedobrze jak kwas jest gorzki, IP: *.hsi05.unitymediagroup.de 01.07.16, 14:24
        budzisz się z kacem, przysysasz do słoika a tu gorycz, tfuj... ;)
    • linn_linn Re: Śmierdzące małosolne 01.07.16, 14:51
      forum.gazeta.pl/forum/w,77,7804560,7804560,Czemu_moje_ogorki_smierdza_.html
    • fogohogo Re: Śmierdzące małosolne 14.07.16, 23:22
      dobrze jest zakwasić delikatnie zalewę na starcie (ew. przetrzeć ścianki naczynia kwaskiem cytrynowym rozpuszczonym w wodzie) tak, aby odebrać ewentualnym bakteriom (najprawdopodobniej z grupy coli, których wszędzie jest pełno) ochotę do rozmnażania.......
    • mhr2 Re: Śmierdzące małosolne 20.07.16, 11:46
      houhou napisała:

> Woda oligoceńska była przegotowana, sól kamienna kłodawska, słoik czysty, ogórk
      > i świeże.

duża dobroć;)
    • michr Re: Śmierdzące małosolne 23.07.16, 16:45
      Nie kupuj w tym samym sklepie, mnie się też to samo zdarzyło. Podejrzewam, że użyto ludzkich ekskrementów jako nawozu i w dodatku jeszcze nie przetworzonych
      • bene_gesserit Re: Śmierdzące małosolne 23.07.16, 17:00
        Ale poważnie tylko ludzkie gie śmierdzi? Kiedyś na naturalnym nawozie - końskim, świńskim, krowim - było wszystko - od warzyw przez owoce po zboża, i nic nie śmierdziało po ukiszeniu.

Poza tym nawożenie ludzkimi fekaliami jest, o ile się nie mylę, zabronione ze względów epidemiologicznych. O wiele łatwiej i przyjemniej i niemal tak samo tanio jest podsypać tym czy tamtym sztucznym nawozem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka