Dodaj do ulubionych

Jak fałszuje się twaróg

IP: *.centertel.pl 14.08.16, 12:24
Fragment artykułu z Interii (całość na ich portalu):
"Rzekomo jest to produkt mleczny, ale ten twaróg zaczyna płonąć i po krótkim czasie biała grudka zamienia się w brązową masę, śmierdzącą plastikiem. Dziennikarka, która umieściła ten film na portalu marszczy nos i mówi "Smacznego!". Filmik wywołał burzę w internecie. Analiza twarogu wykazała, ze produkt sprzedawany jako twaróg nie zawiera w ogóle tłuszczu mlecznego tylko jakieś wypełniacze i tłuszcze roślinne.
Coraz częściej media donoszą o produktach, których objętość zwiększa się skrobią, kredą czy gipsem. Łatwopalny twaróg stał się symbolem fatalnego stanu (tamtejszej) branży przetwórstwa mleka.
Prawie 10 proc. (tamtejszych) przetworów mlecznych jest wytwarzanych z dodatkiem niedozwolonych, tanich tłuszczów roślinnych jak olej palmowy, przyznał urząd nadzoru rolnego. Producenci starają się w ten sposób obniżyć koszty i zwiększyć zyski. Import oleju palmowego wzrósł o prawie jedną piątą".
Rzecz nie dzieje się w Polsce, nazwa państwa usunięta przeze mnie, do sprawdzenia w portalu źródłowym.
Fajnie... Z moich obserwacji w Polsce najgorzej jest z masłem i śmietanami-kremówkami, czasem z serami żółtymi. Bez badan laboratoryjnych często wyczuwam tam chemie, że strach. Po jakiego grzyba do kremówki jest dodawany rakotwórczy karagen? Dodają go do każdego typu śmietany, ale po co do naturalnie gęstej 30%?!
Obserwuj wątek
    • bene_gesserit Re: Jak fałszuje się twaróg 14.08.16, 15:07
      Kim, bez obrazy, ale to, że żywność jest falszowana albo/i zatruwana to wiadomo od dawna.
      Wiadomo też, że w Polsce nie ma szerszego dostępu do żywności bio. Nie każdego też stać, żeby kupować np bio ziemniaki za 6zł/kg, jeśli może kupić 'takie normalne' za niecałą złotówkę za kilogram. Nie każdy ma znajomych chłopów, którzy będą mu regularnie dowozić 'prawdziwe' mięso, jajka, warzywa i zboże. Nie każdy ma czas, siłę i pieniądze, żeby kupować 'prawdziwą świnię' samemu ją rozbierać i wędzić. Itd itd
      Są, ujmując to krótko, bariery ekonomiczne i energetyczne, żeby jeść naprawdę zdrowe produkty. Więc 'demaskowanie' spisków producentów żywności jest potrzebne imo tylko wtedy, kiedy się kogoś demaskuje z nazwy, tak żeby dać mu nauczkę albo postraszyć bojkotem konsumenckim.

Informacje, że 'tak się robi' i to w dodatku poparte przykrą świadomością, że czytanie etykiet nie wystarcza, żeby wiedzieć, co robi z jedzeniem producent nie mają sensu. Chyba, ze chodzi o wyhodowanie wrzodów na żołądku. Z nerwów.
    • Gość: kim Re: Jak fałszuje się twaróg IP: *.centertel.pl 15.08.16, 09:57
      Bene, co ma bio do rzeczy? Poza tym propagujesz zasadę, ze lepiej nie wiedzieć i wyprzeć niewygodnie informacje - chyba nie najlepsza strategia. Ja wole wiedzieć i trzymać rękę na plusie, myśleć o tym co jem i co kupuje. Kontrolować, myśleć i eliminować szkodliwe jedzenie.
      Zdarzyło mi się kupić masło z firmy, która fałszowała swoje produkty. Jedyna, gdzie doszło do kontroli a następnie oddania sprawy do sadu, a w końcu do podania nazwy producenta do publicznej wiadomości. Mnie udało sie wyczuć, ze coś jest nie tak, na ok. dwa lata przed tymi wydarzeniami i przez ten czas nie kupować trucizny w kostkach z napisem "masło extra" (dodawali od 30-70% innych tłuszczów w miejsce mlecznego).
      Dlatego uważam, ze dzielenie się spostrzeżeniami ma sens, możemy sobie naprawdę pomagać, choć oczywiście każdy będzie wkładał do garnka co chce.
      • Gość: kim Re: Jak fałszuje się twaróg IP: *.centertel.pl 15.08.16, 09:58
        I jeszcze jedno: 1 zl różnicy np. na czterech kostkach masła miesięcznie daje 4 zl i nie jest zatrważającą różnicą, ale dla producenta to 20-25%, wiec bardzo dużo.
        • Gość: miki202 Re: Jak fałszuje się twaróg IP: *.dynamic.chello.pl 15.08.16, 12:11
          Albo się godzimy na to, że robią nas w balona, albo urabiamy sobie ręce. Ja urabiam. Sama robię twaróg (prawdziwe mleko można już dostać niemal na każdym rynku), piekę chleb, robię przecier pomidorowy i keczup, kwaszę kapustę, kiszę ogórki, prawie nie kupuję wędlin (choć do robienia samodzielnie jeszcze nie dorosłam), nie mówiąc o tym, że nie kupuję niczego w słoikach, pojemnikach, półproduktach i takich tam. Ale ja jestem samotną emerytką, więc mogę sobie pozwolić na wygłupy, kiedy pracowałam i karmiłam rodzinę, korzystałam z rzeczy przetworzonych. Ale było to prawie 20 lat temu,jeszcze tak otwarcie żywności nie fałszowano. Z polskiej kremówki, na przykład, masła nie ubijecie. Z brytyjskiej- spoko. I pełno takich kwiatków, niestety. Moim zdaniem trzeba to piętnować.
          • Gość: kim Re: Jak fałszuje się twaróg IP: *.centertel.pl 15.08.16, 20:03
            Skąd piszesz Miki? Gdzie to mleko?
            Ja też naprawdę dużo rzeczy wykonuje własnoręcznie. Nie mogę jeść surowej polskiej kapusty kiszonej - mam po niej biegunkę lub gazy, lub bardzo silne bóle brzucha albo to wszystko razem. Po swojskiej nawet jednego bączka nie puszczam - wrażliwych przepraszam za detale. Kapusta kiszona ma duże, widoczne właściwości lecznicze jeśli chodzi o wrażliwą śluzówkę żołądka i to prawda, ale tylko jeśli ukiszę swoja.
            Czasem piekę chleb, ale pieczenie bez maszyny jest bardzo pracochłonne i czynność często trzeba powtarzać. Po swoim chlebie czuje sytość przez wiele godzin, po kupnym - wręcz przeciwnie.
            Wędlin tez praktycznie nie kupuje. Rocznie góra dwa kilogramy łącznie, jak mnie najdzie wielka ochota.
            • Gość: tawa Re: Jak fałszuje się twaróg IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.08.16, 13:02
              Bo kapusta którą kupujesz nie jest "kiszona" a "kwaszona", stąd te dolegliwości żołądkowe. My mówimy zamiennie "kiszona" i "kwaszona" mając na myśli ten sam proces, niestety dla producentów "kwaszona" to taka sztucznie zaprawiana kwasem mlekowym albo octem, która jest gotowa do jedzenia w 3 dni. I taki wynalazek wywołuje u wielu osób bóle brzucha albo inne atrakcje.
        • bene_gesserit Re: Jak fałszuje się twaróg 15.08.16, 13:34
          O ile mnie pamięć nie myli, w Polsce poniżej progu ubóstwa albo zagrożonych ubóstwem jest jakieś 10 milionów obywateli. To są konsumenci, dla których 4zł miesięcznie się liczą. Zwłaszcza, że nie samym masłem człowiek żyje - do niefałszowanego masła przydałby się prawdziwy chleb i cokolwiek do chleba, lepsze niż gó...ane plastikowe warzywa, nie mówiąc już o mięsie itd itd. Ich na to nie stać. Właśnie to miałam na myśli, pisząc o barierach ekonomicznych.
          • Gość: kim Re: Jak fałszuje się twaróg IP: *.centertel.pl 15.08.16, 20:12
            Na szczęście w Polsce jest znacznie mnie jest ubóstwa niż podajesz. Zaś na tym forum chyba praktycznie nie ma osób zagrożonych ubóstwem i naprawdę ubogich, wiec można a nawet warto rozmawiać na takie tematy. Były watki o bio-bazarku w Norblinie, gdzie ceny są naprawdę zaporowe (kilogram kurczaka po 40 zł, pomidory po 15 zł teraz w sierpniu, itd.), wtedy też je torpedowałaś?
            • bene_gesserit Re: Jak fałszuje się twaróg 15.08.16, 23:16
              Gość portalu: kim napisał(a):

> Na szczęście w Polsce jest znacznie mnie jest ubóstwa niż podajesz.

"W Polsce zagrożonych ubóstwem jest prawie 6,5 mln obywateli, a w skrajnym ubóstwie (poniżej poziomu minimum egzystencji) żyje 2,8 mln. Dane za GUS, Eurostat, Numbeo."

Zaś na tym
              > forum chyba praktycznie nie ma osób zagrożonych ubóstwem i naprawdę ubogich, wi
              > ec można a nawet warto rozmawiać na takie tematy.

Po pierwsze, nie wiadomo, jakie są dochody dyskutujących. To i tak nie ma nic do rzeczy, bo chodziło mi o to, że sytuacja materialna nabywców ma wpływ na to, co jest na rynku.
              Jakbyśmy mieli takie PKB jak Szwajcaria, to produktów dobrej jakości w rozsądnych (konkurencja) cenach byłoby o wiele więcej.

Były watki o bio-bazarku w No
              > rblinie, gdzie ceny są naprawdę zaporowe (kilogram kurczaka po 40 zł, pomidory
              > po 15 zł teraz w sierpniu, itd.), wtedy też je torpedowałaś?

Torpedowałam? Tak, z bombowca.
              • Gość: kim Re: Jak fałszuje się twaróg IP: *.centertel.pl 16.08.16, 18:30
                Bene, dyskutujesz, byle twoje było na wierzchu. Jak w starym żarcie: "golone - strzyżone". Ściskam.
                • bene_gesserit Re: Jak fałszuje się twaróg 16.08.16, 19:00
                  Przeciwnie, przedstawiam argumenty i powołuję się na fakty.
              • olivkah Re: Jak fałszuje się twaróg 17.08.16, 10:57
                Co za czasy, że normalne mięso, warzywa, nabiał to są produkty dobrej jakości, dostępne jedynie dla co bogatszych.

Według tego badania
                www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2672390/
                w czasach wiktoriańskich robotnicy jedli 4 tyś i więcej kalorii na dobę. Jakoś ich było na to stać, chociaż wszystko było uprawiane metodami "ekologicznymi" i nie było tych wszystkich nowoczesnych potaniaczy jedzenia.
      • bene_gesserit Re: Jak fałszuje się twaróg 15.08.16, 13:30
        Napisałam, że jeśli się podaje nazwę nieuczciwego producenta, to tego typu ujawnianie ma sens.
        Jeśli po raz nasty czytam, że producenci fałszują skład, kupują certyfikaty czy generalnie mają wywalone na wszystko oprócz doraźnego zysku, to mnie trafia szlag, jeśli nie wiadomo o kogo chodzi.

Chcę wiedzieć, ale nie chcę mieć kulinarnej paranoi pt 'nie ufaj nikomu, oprócz tego, co wyhodujesz, wykarmisz i zbierzesz sama w ściśle kontrolowanej sytuacji'. Sensacyjki, jak to ONI nas oszukują, okradają i otruwają nie służą dokładnie niczemu.
        • Gość: kim Re: Jak fałszuje się twaróg IP: *.centertel.pl 15.08.16, 20:13
          Mnie tez trafia szlag, jeśli nie wiadomo o kogo chodzi.
    • mim_maior Re: Jak fałszuje się twaróg 15.08.16, 20:46
      Dla wielu osób lepsze jest życie krótsze (pewnie o jakieś dwa tygodnie :D) niż dłuższe, ale poświęcone w większości na produkcję "zdrowej żywności". Wolę robić coś pożytecznego dla ludzkości, bawić się, czytać, podróżować... Ale co tam kto lubi.
      • Gość: kim Re: Jak fałszuje się twaróg IP: *.centertel.pl 16.08.16, 18:37
        No, nie wiem. Co drugi z nas umrze na raka. Co drugi już jest otyły (= leczenie + "radość" życia). Z czego to wszystko wynika?!
        Co robisz pożytecznego dla ludzkości?
        • mim_maior Re: Jak fałszuje się twaróg 16.08.16, 21:19
          Rakowi ani otyłości, niestety, nie zapobiegniesz dietą. A przynajmniej nauka nic pewnego na ten temat nie zdołała ustalić. Ale jeśli ktoś ma ochotę poświęcać życie pogoni za złudzeniami, to mnie nic do tego. Choć znam przyjemniejsze pogonie i słodsze złudzenia.
          Co robię pożytecznego dla ludzkości? Pracuję zawodowo i społecznie, a moja praca potrzebna jest ludziom. Wolę to niż poszukiwania "zdrowej żywności".
          • nowaczek1 Re: Jak fałszuje się twaróg 17.08.16, 10:37
            Co do raka, to dieta może mieć pewien wpływ. Są substancje, które działają kancerogennie, choćby słynne substancje smoliste w wędlinach, których zawartość jakiś czas temu Unia unormowała w wędlinach poniżej progu niebezpiecznego.
            Natomiast co do otyłości, totalna bzdura. W 95% (a może i więcej) przypadków otyłość spowodowana jest wyłącznie niewłaściwą dietą. Niedostosowaną do trybu życia, bądź bogatą w tuczące składniki.
            • mim_maior Re: Jak fałszuje się twaróg 17.08.16, 15:30
              Obawiam się, że to tylko obiegowe opinie, bez potwierdzenia w wynikach badań. Tak naprawdę trudno jest badać wpływ diety na choroby i otyłość, bo liczne inne czynniki oddziałują na człowieka w mało zbadane sposób. Żeby stwierdzić z całą pewnością, że dieta ma w iluś tam procentach wpływ na coś tam, trzeba by badać sporą grupę przez długi czas w warunkach wykluczających wpływ innych czynników. Jak to zrobić? To bardzo trudne, dlatego poważni badacze wyciągają z takich badań raczej oszczędne wnioski i kolejne hipotezy badawcze niż formułują stanowcze oświadczenia. Stąd rozsądnym byłoby powiedzieć, że owszem, dieta może mieć pewien wpływ na masę ciała czy zapadalność na jakieś tam choroby. I poświęcić diecie w swoim życiu uwagę proporcjonalną do jej znaczenia.
              • bene_gesserit Re: Jak fałszuje się twaróg 17.08.16, 15:42
                Można też całe życie jeść bio, wdrożyć religię fit i żyć w rytmie dyktowanym przez kolejnych guru od zdrowia, po czym w pełni sił wpaść pod ciężarówkę z kiszoną kapustą. Bio.
                • olivkah Re: Jak fałszuje się twaróg 17.08.16, 18:09
                  To chociaż się zdrowe narządy przydadzą na transplantacje. ;-)
                  Ale są całkiem spore szanse, że się nie wpadnie pod żadną ciężarówkę.
                  • bene_gesserit Re: Jak fałszuje się twaróg 17.08.16, 18:12
                    No tak, ale złudzenie nieśmiertelności to, no właśnie - złudzenie.
                    • olivkah Re: Jak fałszuje się twaróg 17.08.16, 18:51
                      Nie chodzi o nieśmiertelność, tylko o to, w jakiej kondycji spędzisz ostatnie lata swojego życia (jeśli akurat pod nic nie wpadniesz).
                      • bene_gesserit Re: Jak fałszuje się twaróg 17.08.16, 19:22
                        W pewnym zakresie mamy na to wpływ, ale w dużym nie mamy. Przypadki, geny, błędne teorie - nigdy nie wiadomo.
                        • olivkah Re: Jak fałszuje się twaróg 17.08.16, 19:39
                          Czyli jak ze wszystkim w życiu.
                          • bene_gesserit Re: Jak fałszuje się twaróg 18.08.16, 00:44
                            Czyli tak, lepiej porzucić złudzenia, że ma się nad czymkolwiek kontrolę. Oraz oczekiwania również. Om.
    • Gość: kim Re: Jak fałszuje się twaróg IP: *.centertel.pl 17.08.16, 21:56
      Potwierdza się w tym wątku ważny i kluczowy dla ludzkości mechanizm psychologiczny. Otóż, jak pokazują legendy, Biblia oraz Historia, ludzie nie chcą wiedzieć ani myśleć o zagrożeniach. Wola zatkać uszy, bo przecież nic nie poradzimy, bo może mi się uda, bo nie tylko ja, itd., itp.
      A ja chce wiedzieć jak najwięcej, chce zapobiegać a nie leczyć, chce myśleć i rozmawiać o tym, także z tymi, którzy maja odmienne poglądy, ale kurcze na temat, a nie... w wątku o twarogu gadać o ubóstwie w Polsce oraz o religii fit. Twaróg nie jest fit, ci od fit twarogu nie jedzą, bo to kazeina.
      • bene_gesserit Re: Jak fałszuje się twaróg 18.08.16, 00:42
        Potwierdza się w tym wątku prawda, że niektórzy uwielbiają się emocjonować w stylu Faktu. 'Twaróg zabił moją sąsiadkę. Na śmierć! Kto następny???'.
        Pan Zbigniew (ślusarz, l.68): 'Udko kurczaka, które kupiłem w spożywczaku, zaczęło świecić w domu tak bardzo, że mogę czytać wieczorami bez włączania lampy'.

Rzetelna, konkretna informacja z namierzonym wrogiem - tak, proszę, dziękuję. Bo na tym mogę budować swoje zachowania konsumenckie, wiem czego unikać.
        Sensacja w styló 'trujo nas, pani kochana, trujo - kto nie wiem, ale pewnikiem chyba co drugi!' to nie jest żadna informacja. To jest sensacja, napawanie się upadkiem tego świata itd itd. To jest pierwszy krok do paranoi, która skończyć się może w najlepszym wypadku ortoreksją.
        • mim_maior Re: Jak fałszuje się twaróg 18.08.16, 09:39
          Amen.
        • Gość: x kto to jest niektórzy? IP: *.hsi06.unitymediagroup.de 18.08.16, 13:04
          Boisz się wymienić?
          Ja nazywam po imieniu, ale posty długo się nie utrzymują :D
          • bene_gesserit Re: kto to jest niektórzy? 18.08.16, 14:08
            Nie nazywasz po imieniu - napisałaś 'ludzie'. Otoż ja też piszę o 'ludziach'.
          • bene_gesserit Re: kto to jest niektórzy? 18.08.16, 14:08
            Nie nazywasz po imieniu - napisałaś 'ludzie'. Otoż ja też piszę o 'ludziach'.
    • Gość: kim Re: Jak fałszuje się twaróg IP: *.centertel.pl 17.08.16, 21:58
      To z dedykacja dla wszystkich forumowiczów, dla mnie tez (żeby nie było):
      pbs.twimg.com/media/CoU0LdvWcAA61iZ.jpg
      • Gość: kim Re: Jak fałszuje się twaróg IP: *.centertel.pl 17.08.16, 22:00
        Nie otwiera sie, trzeba skopiować i wkleić link. Wyborcza poblokowala linki.
        • Gość: x u mnie się otwiera, IP: *.hsi05.unitymediagroup.de 18.08.16, 00:33
          widocznie mój PC jest tak samo mądry jak jego właściciel.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka